loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Necròpolis està viva i obrirà portes

Sergi Casado Cultura i patrimoni divendres, 11 de gener de 2013

Les obres per reobrir la Necròpolis començaran a finals de mes. Els treballs duraran unes dotze setmanes i les previsions amb què treballa la Generalitat és que el recinte funerari pugui tornar a obrir al públic a l'abril. Aquesta serà sens dubte una bona notícia, per Tarragona i pel territori. La Necròpolis va tancar les seves portes l'any 1992 i encara no les ha tornat a obrir. Hi ha doncs, generacions que no han pogut visitar una àrea de cementiri que compta amb unes 2.000 tombes que abracen des del segle III fins al període visigòtic i configura l'espai funerari tardoromana a cel obert més important de l'Occident romà.

Imatge de la Necròpolis

El calendari d'intervencions, però, diferirà del que va anunciar el juliol passat el Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en una visita al recinte, on va presentar el projecte d'adequació de la Necròpolis i va assegurar que estaria enllestit a principis de gener.

L'endarreriment en les obres té la seva raó en una disposició de l'executiu català, aprovada just després de la visita de Mascarell a la ciutat, la qual prohibia dur a terme cap contractació d'obra fins a final d'any. Dit d'una altra manera, que l'executiu català, afectat per tensions de tresoreria, va restringir al màxim la licitació de qualsevol projecte, i el de la Necròpolis se'n va veure afectat quasi en la seva totalitat. Malgrat això, des de la Direcció General de Patrimoni Cultural i, atenent el compromís del conseller Mascarell, es va atorgar a aquestes obres un caràcter excepcional.

Això va permetre que, tot i l'ordre expresa de no tirar endavant cap projecte que no fos estrictament necessari, sí es pogués avançar en paral·lel per no perdre més temps. Aprofitant que el pressupost dels treballs no superava els 250.000 euros no va ser necessari la convocatòria d'un concurs públic, cosa que hauria provocat més endarreriment, i es va convidar a dues empreses perquè presentessin les seves propostes. D'aquesta manera, a principis de 2013, un cop aixecada la restricció, ja s'hauria escollit l'empresa adjudicatària. I així ha estat. "Amb la Necròpolis es va fer una excepció perquè ja teníem el projecte aprovat i ara només calia licitar-lo", ha especificat el Director General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Joan Pluma.

D'acord amb el calendari d'obres, que preveu que la Necròpolis tornarà a obrir a l'abril, no és del tot segur que estigui llesta per Setmana Santa (enguany és el darrer cap de setmana de març), que és una de les èpoques en què Tarragona rep més visitants. En una entrevista al Circ, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va assegurar que no es podien permetre que la Necròpolis obrís més tard de Setmana Santa perquè és quan la ciutat rep un important gros de turistes.

La intervenció a la Necròpolis inclourà les actuacions següents:

1. Intervenció preliminar en l’àrea d’exposició in situ: Adequació de les restes arqueològiques per a una millor comprensió de les mateixes pel visitant, posada en valor de les restes de més interès i cobriment de les restes no museïtzables.
2. Col·locació de panells explicatius al llarg del recorregut de la visita.
3. Adequació i neteja del sistema de desguàs de les cobertes.
4. Col·locació de baranes de protecció en els llocs on manquin i neteja i reparació de les baranes existents.
5. Continuació del mur perimetral de les restes arqueològiques en els llocs on ha desaparegut o presenta un perill per la visita.
6. Col·locació d’elements que evitin el pas a zones no visitables.
7. Substitució de la tanca metàl·lica paral·lela a l’avinguda Ramon y Cajal i neteja del talús vegetal.
8. Col·locació de paviment continu que marqui el recorregut de la visita a l’exterior del jardí.
9. Adequació i neteja del jardí i de la font del jardí.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar