loader
menu

CIUTAT

Les irregularitats a Serveis Socials de l'Ajuntament li costen el càrrec al gerent, però no a la regidora

El Circ Ciutat dimarts, 07 de maig de 2013

Primeres conseqüències en el pressumpte cas de contractació irregular en l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona durant l'any 2011. El seu gerent, Antonio Muñoz ha presentat la seva dimissió "de manera irrevocable", segons ha informat l'Ajuntament.

La regidora de Serveis Socials, Victòria Pelegrín. / circtgn

En un comunicat que ha fet arribar el consistori per tractar d'explicar els fets, es recorda que tot el procés realitzat durant l'any objecte de la polèmica (2011) va tenir el suport del PP i de CiU al plenari. La tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Victòria Pelegrín, ha presentat aquest matí als grups municipals de l’oposició l’informe referent a les contractacions realitzades per l'IMMS.

El consistori afirma que tots els aspectes qüestionats pels grups municipals de CiU i PP corresponen a l’auditoria de 2011. Assegura que informació que es va presentar en el Consell Rector de fa un any i que el Consell Plenari de 2012 va aprovar els comptes i la liquidació del pressupost. “Per tant tots els grups polítics eren coneixedors i van tenir aleshores l’accés a la documentació a la que actualment fem referència”, explica la tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Victòria Pelegrín.

Els dos principals grups de l'oposició, CiU i PP, no han trigat gens en demanar la dimissió de la regidora. Ho han fet a través d'un comunicat conjunt de cinc punts:
1 - No podem acceptar que l’informe estigui signat únicament per la consellera Victòria Pelegrin i pel gerent que avui ha anunciat la seva dimissió, el Sr. Muñoz, sense que cap tècnic municipal hagi donat fe pública.
2 - Exigim que el Secretari i l’Interventor de l’Ajuntament validin la contractació d’Inipro. Només així tindrem garanties de legalitat i transparència.
3 - No s’ha demostrat que la contractació d’Inipro fos correcta ni se’ns ha aportat cap prova dels treballs que suposadament van fer.
4 - La dimissió del gerent, Sr. Muñoz, és insuficient. En política la responsabilitat l’assumeixen els polítics i no els tècnics. Fer culpable davant la societat un subordinat és un acte de covardia per part de la senyora Pelegrin i del senyor Ballesteros.
5- En conseqüència, exigim la immediata dimissió de la consellera Victòria Pelegrin.

Al cap d'uns minuts, la mateixa regidora ha acusat CiU i PP de covards i de voler fer demagògia.

El comunicat inicial de l'Ajuntament de Tarragona:

-No s’ha produït cap il·legalitat i el procés de selecció de les empreses proveïdores de serveis ha estat correcte i transparent.

-L’Institut Municipal de Serveis Socials sempre ha prioritzat l’atenció a les persones. Per aquest motiu, els esforços se centren en reforçar i mantenir els equips professionals d’atenció primària que es veuen desbordats per la demanda i per la pèrdua d’instruments de treball com va suposar la modificació del Programa de la Renda Mínima d’Inserció, és a dir, el PIRMI. Un ajut necessari i fonamental per moltes famílies que viuen en situació precària. Dels prop de 600 expedients vigents a juliol 2011, es van convertir en 259 a inicis del 2012, més la paralització de tots aquells expedients que estaven pendents de tramitació durant mesos. Sense aquest recurs l’increment de les ajudes d’emergència i rescabalament van patir novament un fort increment.

-L’increment de la gestió administrativa que comporta l’augment de la demanda ralentitza tots els processos endegats i provoca retards en la resolució d’aquests. La entrada en vigor de la Ley de Estabilidad presupustaria y sostenibilidad tant en 2011 com en 2012 prohibeix expressament la contractació de personal.

-“Com a presidenta de l’Institut Municipal de Serveis Socials sempre he defensat la necessitat de no renunciar a la prestació de cap servei per considerar-los necessaris i imprescindibles, més en la situació i el context actual. En aquest sentit, hi ha hagut una aposta del equip de govern per mantenir i incrementar els pressupostos destinats a l’atenció a les persones i molt concretament als destinats a Serveis Socials”, subratlla la tinent d’alcalde de Serveis a la Persona.

-Desde inicis del 2013 s’ha sol·licitat al Servei Municipal d’Ocupació un pla d’Ocupació per incorporar 2 auxiliars administratius de suport a l’Àrea Administrativa que ajudarien a pal·liar la gestió i tramitació diària així com la possibilitat de compatibilitzar la jornada a un tècnic de la Àrea de Serveis a la Persona per augmentar el suport administratiu i jurídic que l’Institut necessita actualment.

-Pel que fa a la empresa INIPRO, la valoració de la documentació i els procediments ratifiquen que el procés d'adjudicació del concurs ha estat correcte i transparent. Es detecten disfuncions administratives en les prorrogues produïdes precisament pel constant increment de la demanda, les dificultats de donar sortida als expedients amb el conseqüent retard de la posada en marxa dels procediments i la imperiosa necessitat de mantenir el programa i les intervencions que es realitzen en els diferents punts de la ciutat precisament per treballar la conflictivitat i reduir les pressions socials que estan perfectament identificades en algunes zones de la ciutat.

-Durant tota la durada del programa hi ha hagut un desenvolupament inqüestionable de la feina i el grau de satisfacció de les entitats, associacions i persones ha estat elevat. Això confirma que els objectius marcats en l’inici del programa i el seu desenvolupament han complert amb els objectius marcat de forma satisfactòria.

-En el procés d’aquest expedient es conclou que s’han comés errors burocràtics però no ha hagut error de gestió. Així mateix, no s’ha detectat ni la més mínima possibilitat d’enriquiment personal ni existeix cap denúncia de què existeixi enriquiment il·lícit per part de ningú. Les persones participants en el desenvolupament del programa tenien la capacitació necessària per poder desenvolupar les tasques encomanades professionalment.

-Pel que fa als 2 altres contractes actualment en vigor i identificats per l'auditoria, donada en aquests moments la necessitat de mantenir el Servei de Menjador Social i l’allotjament d’urgència per a persones transeünts, aquest 2 serveis es segueixen mantenint malgrat la precarietat que genera aquestes situacions. Seguirem, en tots 2 casos buscant de la complicitat de les entitats del tercer sector per poder aconseguir alternatives a com es desenvolupen els serveis en la actualitat per regularitzar i complir administrativament. Tot i així i, mentre no trobem alternatives que s’estan buscant des de fa 2 anys, es mantindrà el recurs i, si la partida pressupostaria assignada ho permet, s’incrementarà en tot cas pel que fa a l’accés del menjador social ara més necessari que mai, no solament per a transeünts sinó també per a persones que es trobem actualment en una situació d’extrema necessitat.

L’anàlisi d’aquestes situacions ha portat ha fer una profunda reflexió sobre la situació actual i la necessitat de no rebaixar els esforços en l’atenció a les persones, controlar i identificar i treballar preventivament en aquelles situacions que es generen per crispació i problemes de convivència. La saturació dels Serveis d’atenció primària i de la Àrea Administrativa de l’Institut demana marcar una sèrie d’accions que permetin millorar la millorar la gestió diària, el control dels processos i la calendarització dels contractes, convenis per a que es processin en els temps i les formes adequades. Es voluntat de la presidència extremar el control i les mesures que afavoreixin la transparència i l’eficàcia en el dia a dia, entenent que el centrar-se en la resolució i la millora de la operativitat no ha d’anar en detriment de l’atenció a les persones.

S’ha de tenir present que els Serveis Socials han de donar resposta ràpida i urgent a la ciutadania. L’instrument de treball son persones professionals que estan al servei de persones usuàries, persones que han vist minvar els seus recursos, persones que es van incorporant en aquesta nova classe social generada per la crisi, persones amb un grau d’angoixa i patiment important per la pèrdua d’habitatge i/o treball que busquen una solució a les seves necessitats que no sempre es poden respondre.

Per tot això, el gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials, Antonio Muñoz, ha presentat la seva renúncia irrevocable a la presidenta de l’IMSS. Una dimissió que Victòria Pelegrín ha acceptat pel seu caràcter d’irrevocable, tot i que lamenta profundament la seva decisió i vol fer constar que valora molt positivament la seva feina. Una determinació que ha pres perquè, segons considera Antonio Muñoz, “s’han generat dubtes injustificats a la tasca duta a terme pels professionals de l’IMSS i del propi institut”. Muñoz defensa que no es pot afegir més pressió externa a la pressió diària, que s’ha multiplicat gairebé per cinc des de 2007.circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar