loader
menu

OPINIÓ

El protocol i la nova forma de veure la política

Marta Domènech Opinió dissabte, 13 de juny de 2015

El dissabte 13 de juny és un dia important a tots els ajuntaments. Comença una legislatura amb nous equips de govern sorgits de l’exercici democràtic dels ciutadans i ciutadanes. La sessió constitutiva de les noves corporacions locals es fa d’acord amb el procediment establert per la Llei Orgànica del Règim Electoral General.

L’Ajuntament es constitueix en sessió pública el vintè dia posterior a la celebració de les eleccions, excepte que s’hagi presentat recurs contra la proclamació dels regidors i regidores electes. En aquest cas, l’Ajuntament es constituiria vint dies després.

La Mesa d’Edat està integrada pels electes de major i menor edat presents a l’acte de constitució de la Corporació. La seva funció és comprovar les credencials de tots els regidors i regidores i posteriorment, declarar constituïda la Corporació.

A partir d’aquest moment, s’escull l’alcalde o alcaldesa i la persona que presideix la Mesa d’Edat li lliura els atributs que el distingeixen després de jurar o prometre el seu càrrec. A continuació, és el nou alcalde o alcaldesa qui passa a presidir l’acte i, en conseqüència, serà qui lliuri a la resta de regidors i regidores els seus atributs com a membres de la Corporació Municipal.

Els regidors electes poden escollir entre jurar o prometre la Constitució. Des de fa anys és habitual en l’acte de presa de possessió de molts càrrecs púbics escoltar l’afegitó “per imperatiu legal” i en aquesta ocasió s’han proposat també altres fòrmules. És una opció lliure, però sempre ha d’anar acompanyada de la legal. Si no és així, no es pot adquirir la condició de regidor o regidora de l’Ajuntament.

Aquest és un dels actes més importants de tots els que s’organitzen dins d’un Ajuntament, probablement el més important. S’ha de revestir de la major solemnitat possible.

El protocol d'aquests actes ha estat marcat fins ara sobretot per la tradició, però l’entrada de nous partits com BComú i Ara Madrid suposarà un canvi en el format utilitzat. Ada Colau aquesta mateixa setmana ja explicava que, d’acord amb els tècnics de protocol de l’Ajuntament de Barcelona, s’havia previst l’assistència de les entitats socials de la ciutat i la seva ubicació en un lloc preferent, perdent protagonisme les autoritats militars i eclesiàstiques.

No es tracta de cap barbaritat. Simplement és una nova manera de fer les coses, utilitzant el protocol com a eina per a fer arribar a tothom un missatge molt clar de com s’espera que sigui aquest mandat que avui comença. Si fins ara no ens extranyava veure empresaris i dirigents de grans indústries en llocs preferencials als actes organitzats pels Ajuntaments, tampoc ens ha de fer res veure-hi ara als representants de les entitats socials.

Ja fa temps que es parla de la desafecció de la societat cap a la classe política i les institucions. La sobirania popular ha fet que avui prenguin possessió uns alcaldes i alcaldeses que arriben amb nous missatges. Posem el protocol a la seva disposició per a aconseguir fer arribar aquest missatge a la societat seguint criteris professionals, no partidistes.

Marta Domènech, membre de l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals (ACPRI)

@mdv70


Marta Domènech
Marta DomènechConsultora de protocol i relacions institucionals
circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar