loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

El poder judicial: independent?

Mar Vázquez A peu de carrer dijous, 19 de juny de 2014

L’Estat espanyol està format per 3 poders, el legislatiu, on les Corts Generals fan les lleis, el poder executiu, on el Govern governa i ha de posar les lleis en pràctica i, per últim, el poder judicial, que es qui ha de jutjar si les lleis es compleixen o no, mitjançant el criteri i la imparcialitat de jutges i magistrats.

I és aquest últim poder el que més m’inquieta últimament...i no vull dir que els altres dos em donin molta confiança. Resulta que ens diuen que els jutges i magistrats han d’exercir el seu treball de forma independent, imparcial i han de ser justos.

Dintre del poder judicial hi trobem 3 òrgans “independents”, el Tribunal Constitucional (TC), que exerceix la funció suprema d’intèrpret independent de la nostra Constitució i la seva Llei Orgànica. Independent: El TC té 12 membres, 10 dels qual són escollits pel poder polític i 2 pel CGPJ.

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), òrgan de govern del poder judicial (art. 122 CE) i la seva principal funció és vetllar per la garantia d’independència de jutges i magistrats davant els poders de l’estat. Independent: Té 21 membres, 10 són escollits pel Congrés, 10 pel Senat, i el president és el mateix que el del Tribunal Suprem,i fan 21.

El Tribunal Suprem, tribunal de última instància en totes les branques del dret i responsable de jutjar el president del govern, diputats, senadors...Independent: el Rei, té l’atribució de deixar sense efectes sentències imposades o ratificades per aquest tribunal, pel dret de gràcia que li atorga la constitució.

Sense dubte, si vols progressar a la teva carrera professional, has de fer bé la feina per a que qui et mana estigui satisfet. Sense dubte, els nostres jutges i magistrats treballen amb molta pressió i observats pels seus “superiors”. Sense dubte, el poder judicial hauria de ser totalment independent del poder polític.

I després d’aquesta reflexió entenc perquè funciona tant malament les lleis en aquest país.

El Sr. Gallardón vol modificar la llei de l’avortament, portant a presó metges per fer la seva feina, canvia una llei per acontentar a Àsia i ara no podem jutjar assassins estrangers i deixem en llibertat narcotraficants internacionals, ara, una mare que es divorcia i que ve a treballar a Catalunya amb la seva filla, resulta que ha comés una falta molt greu perquè l’ha portat a un lloc ”amb característiques d’ especials integració” (una jutge que aspira a ser membre del TC).

Exculpen a uns banquers que han robat milions d’euros, tornant-los, però entra a presó una mare que roba a un supermercat per alimentar la seva família, indulten a un guàrdia civil que ha gravat una agressió sexual en comptes d’actuar...i ara tenim al fill del Sr. Gallardón conduint ebri i donant-se a la fuga...no anem bé.

L’art. 14 CE diu que ens regim pel principi d’igualtat davant de la llei, segur? Els ciutadans i ciutadanes estem obligats a complir les lleis, que per això existeixen, però perquè no tots i totes estem sota el mateix paraigües en quant al seu compliment?

Mar Vázquez Oliveros és Secretària de Polítiques Socials i d’Igualtat de la UGT a Tarragona i Delegada Territorial al Baix Penedès.


Mar Vázquez
Mar VázquezSecretària de Polítiques Socials i Igualtat de la UGT de TGN
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar