loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

L'altra Part Alta

Jordi Domingo A peu de carrer dimecres, 25 de juny de 2014

La degradació de les edificacions de la part alta de Tarragona, la manca d'equipaments i serveis, l'envelliment dels seus habitants i la presència de barreres arquitectòniques degut a la manca històrica d'inversions locals pel seu bon manteniment, va fer que l'any 2007 es presentés la candidatura del Pla Integral de la Part Alta a la convocatòria de la Llei de Barris.

El projecte, que va ser seleccionat juntament amb altres 23 barris d'arreu de Catalunya, tenia un pressupost de poc més de 12 M€, finançats al 50% per l'ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya i un període d'execució de quatre anys (2007-2012). El Pla Integral de la Part Alta (PIPA) contemplava un conjunt de trenta accions encaminades a la millora integral de la zona.

És innegable que la Part Alta necessitava d'accions contundents per tal d'intentar frenar el deteriorament tant físic com social al que estava sotmès, la qual cosa justifica plenament l'atorgament de cofinançament a través del mecanisme de la Llei de Barris.

No és justificable, però, que aquest deteriorament s'hagi permès des de les institucions locals. Costa d'entendre com una zona plenament integrada a la ciutat, i que els tarragonins se senten molt seva, hagués estat tan oblidada per part de l'administració.

Es tracta d'una zona de la ciutat on fer-hi actuacions urbanístiques és complicat per la presència de restes arqueològiques en el seu subsòl, però on els elements patrimonials que hi són presents, des de grans cases senyorials, fins la presència de racons de gran bellesa i valor històric, són actius turístics que fins ara no s'havien valoritzat en la seva mesura. Tot i amb això, encara queda molta feina per fer, al marge de les accions previstes en el PIPA.

La majoria d'accions dutes a terme estan concentrades en una part molt concreta de tota aquesta gran zona i que correspondria a la part més propera al mar. L'explicació que se li pot trobar és que es tracta de la zona on la presència de visitants i turistes és més important.

Però la resta de la Part Alta, la que aniria de la Catedral al Camp de Mart, amaga tants o més problemes que l'àrea on s'han esmerçat més esforços. És aquí on es poden trobar nombroses edificacions amb un valor cultural i històric, si bé més recent, igual d'important per comprendre millor l'evolució de la història de la ciutat.

Cert és que la tipologia de carrers, estrets i foscs, no conviden pas al deambular erràtic dels turistes, però si no s'emprenen accions aviat com serien, entre altres, rehabilitar edificis ja comprats per l'ajuntament i mancats d'ús, o revitalitzar les noves àrees d'esponjament urbà creades, la degradació i marginalitat a la que es veu abocada aquesta zona és inevitable.

D'altra banda cal destacar la presència d'espais que en el seu dia havien estat recuperats i condicionats per part de les administracions competents, i que per manca del mínim manteniment necessari passen desapercebuts per la gran majoria d'habitants i visitants de la ciutat. I molts d'aquests espais oblidats tenen també una forta càrrega històrica al seu darrera, com és el cas de les restes del Call de la ciutat.

Tot i això, els avenços fets per la recuperació urbanística, patrimonial i la feina duta a terme en l'àmbit social de millora de qualitat de vida i de cohesió social, han estat molt importants. S'ha fet molta feina i amb un grau d'encert més o menys gran, però el problema rau en què hi havia molt a fer i encara resta bastant per fer.

La conjuntura econòmica actual, per si fos poc, constitueix un obstacle afegit ja que la manca de noves inversions repercutirà de manera molt directe en l'enquistament de la problemàtica existent.

Malgrat tot cal veure el futur amb esperança i desitjar que la celebració dels Jocs de la Mediterrània que han de tenir lloc a Tarragona l'any 2017, s'usi com a excusa perfecte per acabar d'ordenar i posar en valor un espai de la ciutat que mai hauria d'haver perdut l'esplendor i el paper de relator històric de la ciutat que té encomanat.


Jordi Domingo
Jordi DomingoEnginyer Agrícola i estudiant de Dret
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar