loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

La Móra-Tamarit, els grups municipals confonen les prioritats

Pau Ricomà A peu de carrer dijous, 26 de juny de 2014

Entre els canvis més profunds que afecten la relació entre els ciutadans i les administracions hi ha l’exigència creixent de participació. Més enllà que ens semblin suficients o insuficients, és cert que existeixen determinats canals legals per augmentar la corresponsabilització dels veïns en els afers que els afecten i que els ajuntaments, si volen ser mínimament conseqüents amb allò que pregonen, haurien de facilitar-ne l’ús.

Passa sovint, però, que els grups municipals confonen el seu paper i allí on haurien de fer una feina d’acompanyament de les legítimes exigències veïnals apliquen unes estratègies de cerca de rèdits partidistes immediats que no fan altra cosa que enredar. I això va pels uns i pels altres.

La gestió dels grups municipals de la sol·licitud dels veïns de La Mora-Tamarit de crear un òrgan territorial de gestió desconcentrada, em sembla el paradigma de com no s’han de fer les coses.

El govern del PSC actua malament per no facilitar un dret dels veïns, recollit en la Llei municipal i de règim local de Catalunya, i CiU i PP per usar la iniciativa veïnal com una arma de desgast polític, intentant forçar-ne una aprovació accelerada, quan un tema d’aquesta envergadura necessita un gran consens si ha d’avançar adequadament: cal posar-se d’acord amb la composició de la Junta de Veïns, el seu nombre, el seu reglament, quines funcions assumeix, si tindrà assignació pressupostària, etc.

Plantejar-s’ho sense la complicitat de l’equip de govern és una mala manera d’encarar-ho. En castellà diuen “vísteme despacio que tengo prisa”, doncs això.

La posició d’ICV és igual d’incomprensible en oposar-s’hi enfocant-ho com una discriminació. No n’és cap de discriminació i l’article 65.1 de l’esmentada Llei ho diu de forma taxativa, sense condicionants: “Els grups de població que dins un municipi constitueixen nuclis separats es poden constituir com a òrgans territorials de participació.

La constitució és obligatòria quan la majoria dels veïns interessats ho demani.” El que és descriminatiu és que a algun nucli que tingui les condicions per demanar-ho, i que ho faci, no li sigui concedit. A vegades ens omplim la boca de conceptes com “participació ciutadana” i després no ens esmercem perquè transiti pels canals legalment traçats.

Més enllà que em sembli lamentable la poca disponibilitat del govern de Ballesteros de donar resposta a una exigència veïnal, és absolutament inacceptable alguna intervenció de l’oposició com minimitzar aspectes de l’informe tècnic.

Als tècnics se’ls ha d’exigir rigor tècnic i no se’ls ha de situar en mig de la batalla política. Especialment censurable és que si les signatures validades no són suficients, un portaveu polític hagi dit que això no és important.

Clar que ho és, és importantíssim. Si la primera passa per la creació d’un nou ens ja no es dóna amb totes les garanties de legalitat, comencem malament i així no anirem en lloc.

Article publicat al blog de Pau Ricomà: www.alloqueespublic.blogspot.com


Pau Ricomà
Pau Ricomàcap de llista ERC Tarragona
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar