loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Malbaratament i opacitat

Òscar Busquets A peu de carrer dimarts, 05 d'agost de 2014

Malgrat les molt optimistes xifres i proclames d’alguns, encara trigarem en allunyar-nos de la crisi econòmica que ens ha ofegat aquests darrers anys. Tots hem hagut de fer esforços i l’haurem de fer uns quants més, per desgràcia. I la nostra ciutat no és pas una excepció. En conseqüència, seria d’esperar que des de l’ajuntament de Tarragona es prediqués amb l’exemple i es gestionés correctament cada euro dels ciutadans que s’ha de gastar.

Doncs bé, pel que sembla el PSC no ho veu així. Els socialistes tarragonins són més partidaris de la despesa alegre, tal i com es demostra en la proposta d’adjudicació del contracte de subministrament de tres autobusos per a l’Empresa Municipal de Transports (EMT).

Una proposta a la que el grup municipal de Convergència i Unió s’hi va oposar, votant negativament el passat dia 19 de juny, i també al darrer consell d’administració d’aquesta empresa municipal, el passat 29 de juliol, en que el govern Ballesteros va tornar a incloure aquest punt en l’ordre del dia i que va aconseguir tirar endavant amb el vot favorable d´ICV i l´abstenció del PP.

El motiu del nostre vot negatiu és ben simple. En aquest punt de l’ordre del dia, de totes les propostes rebudes (onze, en total), el govern de Ballesteros s’ha decidit per la més cara. No podem entendre que de les diverses opcions (a nivell tècnic, la majoria força similars) l’escollida hagi estat, es miri com es miri, la que requereix una inversió econòmica més alta, tant pel cost dels vehicles (148.500 euros cadascun, sense incloure l’IVA) com per les condicions de finançament, també les més cares.

La oferta escollida pel govern Ballesteros proposa una operació de renting a deu anys, amb el tipus d’interès més alt de totes les ofertes presentades (prop de 1800 euros mensuals per vehicle).

El curiós del cas però, tal com he apuntat abans, és que s’han descartat altres ofertes més competitives quan, en contractació pública, el criteri general acostuma a ser precisament el contrari, és a dir, valorar preferentment la oferta més econòmica.

I com el que creiem és que el que caldria tenir en compte és la oferta més econòmica per això ens sembla il·lògic que una altra proposta, que al concurs va obtenir una puntuació superior a l’escollida, hagi estat finalment descartada. De fet, decantar-se per aquesta hauria suposat, en el conjunt del contracte per l’adquisició dels tres autobusos, un estalvi d’uns 90.000 euros. Per acabar-ho d’adobar, també les condicions financeres d’aquesta darrera proposta son millors que la escollida pels socialistes. El tipus d’interès, per exemple, es força més baix que el de la opció triada pel govern Ballesteros.

A CiU ens preguntem què ha empès el PSC a escollir els busos més cars i que més deute suposaran en un termini de deu anys, i per quina raó ICV dóna suport a aquest despropòsit. Al plec de les condicions tècniques dels vehicles que havien de participar al concurs s’especificaven uns detalls que la proposta descartada complia perfectament. Des d’aquí exigim al govern de Ballesteros que s’expliqui sobre l’assumpte. En un context com l’actual, en què molts ciutadans han de controlar al detall el seu pressupost, és del tot inapropiat que l’administració llenci la casa per la finestra i no sigui transparent.

Article publicat al blog d'Òscar Busquets: www.oscarbusquets.cat


Òscar Busquets
Òscar Busquetsregidor de CiU
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar