loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

El centralisme de Barcelunya ens ofega

Joaquim Vandellòs A peu de carrer divendres, 23 d'agost de 2013

En els darrers anys hem estat testimonis de com s’ha culpat des del nacionalisme a Madrid de tots els nostres mals i se n’ha criticat el centralisme, tot i que Catalunya ha aconseguit durant aquest temps el major grau d’autogovern de tota la seva història. Resulta sorprenent que mentre es criticava el centralisme madrileny ens hem oblidat per complet del centralisme exercit a Catalunya.

Tots els territoris acostumen a tenir la seva capital i a la vegada una segona gran ciutat que esdevé un focus de poder alternatiu. A partir d’aquí es genera una competitivitat que fomenta el progrés d’ambdues ciutats. A nivell nacional, és el cas de Madrid i Barcelona en què les dues esdevenen els principals focus de poder polític, administratiu, institucional, econòmic i financer del nostre país i entre ambdues es reparteixen i es coordinen els grans esdeveniments que sorgeixen i s’organitzen a casa nostra. No ha passat el mateix a Catalunya ja que s’ha impossibilitat a Tarragona ser un contrapoder a la capitalitat barcelonina i hem assolit com a propi el discurs que ens han venut des de Barcelunya. Ens han promès que amb un hipotètic Estat Català assoliríem un major grau d’autodeterminació quan a la pràctica el que ens estan oferint és acceptar el centralisme de Barcelona i resignar-nos a tenir un paper secundari.

Que el separatisme és antitarragoní i que mai ha lluitat pels interessos de Tarragona és evident. Ho hem vist en les vegueries, en què es va voler trencar la província i que Tarragona perdés la seva capitalitat. A més a més, és possible observar-ho en CiU, que ha claudicat molts cops defensar la ciutat en benefici d’ interessos partidistes.

Tarragona no té marca com a ciutat, ni molt menys com a capital de província. És important vendre la “Marca Tarragona” per donar-nos a conèixer a l’exterior i obrir-nos camí al món. Una ciutat sense una marca potent està condemnada a l’ostracisme. Això ho saben els nacionalistes, i per això han fet tot el possible per a que Tarragona no tingui aquesta marca. Des de TV3 s’ha eliminat la terminació “Tarragona” i en el seu lloc s’utilitzen tota mena d’eufeminismes com el “Camp” o “terres meridionals”. A més a més, sorprèn el poc ressò que ha fet la televisió pública catalana de grans esdeveniments que es produiran a la nostra ciutat com les Beatificacions dels màrtirs de la Guerra Civil o Els Jocs del Mediterrani 2017.

El més greu de tot no és que des de Barcelona no es tingui en compte a Tarragona. El més greu és que hi ha tarragonins que tiren pedres contra la seva pròpia teulada i van en contra de la creació d’aquesta marca. S’ha vist clarament amb l’oposició respecte al canvi de nom de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per Universitat de Tarragona o la nul·la oposició al nom de “Barcelona World”. Només pot passar aquí que ens haguem de justificar per defensar la nostra ciutat.

Els temps esplendorosos de Tarragona, de l’antiga i bella Tarraco romana ja queden llunyans i veiem com la nostra ciutat està agonitzant poc a poc entrant en fase de decadència. Observant ciutats del nostre voltant és evident que ens estem quedant enrere. Som els tarragonins qui tenim la responsabilitat de decidir si volem ser una capital de tercera o quarta categoria i amb el temps acabar perdent la capitalitat o volem ser una ciutat de referència a nivell nacional i internacional.


Joaquim Vandellòs
Joaquim Vandellòs
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar