loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Aprofitant que la Budellera passa per Tarragona

Xavier Puig A peu de carrer dijous, 19 de gener de 2017

Diumenge vam tenir ocasió de compartir una emotiva excursió de 10km amb més de 600 veïns i veïnes de Tarragona per l'entorn de la Budellera i la Platja Llarga. La caminada venia organitzada per la Federació d’Associacions de Veïns de Llevant, a qui acompanyaven l’Associació de Veïns de Tarragona Centre, la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona (Ponent), Gata, Salvem la Platja Llarga, Gepec, Greenpeace i Setem, entre d'altres.

Demanàvem posar en valor el territori de la Budellera com a patrimoni de tota la ciutat, en un itinerari que anava del Nàstic a la Platja Llarga, passant per Boscos. Considerem que la construcció d'una urbanització de més de 100 grans edificis (previstos al Pla Parcial 24), encara que legal, és una idea desmesurada i irreversible pels interessos de la ciutat i que, en conseqüència, requereix revisió, reflexió i diàleg.

Parlar de la Budellera és parlar de la qualitat de vida de cada cop més tarragonins que la passegen caminant, corrent o en bicicleta. I la veritat és que l'entorn bé que ho mereix, perquè és l’accés natural a l’anella verda des del centre mateix de la ciutat. Un racó immens i amagat que fa de Tarragona una ciutat distintivament bella i valuosa.

De fet, tant pel que coneixem com pel que intuïm, la Budellera és un tresor. Són nombroses les restes arqueològiques que hi testimonien la nostra història. Utensilis antics, viles, camins i pedreres romanes, capelles, cabanes de pedra seca, marges, ponts... És un retall singular del paisatge rústic de Tarragona, pedregós i mediterrani, farcit de garrofers, oliveres i pinedes, a les arrels de les quals s'hi amaguen insospitades joies del nostre passat ibèric, romà i medieval.

Deixeu-me fer una pregunta, que crec que és “la pregunta”: quin sentit té fer créixer la ciutat per la seva zona de més valor intrínsec si tenim zones degradades que podríem arreglar per cohesionar una ciutat que està segregada? No poso en dubte l'interès comercial de l’operació. Però, i l'interès polític? I el social? I el patrimonial? I l'ambiental?

Va, fem-ne una altra, de pregunta, que també és “la pregunta”: quin sentit té fossilitzar un planejament de ciutat que es va fer en ple boom econòmic, immobiliari i demogràfic, just abans de l’inici de la crisi més profunda des dels anys 30, si el podem revisar?

Des d'ERC-MES-MDC volem parlar d'aquestes qüestions. Que ja s’ha debatut abans? Potser sí, però això era abans de la crisi. Es preveia que Tarragona arribaria a entre 196 mil i 258 mil habitants per a l’any 2026 i ara ronda els 131 mil habitants (i encara perdem població). Per altra banda, el Pla Local de l’Habitatge de Tarragona 2012-18 estima que tenim entre 15.000 i 18.000 habitatges buits. Està més que justificat, doncs, tornar-ne a parlar.

Tenim ganes d'explicar el nostre model de creixement. Volem revitalitzar el centre de la ciutat, fomentar la cohesió al voltant del riu i potenciar l’anella verda. Amb una paraula: construir centralitat. Això permetria conservar els espais de més interès patrimonial alhora que dignificaria el centre, relligant nord i ponent. Entenem l'urbanisme com la infraestructura literal de la justícia social i proposem fer del Francolí el pont i no el mur.

Aprofitem que la Budellera passa per Tarragona per aparcar els interessos particulars i atrevim-nos a entomar un diàleg necessari. L'Alcalde l'oferia fa pocs dies i nosaltres l'agraïm i l'acceptem de molt bon grat.


Xavier Puig
Xavier Puigregidor d'ERC Tarragona
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar