loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

La Unió Europea està de celebració

Malina Gaianu A peu de carrer dimarts, 25 d'abril de 2017

El 2017 és un any de celebració pel bloc europeu. Per començar, perquè és compleix el 60è aniversari del Tractat de Roma que ha donat lloc, al que coneixem avui en dia com la Unió Europea. Segonament, perquè el programa Erasmus (actualment Erasmus+) compleix el seu 30è aniversari des de que és va implementar. En darrer lloc, perquè l’1 de gener de 2017, és va celebrar el 10è aniversari de l’adhesióde Romania a la Unió Europea (UE).

Ja ha passat una dècada d’aquest fet i Romania (al igual que els altres Estats membres de la UE) compta amb representants en totes les institucions europees i els seus ciutadans gaudeixen dels drets que li atorga la ciutadania europea. El romanès s’ha convertit en llengua oficial de la Unió.

No obstant, les relaciones Romania-UE van començar a principis dels anys 90 amb la firma de l’Acord Europeu d’Associació entre ambdós. Al 1995, Romania va sol·licitar la seva adhesió a la Unió Europea. Quatre anys més tard, és va decidir obrir les negociacions en el marc del Consell Europeu de Hèlsinki, però aquestes no van començar fins al 2000. El Parlament Europeu, al 2005, va donar llum verda a l’adhesió de Romania (i també de Bulgària) i posteriorment, la Comissió Europea, va emetre un informe positiu respecte aquest fet. Finalment, el Consell Europeu va confirmar que Romania entraria a formar part de la UE, a partirdel’1 de gener del 2007. Recordo fa deu anys quan la meva ciutat natal, Sibiu, es va vestir de gala per rebre el premi de Capital Cultural Europea sota el lema Ciutat de Cultura, ciutat de cultures.

Pels que encara no coneixen el meu país, aquest és localitza al Est d’Europa, a unes tres hores amb avió des de Barcelona. Gràcies al romanès Henri Coanda –que va ser pioner en aerodinàmica i el constructor del primer avió a reacció del món–, ara podem utilitzar aquest instrument de transport. La seva capital és Bucarest (està situada a la mateixa latitud que les ciutats de Venècia o Bordeus). Els Carpats travessen el centre del país (també és coneixen com els Alps de Transilvània).Després de la novel·la de Bram Stoker, Dràcula, publicada el 1897, Transilvània és va associar com una zona de vampirs. El riu Danubi acaba el seu viatge–després de travessar vuit països– en el Mar Negre, formant un dels aiguamolls amb més biodiversitat al món, al Delta del Danubi.

Malina E. Gaianu

Estudiant de Dret a la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV i representat de la Filial espanyola en la Lliga d’estudiants romanesos a l’estranger (LSRS).


Malina Gaianu
Malina Gaianuestudiant de la URV
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar