loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Volem + EUROPA: ara si podem participar, podem decidir

Joaquim Millan A peu de carrer divendres, 27 de desembre de 2013

La Unió Europea és cada cop més present en la vida dels ciutadans i ciutadanes de les comarques de Tarragona. El 9 de maig de 1950, en Robert Schuman, va pronunciar un discurs que va originar l’inici d’un llarg procés de construcció europea, que es troba en constant moviment i evolució, i a on deia que “Europa es faria gràcies a les realitzacions concretes que creïn en primer lloc una solidaritat de fet entre els ciutadans i ciutadanes d’Europa.”.

Avui aquest esperit, no tan sols es troba completament vigent sinó que és de força actualitat. Un esperit renovat en base a uns valors de democràcia, justícia i pau, i la voluntat de treballar per aconseguir un espai plural i divers, de prosperitat i progrés, de convivència i tolerància, de cohesió i benestar social.

Es per aquest motiu que Europa té sentit per als seus ciutadans i ciutadanes, i per això han de ser protagonistes i no han de deixar passar l’ocasió per ser-ho. Ens trobem davant una Europa que necessita millorar les seves institucions, fer-les més eficaces, més properes i més entenedores a la ciutadania i respondre més clarament a les necessitats que sentim en àmbits com l’ocupació, la lluita contra la pobresa, l’exclusió social i la seguretat comuna. Es per això que es fonamental el ple desenvolupament del Tractat de Lisboa i l'aplicació de l'estratègia Europa 2020 el més aviat possible.

Tots plegats hem deixat de ser espectadors, per passar a ser actors actius del procés d’integració europea. Necessitem una Unió Europea que encarrili un futur ple d’esperança, i no com un punt d’arribada, sinó com un pas endavant que ha de permetre seguir el camí cap endavant. Després de més de 50 anys d’història, amb moments pitjors i millors, ha funcionat prou bé, tothom hi vol ser dintre i ningú vol ser fora, fins i tot ja hem arribat a ser 28 membres amb l'arribada de la República de Croàcia.

Ens trobem en un moment capdal, davant d’un futur obert, amb reptes i oportunitats, amb una Europa diversa culturalment que reinventa noves formes de convivència, innovadora i creativa, flexible i en constant progrés per sortir de la crisi el més aviat possible.

I en aquest context, la ciutadania europea es essencial, ja que sense que sigui ella conscient de que conforma un espai comú amb problemes que s’han de resoldre i que la Unió Europea aporta eines per trobar les solucions, Europa no serà el somni dels pares que la van fer néixer ara fa més de 50 anys.

És per tots aquests motius que quan celebrem aquest any europeu 2013, ho fem amb la voluntat de prendre consciència de que tots nosaltres formem part d'aquest projecte, i enguany ho fem pensant en el proper maig de 2014 on tindrem les properes eleccions al Parlament Europeu, institució que representa la voluntat dels ciutadans i ciutadanes europeus. I per tant, també ho fem amb la ferma voluntat i convenciment de la necessitat de contribuir i participar activament en aquest procés de construcció per decidir quina Europa de futur tots i totes volem.


Joaquim Millan
Joaquim MillanSecr. Gral. Consell Català del Moviment Europeu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar