loader
menu

EDITORIAL

La moció Osborne, Coco i el referèndum

Sergi Casado Editorial dissabte, 22 de juliol de 2017

Costa de creure que dels 9 regidors que té el PSC a l'Ajuntamen de Tarragona cap de tots estigui a favor del referèndum que ha de servir perquè els catalans s'expressin. On és l'ala catalanista, si és que n'hi ha? Sent un partit català, el debat sobre el referèndum era l'escenari ideal perquè totes les veus que diuen que cohabiten dins del grup municipal socialista s'expresessin. L'assumpte s'ho val. Res de res, visió única.

El portaveu del PdeCAT els ho ha posat en safata, demanant votació nominal, regidor a regidor. Però no ha servit de res, el quòrum ha estat unànime. 0 de 9. Estant a Catalunya, com he dit al principi, costa de creure la postura del PSC. Llavors, altre cop, el mantra de que Tarragona és la capital catalana més 'espanyola' de totes. A alguns ja els va bé o molt bé; a d'altres, tant els fa... i a uns altres els encèn. Però els números del plenari (17-10) així ho demostren, i això és el que es projectarà altre cop.

També hi ha detalls importants. Un dels socis de Ballesteros, el regidor de l'estrenat Avançats per Unir, Josep Maria Prats, li ha votat en contra. Ha dit que és partidari del referèndum, de que la moció del PSC era inoportuna, i de que deixessin els funcionaris al marge. Una de les potes que subjecta el tripartit tarragoní és partidari de l'1-O. Dit d'una altra manera, dins de l'equip de govern sí hi ha sensibilitat cap al procés. Poca, això sí.

Dels altres dos líders del govern municipal, gairebé no n'hem sentit la veu. L'alcalde Ballesteros s'ha limitat a presidir la sessió i ha cedit tot el protagonisme a Begoña Floría, que ha acabat comparant els ideals del PSC tarragoní amb el de Bulgària.

El portaveu del PP, José Luis Martín, no ha obert la boca. Sense Alejandro Fernández, els populars han perdut tot el seu poder d'oratòria. L'encarregat ha estat el Tinent d'Alcalde Josep Acero, qui ha utilitzat gairebé la meitat de la seva brevíssima intervenció per parlar de Barrio Sésamo i d'un dels seus personatges, Coco, per referir-se al procés d'independència. El meu gos també es diu Coco i fins i tot tinc un Coco de peluix, i m'ha fet molta gràcia que el PP utilitzés un dels gags d'aquest entranyable personatge per justificar que Tarragona no és independentista i "mai no ho serà". Gràcia, molta, però un no buit de contingut.

Els missatges de CUP, PdeCAT, ICV i ERC han estat, més o menys, previsibles i dins del to que s'esperava. Uns més bel·ligerants que d'altres. "L'Espanya més rància", "ara van del braç de l'espanyolisme", "la seva obsessió és garantir la unidad de España", "això és una moció Osborne", "la història està escrita amb ruptura i desobediència, o que la moció era surrealista i que el PSC feia el ridícul, com ha dit Arga Sentís, d'ICV.

Ciutadans, que s'estrenava com a grup de tres arran de la fuga de Beatriz Pérez al grup no adscrit, també s'ha mogut dins dels paràmetres esperables, sempre dins del No més absolut al procés i a tot el que l'envolti. "Respecte a la legalitat" o "no ens podem saltar la llei" han fonamentat la tesi del portaveu Rubén Viñuales.

El públic també ha estat protagonista. L'Ajuntament ha hagut d'habilitar la sala d'actes per poder seguir en directe el plenari, i sobretot la moció en que el PSC es demanava rebutjar el procés independentista. Estelades i cartells de 'Volem votar' han omplert la sala noble del consistori. La resposta del PSC tarragoní, que mana a la ciutat, ha estat un nou cop de porta als nassos.


Sergi Casado
Sergi CasadoPeriodista i director de CIRCDETARRAGONA.COM
circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar