loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La reconstrucció de la façana de Casa Foixà és la prioritat del futur hotel

Sergi Casado Cultura i patrimoni dissabte, 22 de desembre de 2012

El futur hotel de luxe que està projectat al solar on ara hi ha les restes de la Casa Foixà haurà de respectar al màxim la façana original. Aquesta és la prioritat que s'han fixat, tant els propietaris com l'Ajuntament perquè és el que estableix la llei de Patrimoni. Un altre dels elements que caldria recuperar per al futur hotel de luxe és l'escala original. Això és el que pensa la Reial Societat Arqueològica de Tarragona. El seu president, Jordi Rovira, demana que "es respecti al màxim l'obra original" i considera fonamental que aquest indret de la Part Alta es revaloritzi amb equipaments que contribueixin a la millora i visibilitat de l'entorn.

Imatge de la façana original de la Casa Foixà i immobles adjunts. /LA PART ALTA DEL CENTRE HISTÒRIC DE TARRAGONA.

Imatge de les restes de la Casa Foixà, apuntal·lades. /circdetarragona.com

Per això, insta els propietaris i l'Ajuntament a que tinguin en compte tots els elements nobles de l'edifici, situat al número 11 del carrer Cavallers, començant per l'escala. Segons Rovira, aquest és una de les singularitats de la Casa Foixà i, atès que "es conserva relativament bé", cal que es recuperin tots els "valors essencials" de l'immoble.

La Societat Arqueològica insisteix que la restauració de la façana principal s'ha de fer amb les pedres originals, la majoria de les quals estan guardades en un magatzem municipal al polígon de les Gavarres. En aquest sentit, el responsable de l'Arqueològica recel·la del tractament que ha tingut la pedra "perquè aquesta en concret és molt tova i potser no es va manipular amb la delicadesa necessària, encara que hi havia pressa per tornar a obrir el carrer". En aquell moment, des del consistori es va prioritzar la seguretat de les persones i l'apuntalament de l'edifici, per por a un nou esfondrament.

La Casa Foixà està documentada des del segle XIV i reconstruïda al XVII. Ubicada en un dels carrers més nobles, el nom ja li fa justícia, -carrer Cavallers- estava catalogada com a Bé Cultural d'Interés Local. Una de les característiques més apreciades d’aquest edifici reneixentista eren els seus element decoratius.
A l'interior conservava un gran pati renaixentista. La façana va ser modificada probablement a mitjan segle XVIII, època a la qual pertany el portal i, segurament, les finestres, emmarcades amb pedra. També era destacable la galeria de solana al costat de la torre.

Com a conseqüència del esfondrament han sortit a la llum diferents arcs d’època medieval. Aquests arcs són força comuns i només passejant per la Part Alta de la ciutat es poden veure. Un exemple podrien ser els arcs gòtics del carrer Merceria. Alguns altres queden una mica més amagats i per poder-los apreciar s’ha d’entrar a diferents locals, bars o restaurants de la zona.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar