loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

L'art de la baldufa, una estrena particular de les festes

Sergi Casado Cultura dissabte, 14 de setembre de 2013

Sense restar mèrit a cap altre dels actes de la festa de Santa Tecla, el Concurs de Baldufa - Memorial Àngel Vicient encara conserva l'ambient casolà de la primera edició, l'any 1978. Parlem, doncs, d'un acte amb prou arrelament dins de la festa major de Tarragona, i que un bon grapat de tarragonins i tarragonines esperen amb candeletes per tornar a participar-hi, donant, així, el seu tret de sortida particular a Santa Tecla. si es va veure l'ou com balla per Corpus, per què no veure com ho fa una petita baldufa?

Organitzat per una de les entitats tarragonines per excel·lència, el Club Maginet, el concurs sempre atrau un públic molt fidel i l'orgull i el sentiment de prendre-hi part ja traspassa generacions. La cita té un poder d'atracció innegable, i la mostra més palpable és que alguns dels concursants fa més de trenta anys que acudeixen fidels a la tradició. Sembla ser que el triomf sempre ha costat cosa de tres: Francesc Garcia, qui, casualment s'ha imposat avui amb un llançament que ha mantingut la baldufa ballant durant 56 segons i 44 centèssimes; Fernando Rodríguez i Gabriel Muñoz.

L'art de tirar la baldufa per Santa Tecla va començar al Parc de les Granotes, actual jardí romà i fins que no es va instal·lar definitivament a la plaça de la Font va transitar per la Font del Centenari i el parc de Saavedra. Un cop a la plaça de l'Ajuntament, el canvi del pavimentat, fa més d'una dècada, va fer que el Club Maginet acabés usant una lona. "La gent es queixava perquè el paviment no és llis del tot i la baldufa patia", explica Fernando Rodríguez.

L'aparent senzillesa del mecanisme del concurs contrasta amb el que es cou a l'interior de la ment dels participants. No és el mateix el concurs dels petits que el dels grans. La canalla s'ho agafa, possiblement, com un joc més dins de la seva esfera particular. L'adult, però, poc avesat ja a dur a terme activitats que el fan rememorar els seus anys d'infantesa, és conscient que està sent observat al detall, radiografiat.

N'hi ha que s'han estat escalfant just al costat, intentant millorar la tècnica. D'altres, prefereixen tenir la baldufa ja cordada entre les mans. Fins i tot, alguns concursants eviten veure en directe el ball de la baldufa, i girar-se únicament després que l'speaker, Josep Maria Martí, anunciés la marca per megafonia.

La competició sempre existeix i és nota la seva presència. Tant és que es tracti d'una activitat festiva, l'ànsia de victòria fluctua constantment en l'entorn. El concurs consta de dues tandes, en cadascuna de les quals, es poden fer dos llançaments. D'entre els quatre, s'escull la millor marca. La fortuna no sempre és l'aliada i alguns desencisats contemplen com la seva baldufa mor d'inanició al cap de només vint segons.

Pels altaveus, registres de més de 50 segons fan veure, de seguida, que no han superat la prova. L'absència de la xistorrada que muntaven els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, i que servia per "carregar" piles, possiblement, ha estat la causa del defalliment d'algun dels concursants.

Fidel a la tradició de les grans finals de campionats esportius, el concurs quasi s'ha hagut de decidir en el darrer segon. S'havia produït un empat entre Francesc Garcia i Joan Torralba, amb un llançament de 56 segons i 44 centèssimes. Per això, l'organització ha decidit recórrer al segon millor llançament, i en aquest cas, el triomf ha acabat somrient Francesc Garcia. El concurs de Baldufa 2013 s'ha decidit per poc més d'un segon.

PALMARÈS:

Categoria B (a partir de 14 anys)

1. Francesc Garcia (56 segons 44 cent.) Segon millor llançament: 54,41

2. Joan Torralba (56 segons 44 cent.) Segon millor llançament: 53,16

3. Valentín Sánchez (54 segons 87 cent.)

Categoria A (menors de 14 anys)

1. Aitor Monroy (48 segons 25 cent.)

2. Èric Sánchez (46 segons 16 cent.)

3. Albert Pinaqui (43 segons 53 cent.)


circdetarragona_ADcircdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar