loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Com serà el nou hotel de luxe amb vistes a la Catedral de Tarragona?

Sergi Casado Cultura i patrimoni dimecres, 02 de gener de 2013

Com serà el nou hotel de luxe de Ca l'Ardiaca? El Circ us mostra, en rigorosa exclusiva, l'interior i l'exterior del futur equipament hoteler de la Part Alta. També la distribució dels diferents espais, habitacions, terrasses, sales nobles, els accessos i cadascuna de les singularitats del primer hotel de cinc estrelles que hi haurà a la ciutat. No serà l'únic, ja que, tal com va publicar El Circ, la Casa Foixà, situada al carrer Cavallers, i esfondrada el juliol passat, també es convertirà en un hotel de primer nivell; un procés que servirà per restaurar la façana, l'element de més valor patrimonial.

Ca l’Ardiaca és un palau gòtic construït al segle XIV sobre un pòrtic del Fòrum Provincial, just al costat de la Catedral. D’aquesta manera, es troba dins del conjunt monumental de Tarragona i constitueix un dels principals monuments del gòtic civil tarragoní, en el qual trobem elements romans, gòtics i renaixentistes. Ca l’Ardiaca conté elements tant importants com la seva façana, o la decoració pictòrica descoberta a la planta baixa. Totes aquestes característiques fan de Ca l’Ardiaca un lloc ideal per acollir un establiment de restauració i d’hostelaria, cafetería, sala de banquets i sala de ball.

L’element central del palau és un pati sobre el qual s’organitzen les diferents estances, permetent així una bona il·luminació natural. Aquí se situa l’escala principal amb un accés a la planta noble de l’edifici, que està connectat visualment tant amb el vestíbul, restaurant i cafetería (a la planta baixa) com amb els passadissos de les habitacions de les plantes superiors, formant l’autèntic nucli del palau. Un altre elements destacats són els grans arcs a la planta baixa, que formen un conjunt harmònic i representatiu de l'època en què es va construir.

Els treballs previs, en breu

El procés per convertir Ca L'Ardiaca en un hotel, però, serà llarg i complex. Durant les properes setmanes està previst que comencin els treballs previs a les excavacions arqueològiques que s'han de fer al subsòl, entre les quals, hi ha l'apuntalament de les diferents façanes, la restauració de la fusta, treballs als murs i el desmuntament del sostre.

Tenint en compte la situació de l'edifici, que data del segle XIV, i que és a tocar de la Catedral, on el 2011 es van realizar excavacions i es va determinar que aquesta es va construïr sobre les restes del Temple d'August, tot sembla indicar que podrien sortir a llum restes romanes. El més probable és que apareguin restes de les estructures de fonamentació del recinte sacre del Fòrum Provincial, així com diversos murs, de l'època Flàvia, que podrien tenir fins a 6 metres d'altura.

Totes les restes seran documentades i, si s'escau, es deixaran visibles al públic, tal com s'especifica en el Pla Especial de Ca L'Ardiaca, elaborat per la promotora de l'obra, l'aragonesa Desarrollos Arbe, i que ja va rebre l'any passat el vistiplau de la Comissió de Patrimoni de la Generalitat i del plenari de l'Ajuntament de Tarragona.

Tot i que no s'ha fet cap calendari d'obres, el següent pas consistiria en què la promotora confeccioni el projecte complet de transformació de Ca l'Ardiaca en un hotel de luxe, és a dir, el projecte d'obra. Tal com va passar amb el Pla Especial, el qual va haver de modificar a petició del consistori tarragoní (no tenia en compte alguns aspectes singulars del nucli antic tarragoní), el document també necessita l'aprovació de la Generalitat i de l'administració local per poder iniciar els treballs. Aquests requisits són la Llei de Patrimoni 9/93 de 1993, l'adequació al nou pla urbanístic de Tarragona i, òbviament, al Pla Especial de Ca l'Ardiaca.

Això, però, encara trigarà. Segons fonts municipals, l'empresa constructora, propietària de Ca l'Ardiaca, busca socis inversors per poder fer front al finançament de l'obra. En referència al tema financer, fonts de la mateixa Desarrollos Arbe, pertanyent al Grupo Artal, ha confirmat que encara no ha fet cap gestió al respecte.

Ca l'Ardiaca, també coneguda com la rectoria de la Catedral, és un edifici construït al segle XIV, i que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar