loader
menu

CIUTAT

L'Ajuntament escanya les associacions de veïns, però de manera legal

Sergi Casado Ciutat dijous, 19 de desembre de 2013

Les associacions de veïns de Tarragona han dit prou. Les exigències i els requisits que els ha demanat enguany l'Ajuntament per justificar la subvenció anual que reben els ha deixat perplexos. Tant que, per exemple, en molts casos, hauran d'abonar diners a les pròpies arques municipals. En el millor dels casos, l'Ajuntament podria rebre de les entitats el doble dels diners amb que les subvenciona. Dit d'una altra manera, les AAVV tampoc es poden guardar cap cèntim al calaix.

Segons les federacions veïnals Segle XXI, FAVT i Llevant, el consistori ha interpretat de manera molt particular la llei d'atorgament de subvencions a les entitats veïnals i entitats sense ànim de lucre de la Generalitat, i que és d'aplicació general. La principal conseqüència és que enguany, caldrà presentar factures corresponents a totes les activitats realitzades durant l'any, que han suposat, en la majoria dels casos, un dispendi molt superior a l'assignació municipal.

La federació de Llevant proposarà en assemblea que només presentin factures pel valor de la subvenció rebuda. Enguany, de 3.150 euros, segons explica el seu president, Carles Pedreño, qui exemplifica la poca lògica que té la mesura adoptada per l'Ajuntament: "Si es tracta d'una subvenció, només s'ha de justificar el 50 per cent de l'activitat, perquè amb la interpretació de l'Ajuntament, ara a nosaltres ens tocarà pagar 3.150 euros, quan ja ens els hem gastat i han estat els únics".

La postura més radical és la de la Federació Segle XXI, que ha decidit tornar els 5.150 euros que van cobrar al setembre. "A nosaltres ens resulta impossible portar factures de tot, i quan ens vam reunir amb el regidor Zapater ja li vam proposar que es modifiquessin les bases perquè, de trampes, no se'n poden fer", confessa el president de Segle XXI, Pedro Sánchez. L'assemblea de la setmana passada va aprovar el retorn dels diners, però perquè es destinin a finalitats socials. Sánchez no entèn que l'Ajuntament digui que subvenciona el 50 per cent de l'activitat, però que després demani que es justifiquin tot.

La federació segle XXI aplega 19 associacions d'arreu de la ciutat, tot i que la decisió de tornar la subvenció només és de la federació com a col·lectiu.

La resposta de la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT) no serà tant dràstica. L'ens que agrupa gairebé tots els barris de Ponent tan sols presentarà documentació i factures pel valor exacte de la subvenció, que ronda els 6.000 euros, segons ha explicat el seu president, Antoni Peco. Des de la FAVT s'insisteix que la llei de subvencions és d'aplicació general, "i que només es tracta d'una interpretació de l'Ajuntament", indica Peco, qui ja avisa que "justificarem només allò que ens han donat i prou".

Des de l'Ajuntament s'admet que "potser hi ja un desajust", però assegura que "per imposició legal totes les subvencions a entitats no poden superar el 50% de la seva despesa". El regidor de Relacions Ciutadanes, Paco Zapater, ha negat que sigui una fórmula de l'Ajuntament, tot recordant que es tracta d'una llei europea, i que "ara mateix estem treballant per buscar solucions".

Què diu la llei?

-Què és el cost total de l’activitat subvencionada?
S’entén com a cost total de l’activitat subvencionada el conjunt de costos ocasionats amb motiu de l’activitat subvencionada, i no només fins l’import de la subvenció.

- Què són els Ingressos totals de l’activitat subvencionada (100% d’ingressos)?
S’entén com ingrés total de l’activitat subvencionada el conjunt d’ingressos que hagin finançat l’activitat subvencionada, i no només la subvenció atorgada per l’Ajuntament de Tarragona.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar