loader
menu

CIUTAT

La finca de la Savinosa per fi albira el futur

El Circ Ciutat divendres, 20 de desembre de 2013

La Savinosa, finca propietat de la Diputació de Tarragona, deixarà de ser Bé Cultural d'Interès Local properament per a ampliar-ne els usos futurs. Aquest és el primer pas que preveu el protocol de compromisos que ha aprovat per unanimitat el Ple de la Diputació de Tarragona, i que implica un acord entre la institució supramunicipal, l'Ajuntament de Tarragona i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a la demarcació de Tarragona, per a iniciar els passos necessaris per a una futura explotació de la finca.

Una imatge de la finca de la Savinosa. / circdetarragona.com

L'acord s'ha materialitzat amb l'acte de signatura del document per part del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i el president del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a la demarcació de Tarragona, Josep Llop. Tal com s'ha posat de manifest, la voluntat d'aquestes institucions és donar resposta a la demanda ciutadana que sol·licita una millora i una utilització d'aquest espai, i a la inversió que comporta actualment la seva preservació, conservació i vigilància per part de la Diputació.

D'aquesta manera les dues parts es comprometen a preparar el document de modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Tarragona, que permeti la descatalogació dels edificis -considerats Bé Cultural d'Interès Local des de 1979-, per tal de regular les condicions d'edificació, els usos i les zones públiques de la finca. Un cop aprovat, les dues institucions elaboraran les bases del concurs públic per tal que els agents privats interessats presentin projectes d'explotació publicoprivats. El procés comptarà amb l'assessorament del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a la demarcació de Tarragona.

Durant la roda de premsa posterior a la sessió plenària, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha afirmat, amb una gran satisfacció, que aquest acord és fruit d'una construcció sòlida feta amb “una entesa consistent i valenta”, que suposa “una gran passa endavant” per donar solució a “una peça valuosíssima del nostre territori”. En aquest sentit, Poblet ha destacat que “el camí que ve ara el farem també junts”, tot ressaltant que “serà un viatge definitiu”, ja que “posa el comptador en marxa cap a una solució en benefici de tot el territori, ja que continuarà sent propietat pública, o sigui, de la Diputació de Tarragona”.

D'altra banda, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat que avui és un dia que es posa en moviment amb la màxima energia un projecte desitjat pels tarragonins i per la resta del territori. A més, ha ressaltat la “fermesa, determinació i convicció, amb què posem els fonaments d'aquest projecte”, ja que “avui tenim la confiança i la garantia que el pas que fem avui no té marxa enrere”. Finalment, ha agraït a la Diputació de Tarragona i en concret al seu president, Josep Poblet, la seva feina i dedicació per fer-ho possible.

Finalment, el president del Col·legi d'Arquitectes a Tarragona, Josep Llop, ha manifestat que “avui comença a acabar-se un periple que a partir d'avui tindrà un altre caire i perspectiva”. Llop ha destacat el paper de l'organització que presideix perquè “hem ajudat a fer possible aquesta represa”.

La Savinosa
Conjunt de finques conegut com “La Savinosa”, adquirides per la Junta de la Casa provincial de Beneficència en nom i representació de la Mancomunitat de Catalunya entre els anys 1923 i 1926. El preu satisfet, 70.000 pessetes, provenia de l'herència del Sr. Luciano Schimd de Vilardaga.

En dissoldre's la Mancomunitat de Catalunya, la comissió gestora va atribuir a les respectives províncies, els béns existents dins del respectiu territori, atribució que es va formalitzar amb l'escriptura pública el 12 de desembre de 1927.

La Diputació de Tarragona va cedir les finques a l'Estat el 30 de desembre de 1927, per a destinar-les a Sanatori antituberculós. Van revertir a la Diputació el 9 de juliol de 1971.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar