loader
menu

CIUTAT

Sancionen amb 70.000 euros dues ortopèdies de TGN per suborns mèdics

El Circ Ciutat dilluns, 23 de desembre de 2013

El frau, el tracte de favor i l'amiguisme estan presents en nombrosos àmbits de l'esfera social i econòmica. Per exemple, en el de l'ortopèdia, i en concret a Tarragona, ja que dos establiments de la ciutat que s'hi dediquen han estat sancionats amb 71.000 euros. La sanció més elevada, de 45.000 euros, li ha caigut a l'ortopèdia Caravaca, situada al carrer Prat de la Riba, mentre que l'ortopèdia Ceorma, a l'avinguda Països Catalans, haurà de pagar 26.000 euros per les infraccions comeses.

Font: serveisactius.cat

Segons publica El País, les multes han estat imposades per l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), que ha determinat que aquestes dues ortopèdies van acordar amb professionals de la salut pública derivar els pacients cap a aquests dos negocis concrets.

La denúncia té l'origen en una denúncia presentada pel gerent de l'ortopèdia Molina, Manuel Molina, qui considera que "la corrupció mèdico ortopèdica fa més de trenta anys que dura". L' empresari tarragoní, amb seu a l'avinguda Maria Cristina, va denunciar que algunes de les empreses de la província de Tarragona pagaven, o ho segueixen fent, comissions a metges perquè "suggerissin" als seus pacients que compressin els productes ortopèdics en els dos establiments finalment sancionats. Molina creu que els soborns per les prescripcions ronden el 30%.

El tribunal de la competència català ha emès una resolución, contra la qual tan sols es pot presentr recurs contenciós administratiu, que conclou que les empreses Ortopedia Ceorma, SL, i Caravaca Ortopédicos, SL, van cometre una "infracció greu" en vulnerar la lliure elecció dels centres, com a mínim entre el 2007 i 2012

El País explicava, en la seva edició, tant estatal com catalana, que la resolució de l'ACCO estableix que les dues ortopèdies van arribar a "acords tàcits" amb "determinats metges" que treballen a l'hospital Joan XXIII de Tarragona, el de referència a tota la província.

Segons Molina, a l'hospital Sant Joan de Reus, a Santa Tecla, i al Pius Hospital, a Valls, també s'hi feien aquestes pràctiques il·legals i fraudulentes, un clar símptoma de competència deslleial. En tots els casos, les factures sempre han anat a càrrec del Cat Salut i els productes únicament poden ser prescrits per metges d'atenció especialitzada amb una recepta del Catsalut.

Precisament, el Síndic de Greuges, Rafel Ribó, va recomanar que s'obrís una investigació al Joan XXIII, però segons apunta El País, el centre no li va gens de cas.

Més de mig milió i d'euros de facturació conjunta

Hi ha una dada bastant reveladora, i és la facturació de les dues empreses sancionades durant el 2012. Segons dades recopilats per l'ACCO, l'ortopèdia Ceorma va arribar a acaparar el 50% dels articles ortopédics estàndar, el 43% dels adaptats i el 42% dels fets a mida per als pacients. Segons dades facilitades pel denunciant Manuel Molina, va facturar 533.000 euros.

En el cas de l'altra ortopèdia sancionada, Caravaca Ortopédicos, S.L., Molina assegura que va moure més de 900.000 euros. D'entre 83 centres que podien optar a aquest negoci, únicament dues van ser les escollides.

En la notícia avançada per El País, un portaveu del CatSalut afirma que "vetllarà perquè aquestes irregularitats no es tornin a repetir, però sense aclari quines mesures s'adoptaran ni tampoc si s'expedientarà als metges.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar