loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Necròpolis: viva o morta?

Sergi Casado Cultura i patrimoni dilluns, 07 de gener de 2013

Si aquest fos el guió d'una pel•lícula de ciència ficció americana, potser i amb ajuda de grans efectes especials, s'entendria com és possible que la Necròpolis de Tarragona porti vint anys tancada. Però lluny de ser una trama d'acció, la realitat és que l'argument s'acosta més al gènere del drama. L'any 1992 les portes de la Necròpolis es van tancar "provisionalment" al públic perquè s'hi havien de fer obres. Han passat vint anys i encara s'hi han de fer obres.

Imatge de la Necròpolis/MNAT


El passat més de juliol el Conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va visitar Tarragona. Com és habitual, cada vegada que un conseller visita la ciutat, ve a buscar la fotografia i a deixar un bon titular. En aquest cas, Mascarell va assegurar que la Necròpolis obriria les seves portes al gener del 2013. La realitat, en canvi, és una altra: ni la Necròpolis està oberta, ni les obres han començat.

Durant la vista, Mascarell va afirmar que amb una inversió, d'uns 250.000 euros, era possible deixar l'espai en condicions, tant pel que fa a la millor comprensió del recinte ,com per qüestions de seguretat.


Després d'aquest cinc mesos, la Generalitat encara està pendent d'adjudicar l'obra. Abans de Nadal, però, ja es va contactar amb dues empreses, sense que fos necessari convocar un concurs públic. La raó d’escollir dues empreses concretes i no obrir el procés es deu a que el pressupost dels treballs no supera els 250.000 euros. Fins que la Generalitat no adjudiqui l’obra (encara està pendent que les empreses enviïn algún informe més) no es podrà parlar de calendari, ni parlar d’inauguracions.


L'àrea de cementiri compta amb unes 2.000 tombes que abracen des del segle III fins al període visigòtic i configura l'àrea funerària tardoromana a cel obert més important de l'Occident romà. Situada a la vora del riu Francolí, la Necròpolis es va descobrir al 1923, durant els treballs de fonamentació de l'antiga fàbrica La Tabacalera.
El recinte de la Necròpolis està format per una zona excavada a l'aire lliure (protegida per una estructura metàl•lica), l'edifici del museu, unes criptes funeràries i una zona de jardins amb sarcòfags exposats al públic.

La intervenció a la Necròpolis inclourà les actuacions següents:

1. Intervenció preliminar en l’àrea d’exposició in situ: Adequació de les restes arqueològiques per a una millor comprensió de les mateixes pel visitant, posada en valor de les restes de més interès i cobriment de les restes no museïtzables.
2. Col·locació de panells explicatius al llarg del recorregut de la visita.
3. Adequació i neteja del sistema de desguàs de les cobertes.
4. Col·locació de baranes de protecció en els llocs on manquin i neteja i reparació de les baranes existents.
5. Continuació del mur perimetral de les restes arqueològiques en els llocs on ha desaparegut o presenta un perill per la visita.
6. Col·locació d’elements que evitin el pas a zones no visitables.
7. Substitució de la tanca metàl·lica paral·lela a l’avinguda Ramon y Cajal i neteja del talús vegetal.
8. Col·locació de paviment continu que marqui el recorregut de la visita a l’exterior del jardí.
9. Adequació i neteja del jardí i de la font del jardí.


No podem oblidar que la Necròpolis Paleocristiana forma part del Conjunt Arqueològic de Tàrraco, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 2000. De moment, més d'una generació encara no l'ha pogut visitar. Quants anys més han de passar per què la Necròpolis ressusciti?


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar