loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN recuperarà documents de més de cinc segles "salvats" per ciutadans durant la Guerra Civil

El Circ Cultura i patrimoni dilluns, 27 de gener de 2014

Durant la sessió extraordinària de la Comissió informativa i de seguiment de l’Àrea de cultura, patrimoni històric i turisme s’ha informat del retorn dels documents del fons municipal a l’Ajuntament de Tarragona; després de la seva sortida fa poc més de 75 anys, durant la guerra civil. Aquesta gestió serà aprovada en el plenari del proper 31 de gener i es farà efectiva amb un acte institucional el proper 15 de febrer a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona, amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros i el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell.

El procés
El mes d’agost de l’any 1936, en plena convulsió revolucionària i guerra civil, conscients de la importància del patrimoni documental com a fonament de la història, un grup de ciutadans liderats pel pintor Ignasi Mallol Casanoves i l’escultor Joan Rebull Torroja, professors del Taller Escola de Tarragona, van adoptar una sèrie de mesures per a la seva protecció. Una d’aquestes accions va ser la de traslladar el fons documental municipal comprès entre els segles XIII – XVIII des de l’edifici consistorial al Palau de l’Arquebisbe, lloc considerat com a més apropiat per a la seva salvaguarda. Acabada la guerra i des de l’any 1944, el fons municipal es va dipositar en les diferents dependències de l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona.

Tant l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona del Departament de Cultura de la Generalitat com el Servei d’Arxiu i Documentació Municipal de Tarragona, han col·laborat en la digitalització i descripció d’una part d’aquest fons en els darrers anys amb l’objecte de facilitar la seva conservació i promoure la difusió i amb l’objectiu de seguir compartint aquest incalculable fons històric, ara passarà en mans de l’Ajuntament, però sempre amb l’estreta col·laboració de totes dues administracions.

El magatzem 2 de la Tabacalera és la seu actual de l'Arxiu Històric de l'Ajuntament de TGN. / tarragona.cat


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar