loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Tarraco Viva presenta una edició de luxe

Sergi Casado Cultura i patrimoni dilluns, 10 de febrer de 2014

Tot i que encara no ha arribat a la majoria d'edat, el festival Tarraco Viva ja acumula èxits i projecció suficients per ser considerat un dels eixos principals sobre els que pivota la projecció turística i cultural de Tarragona. L'edició d'enguany, a més, coincideix amb el bimil·lenari de l'emperador August; un personatge excepcional i cabdal en la història de l'Imperi Romà, al que va dirigir durant dos anys des de l'antiga Tarraco.

Font: Ajuntament de Tarragona

El festival ha fet un salt molt qualitatiu perquè per primer cop se celebrarà durant tres caps de setmana, del 5 al 24 de maig, i gairebé duplicarà el número d'actes, amb més de 800. També s'afegeixen nous escenaris, com la vila romana de Muntells a Salou, o els camps de vinya del Priorat.

Parlar de Tàrraco Viva és parlar de Magí Seritjol, director i ànima del festiva de recreació de l'època romana des de la seva creació, l'any 1999. Ja en la presentació del festival de 2013 es va incidir en què el de 2014 giraria al voltant de l'emperador August, i que seria una edició especial. En l'argot actual, seria el Tàrraco Viva Premium o, més ben dit, una edició de luxe.

"Tenia només 18 anys i va revolucionar tota la política de Roma i va crear un imperi més gran que l'actual Unió Europea", detalla Seritjol, tot deixant entreveure un festival apassionant i molt revelador. Una de les novetats és "l'espai August", que estarà ubicat al recinte firal del Palau de Congressos. Allí s'hi instal·larà una recreació de l'altar de l'Ara Pacis Augustae, és a dir, l'Altar de la Pau d'August.

Es tracta d'un dels llegats més importants de l'Antiga Roma, un retrat de la família imperial format pels 98 personatges més pròxims a l'emperador. D'aquí en va sortir el seu successor, Agripa, i posteriorment Gai César. La recreació se la quedarà la ciutat per tornar a exposar-la quan es cregui oportú.

El festival tarragoní confia a superar els 106.000 visitants del 2013, tot i que, com sempre puntualitza el director del certamen, mai es vol que el creixement sigui excandalós. L'edició d'enguany tractarà, però, més d'una època que del personatge, tot i que qui va marcar l'època fos el mateix personatge.

Més de 100 ciutats fundades i més de 50.000 quilòmetres de carreteres, control detallat i exhaustiu de la població, del règim de treball, però a la vegada, pròsper i modern. I tot a la ribera de la Mediterrània. "Un moment especialment brillant en la cultura de la humanitat" o "l'arribada d'una prosperitat que no només s'ha tornat a viure després de la Segona Guerra Mundial, ha apuntat Seritjol, mentre tornava a impartir una lliçó magistral de cultura romana.

Quasi tots els actes d'enguany són novetat. Pel que fa als caps de setmana, el primer estarà destinat a la canalla i a la famíia; el segon a la gastronomia, i el tercer ja focalitzarà l'atenció sobre el govern d'August.

El caràcter excepcional del festival d'enguany també es mereix un pressupost excepcional. Es passa dels 268.000 euros de 2013 als 457.000 euros d'enguany, bastant més elevada que, per exemple, la partida destinada a Santa Tecla. La regidora de Cultura, Begoña Floria, ha explicat que per cada euro invertit hi ha un retorn de més de 7 i, a més, ha posat Tarraco Viva com a exemple de "dinamització del sector turístic de Tarragona".


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar