loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

"Justícia alimentària" , la gran paradoxa del sistema alimentari arriba a Caixa Fòrum TGN

El Circ Cultura dilluns, 10 de febrer de 2014

Alguna cosa funciona molt malament en el nostre sistema alimentari. El món produeix prou perquè tot el planeta pugui menjar i, en canvi, 870 milions d’éssers humans se’n van a dormir cada nit amb gana, i prop de 1.000 milions més pateixen diferents formes d’obesitat, malaltia que ja ha esdevingut crònica a molts països. Més d’una quarta part del menjar que produïm acaba a les escombraries, a causa d’un sistema de comercialització ineficient i d’un model de consum basat en el malbaratament i les exigències capricioses.

Una imatge de la nova exposició de Caixa Fòrum. / obrasociallacaixa

En molts casos, el sistema alimentari exprimeix els recursos naturals fins que s’exhaureixen: un sol ciutadà occidental consumeix, de mitjana, tanta energia, aigua o aliments com, aproximadament, deu ciutadans asiàtics o africans junts.

L’exposició Justícia alimentària. Sembrant esperança, organitzada per l’Àrea Internacional de l’Obra Social ”la Caixa”, amb la col·laboració de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i d’Oxfam Intermón, s’inicia amb la problemàtica de la distribució i l’accés als aliments a escala global.

A partir d’aquí, i a través de 30 fotografies que Pep Bonet (2n premi World Press Photo 2009 i 1r premi FotoPres 2003) va fer en diferents comunitats rurals de Bolívia i Tanzània, i amb el comissariat de Gonzalo Fanjul, especialista en polítiques de desenvolupament, la mostra expressa els desajustos del sistema alimentari i dóna veu als petits agricultors, que, tot i que són els que pateixen d’una manera especial la fam, són alhora una solució necessària per al futur de l’alimentació al planeta.

Justícia alimentària. Sembrant esperança es podrà visitar a CaixaForum Tarragona del 7 de febrer al 27 d'abril de 2014.

Una vitrina amb 100 quilos de menjar llençat obre l’exposició i posa de manifest la principal paradoxa del sistema alimentari: més del 25 % del menjar que produïm acaba a les escombraries. Als països industrialitzats una família de quatre membres llença una mitjana de 400 quilos d’aliments a l’any (100 kg per persona), segons la FAO. Globalment, això suposa que cada any els països rics desaprofiten pràcticament la mateixa quantitat d’aliments (222 milions de tones) que la totalitat de la producció de l’Àfrica subsahariana (230 milions de tones). La conseqüència d’aquesta desigualtat és que, mentre que 870 milions d’ésser humans passen fam al món, prop de 1.000 milions més pateixen diferents formes d’obesitat.

Gairebé un terç dels aliments produïts per la humanitat cada any (1.300 milions de tones) es perd o es malgasta. Segons la FAO, el total d’aliments que acaben a les escombraries als països rics (222 milions de tones) equival a la totalitat de la producció alimentària neta de l’Àfrica subsahariana, on milions de persones passen gana. Són les contradiccions del sistema alimentari, i protagonitzen la nova exposició organitzada per l’Àrea Internacional de l’Obra Social ”la Caixa”, en col·laboració amb Oxfam Intermón i la FAO, que avui s’inaugura a CaixaForum Tarragona.


Les paradoxes del sistema alimentari


circdetarragona_ADcircdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar