loader
menu

CIUTAT

Els paradistes del nou Mercat només pagaran una cinquena part del cost real de manteniment

Sergi Casado Ciutat dimarts, 11 de febrer de 2014

El compte enrere per la posada en marxa del nou mercat central de Tarragona ja està en marxa. Ara que les obres "avancen a molt bon ritme, s'ajusten al timing i la finalització es preveu per l'estiu de 2014", segons ha confirmat la regidora i presidenta de l'empresa de mercats, Patrícia Anton, ha arribat l'hora de negociar el trasllat de les 69 parades de la carpa provisional a l'edifici modernista, ja remodelat just l'any abans del seu centenari. Al mercat antic n'hi havia 150.

Una imatge de les obres del Mercat Central de TGN. / circdetarragona.com

D'acord amb els números presentats pel consistori, als paradistes la mudança els surt a molt bon preu. Pel que fa al cost de manteniment, el cost mensual real del metre quadrat seria de 500 euros, però al paradista tan sols li cobraran 117 euros per cada metre quadrat de què disposi. La diferència l'assumeixen les arques municipals, és a dir, tots els tarragonins i tarragonines. D'aquí s'obtè la bonificació del 76,5 per cent.

Algunes xifres més per entendre-ho millor. Per exemple, el metre quadrat de parada els surt per 1.803 euros, quan, segons la regidora, el cost real de superfície s'enfilaria fins els 28.462 euros per cada m2. La rebaixa resulta més que temptadora, però de fet, la xifra inferior ja es va pactar l'any 2006 quan es van haver de traslladar a la carpa provisional de la plaça Corsini i ara el consistori la manté: cada metre quadrat els sortirà per 1.803 euros. El que preveu recaptar l'Ajuntament dels paradistes al cap de l'any és de prop d'1,5 milions d'euros.

L'Ajuntament, en paraules d'Anton, justifica les condicions econòmiques que s'oferirà als paradistes perquè "valorem l'efecte ciutat que genera, perquè ho considerem un servei públic, perquè es tracta d'un edifici modernista i perquè volem seguir treballant amb el comerç de proximitat".

La tarifa es correspondrà només amb les despeses reals de gestió. En cap cas es repercutiran les obres de finançament, ni els interessos d'amortització que actualment està pagant l'Ajuntament per una obra que en total s'enfila fins els 43 milions d'euros, incloent-li l'IVA i l'aparcament, i que ha superat una modificació substancial del projecte original arran de les esquerdes detectades a finals de 2012, i que han suposat pèrdua en qualitat d'obra per valor d'1,4 milions d'euros.

L'Ajuntament ja ha enviat a cadascun dels paradistes una carta personalitzada perquè, un cop estiguin enllestides les obres dins de l'edifici modernista, ja podran procedir a adequar el seu nou espai i fer-hi les obres i els treballs necessaris, però per compte propi. "D'estar acostumats a no pagar res de manteniment, ara hauran de canviar una mica el xip", tot recordant que a la carpa provisional els paradistes no paguen manteniment.

Tots els comerciants que decideixin mudar-se tindran la concessió de la parada pels propers 50 anys. D'aquesta manera, s'acaba el període d'standby que han suposat els més de 7 anys sota la carpa provisional. En el cas que quedessin parades buides es convocarà un concurs públic, tot i que amb unes condicions reals de mercat.


Documents

TrasllatMercat


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar