loader
menu

CIUTAT

Tarragona paga el segon IBI més car de tot l'estat espanyol

El Circ Ciutat dimarts, 11 de febrer de 2014

Depèn de quins rànquings, potser el millor és estar a la cua o fins i tot, no figurar-hi. I si es tracta d'un llistat de les ciutats de l'estat espanyol amb l'IBI més car, encara més. Tarragona, però, hi apareix en segona posició, just darrere d'una altra ciutat catalana, Lleida.

Es tracta del rànquing tributari dels municipis espanyols de 2013, que engloba les 50 capitals de província més Ceuta i Melilla, que ha estat elaborat per l'Agencia Tributaria de l'Ajuntament de Madrid. Després de Lleida i Tarragona també hi apareixen Melilla, Almería, Toledo, Ciudad Real, Soria, Murcia, Salamanca i Sevilla entre els deu IBI més cars d'arreu de l'estat.

D'altra banda, segons publica el web Invertia.com, el més barat es paga en tres ciutats del nord: Pamplona, Vitoria i Donosti; per davant de Ceuta, Girona, Palencia, Lugo, A Coruña, Bilbao i Palma de Mallorca. Pel que fa a les dues grans ciutats de l'estat, Barcelona ocupa la 12ena posició i Madrid, la 17ena; València la 23ena i Málaga, la 27ena.

En funció del valor catastral

Les dades que es desprenen de l'estudi realitzat pel consistori madrileny s'han obtingut de la revisió dels preus del catastre, ja que l'augment experimentat a Tarragona entre el 2012 i el 2013 tan sols és del 2,69%, quan el rebut de l'impost sobre béns immobles de 2013 va sortir als tarragonins prop d'un 20 per cent més car que el de 2012. Un 10 per cent perquè ho va imposar el govern del PP, arran d'un Decret-Llei de 2011, i l'altre 10% perquè així ho marcava el pla d'ajust de l'Ajuntament tarragoní.

Enguany, l'Ajuntament de TGN ja va manifestar la seva intenció de congelar l'IBI, malgrat que les previsions del pla d'ajust pel 2014 marcaven que calia un augment d'un altre 10 per cent.

Tornant a l'estudi, Màlaga és la ciutat que més va rebaixar l'IBI entre 2012 i 2013: més d'un 35 per cent. També ho ha fet Lleida (2,86 %) i Soria (2,27 %), mentre que en altres ciutats es va apujar de manera considerable; principalment a A Corunya (10,91%) i a Saragossa (10%). A Burgos (5,69%), a Logroño (3,21%) i a Tarragona (2,69%).

La metodologia usada per l'agència tributària madrilenya per tal d'elaborar el llistat (que va començar a publicar amb xifres de 2004 davant la falta de dades per part de l'Administració estatal) parteix d'un valor catastral idèntic de 6.010,12 euros com a base general per a l'any 1990 (des de que existeix l'IBI) al qual s'hi han anat aplicant les successives revisions dels valors catastrals. A Tarragona, per exemple, es va revisar farà cosa d'un any. En canvi, segons l'estudi, en ciutats com Bilbao, Girona i Pamplona no s'han revisat.

A aquesta xifra se li aplica el tipus impositiu real establert per cada municipis, i així s'obté una quota "teòrica" que serveix per crear un rànquing.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar