loader
menu

Les empreses municipals tornen a encendre la metxa entre govern i oposició

Sergi Casado dimecres, 26 de febrer de 2014

Mai és aconsellable prendre decisions a corre-cuita ni amb presses, però el temps s'esgota i la llei s'ha de complir. Doncs, això és el que pretèn fer el proper divendres 28 de febrer l'Ajuntament de Tarragona, just abans que se celebri el ple ordinari, en una actuació que afecta de manera directa la salut financera de les empreses municipals tarragonines que arrosseguen dèficit.

Abans del plenari hi havia convocades juntes generals extraordinàries de les sis empreses participades íntegrament pel consistori tarragoní: Aparcaments (AMT), Mitjans de Comunicació (EMMCT), Transports (EMT), Habitatge (SMHAUSA), Mercats (Espimsa) i Desenvolupament Econòmic (EMDET), en cadascuna de les quals s'havia d'aprovar l'informe previst a la Llei 27/2013, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local, d'obligat compliment.

Es tracta d'una normativa aprovada el 27 de desembre de l'any passat pel govern espanyol, i que, entre moltes funcions, permetrà que les empreses amb capital cent per cent municipal puguin aplicar un pla de viabilitat o de correcció.

Per a tres de les empreses (EMT, Espimsa i EMDET) el termini perquè el consistori pugui donar el vistiplau a l'informe finalitza el proper 28 de febrer, que és el que estableix la llei per a els ens municipals que no esten en equilibri financer. Però resulta que els informes arriben tard i n'hi ha que encara no s'han acabat ni s'han lliurat a la resta de partits, com el d'Espimsa, que arrossega una motxilla d'1,6 milions d'euros.

Pel que fa als altres dos, entregats el dimecres 27 a la tarda, el desequilibri de l'empresa de transports és de prop de 2 milions (amb un any extra per eixugar-lo) i el de l'empresa de desenvolupament econòmic és de només 12.000 euros.

CiU i PP estan encesos

CiU i PP han reaccionat amb estupefacció i han criticat la lentitud de l'equip de govern a l'hora d'entregar els treballs perquè gairebé no tindran temps per revisar-los i poder resoldre dubtes abans del plenari de divendres. Per això, nacionalistes i populars han demanat al regidor d'Hisenda, Pau Pérez, que es desconvoquin totes les juntes extraordinàries de les empreses municipals perquè abans volen revisar els informes amb temps suficient.

De fet, de les sis reunions extraordinàries d'empreses previstes, s'ha passat a tan sols tres (EMT, Espimsa i EMDET), ja que les altres tres tenen millor salut financera. L'oposició, incloent també ICV-EUiA, és conscient que no pot votar en contra, tot i que lamenta les formes de l'equip de govern del PSC. Fonts de CiU creuen que encara hi hauria temps fins el 31 de març. El PP ha evitat pronunciar-se, tot i que han reconegut que també els preocupa no poder fer un cop d'ull als informes amb tranquil·litat.

L'Ajuntament ha reconegut que s'ha encantat una mica. El mateix regidor d'Hisenda, Pau Pérez, admet que "els informes sobre els plans de correcció s'han endarrerit i he de reconèixer la meva part de culpa". També ha afirmat que negociarà amb l'oposició d'aquí a divendres, principalment CiU i PP, per "fer-los entendre el contingut dels informes". Pérez insisteix que la urgència de tot plegat "ve marcada pels requeriments que fa la llei del PP" i ha negat que el termini es pugui ampliar fins el 31 de març.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar