loader
menu

El Circ entrevista el nou portaveu de Ciutadans a TGN, Rubén Viñuales

Sergi Casado dilluns, 10 de març de 2014

El Circ entrevista el nou portaveu de l'Agrupació Local de Ciutadans a Tarragona. Es tracta de l'advocat Rubén Viñuales, cridat a ser l'alcaldable del partit d'Albert Rivera a Tarragona. L'executiva local ha renovat els seus càrrecs i al maig es faran eleccions primàries, tal com marquen els estatuts de Ciutadans, per escollir el cap de llista per a les municipals de 2015.

El nou portaveu de Ciutadans a Tarragona, l'advocat Rubén Viñuales. / circdetarragona.com

El nou portaveu de Ciutadans a Tarragona, l'advocat Rubén Viñuales. / circdetarragona.com

Aquest advocat, de 30 anys, és, ara mateix, la cara visible del partit a la ciutat. El Circ ja va avançar que l'advocat tarragoní seria el candidat de Ciutadans el 2015.

- Per què decideix fer el salt a la política?

- “La decisió ha estat meva. Però jo no tenia pensat ficar-m’hi, perquè mai m’he fet de cap partit, mai m’havia afiliat a cap partit, mai havia anat a un míting polític.”

- Doncs, expliqui-m’ho.

- “Va ser per un ex company de feina, que estava al partit. Ciutadans buscava un perfil de candidat i els va parlar de mi, com també ho va fer d’altra gent. Em va agradar el seu missatge, el seu tarannà i també el partit. Lògicament, el votava i coincideixo amb ells en la inmensa inmensa majoria. Però si tu tens idees, és impossible coincidir en tot. Em van seduir i els vaig dir que sí perquè crec que puc ajudar i si ells ho creuen oportú, doncs jo encantat."

- Per què a Ciutadans?
- "Vaig nèixer al 83, he viscut en plena democràcia i, en conseqüència, l’alternança de partits. Sembla l’època de la Restauració. Tots han enganyat, tant el PP com el PSOE. Han fet promeses electorals que no han complert i cap dels dos pot aglutinar el gruix de gent que avui en dia sent i nota que no els representa cap partit. Ciutadans està fet per persones que no són polítics. Si tu no fas política, segur que algú la farà per tu.”

- Diu que tant PP com el PSOE han enganyat, però a Ciutadans també li han sortit draps bruts. En concret al diputat Jordi Cañas.
- "Parlen d’imputat i no ho està. És una investigació de 2005, i no és de la seva empresa, sinó d’una altra companyia que és d’un familiar de la seva ex parella. El fiscal va demanar que s’arxivés i la jutgessa ho va aceptar. Ara ha passat al TSJC, però perquè té la condició de forat. A més, la gent confon imputat amb acusat i no té res a veure.”

- Ja s’ho ha pensat bé? Vostè és advocat i ens consta que li agrada molt la seva feina.
- "En aquesta vida si t’haguessis de pensar bé el fet de tenir fills i entrar en política, penso que no faries ni una cosa ni l’altra, però hi ha moments en la vida en què si et pares, el món passa per sobre. Aquest és un moment important i crec que la gent s’ha de preocupar per la política. Estan passant coses importants i no podem estar estàtics.”

- L’acaben de nomenar portaveu de l’agrupació local de Ciutadans a Tarragona. És a dir, el cap visible, el líder. També el candidat…
- “No necessàriament, perquè la democràcia interna sempre és un dels punts forts que defensem i pel qual lluitem. Hi haurà primàries i si els militants decideixen que sigui jo, doncs estaré encantat de ser el cap de llista.”

- No ha sortit cap enquesta, però ningú posa en dubte que Ciutadans entrarà a l’Ajuntament el 2015. Fins i tot els donen tres regidors.
- "La nostra manera de fer política és tenir molt de seny. Mai hem tingut representació a l'Ajuntament de Tarragona i sabem que hi ha un gruix important de gent que confia amb nosaltres. Nosaltres defensarem l’Ajuntament i si hi podem entrar, ho farem. Seria tot un èxit. El partit vol apostar per Tarragona perquè té una idiosincràsia molt particular. Vam tenir un suport important en les últimes eleccions autonòmiques i esperem que en aquestes municipals el tinguem de nou i més reforçat. Clar que fem fulls de ruta. La nostra feina és pensar que estarem en el proper equip de govern. Ja estem treballant en el nostre programa”.

- Per afinitat ideològica, depenent del territori, a Ciutadans se li penja una etiqueta diferent… Quina creu que li penjaran els tarragonins?
- "A la resta d’Espanya ens diuen que som d’esquerres, i en canvi, a Catalunya, de dretes. Jo ni he sigut mai de dretes ni ho seré. No em considero de dretes ni d’esquerres perquè és una concepció una mica decimonónica (riu). Li posaré un exemple.”

- Endavant.
- "Li preguntem a una persona si és de dretes i ens diu que sí. Li preguntem si està a favor dels dreballadors. Dirà sí. Li preguntem si creu que el patró ha de tenir unes preferències pel simple fet de ser patró? Ens dirà que no. Li preguntem si creu que totes les persones han de tenir els mateixos drets davant la llei, i ens dirà que sí. Tot això ho recull el manual de les esquerres. Llavors veig que tot el món és d’esquerres i penso que encara tenim sort.”

- Encara que es tracti d’un debat a nivel nacional, la política municipal no es deslliurarà del debat sobiranista engegat a Catalunya. De moment, ho viu des de la distancia, però com veu els diferents bàndols?
- "No puc assumir que en la meva terra hi hagi bàndols. Tots som el mateix i tots volem el mateix: ser feliços. Tenir feina, salut, poder anar al metge, i poder estudiar a la Universitat. I si es refereix a independència o no, a Ciutadans no ens sentim independents. Però tampoc unionistes, com he sentit últimament. Però, què vol dir això? Em sento català i espanyol i no crec que sigui tant dolent. A més, al darrere de les banderes sempre hi ha persones".

- No em malinterpreti, però vostè, políticament, és poc conegut. L’activitat d’ara i fins el 2015 haurà de ser important.
- "Ja ho he sentit en diferents ocasions, que no em coneix ningú, i si vol que li digui la veritat, doncs millor. Si tenir experiencia política vol dir fer política com s’ha fet fins ara, dóno gràcies a Déu per no tenir-ne. Si és un hàndicap o no, el que vol la gent és que treballis per a ells. Hem de tenir bons gestors de l’administració publica. Si demostro que puc ser un bon gestor, la fama no és important”.

- És una de les apostes d’Albert Rivera. Ell mateix va venir a Tarragona a conèixer-lo. Respon al seu perfil…
- "Som persones diferents. Ell, amb 26 anys, ja estava al Parlament de Catalunya. Jo sóc advocat i professor de la Universitat (URV). He optat per un món diferent. A més, cap personatge polític d’avui en dia es pot comparar amb l’Albert Rivera. Ningú té la seva oratòria, ni la seva convicció, ni té les idees tan clares. El que diu és moderat i lògic i la lógica és el que li falta a aquest país. Deixem-nos d’interessos particulars. Si em comparen amb ell, és només per joventut”.

- Vostè i el líder veïnal seran els primers en la llista de 2015…
- "Ara el que hem fet és renovar l’agrupació local i treballar per donar resposta als votants que va tenir el partit en les darreres eleccions. Només això.

- Però ja tenen la llista perfilada, oi?

- "Tenim gent de professions molt diverses."

- Cap ex polític.

- "Cap ni un."

- Li està començant a canviar la vida?
- “He vist que molta gent té prejudicis, i només pel fet de saber que sóc d’aquest partit”.

- Ja és militant.

- "Sí. És el més coherent i ja ho vaig fer."

- Potser és el preu que s'ha de pagar per representar una marca política.
- “Em sorprèn que ho pensi gent que em coneix i que sap com sóc en la meva feina i en el meu dia a dia. També li dic que és fácil criticar-me quan no se’m coneix, però també li dic que és difícil fer-ho quan sí em coneixen.”

- Hem vist que ha eliminat el seu perfil de Facebook i miri que això sí que agrada a tots els polítics.
- "Ara mateix, no estic a les xarxes socials, però és una decisió que no m'ha agradat. Des de Ciutadans estem difonent la idea de fer una política diferent. No pot seguir havent casta política. Has de tenir una manera de guanyar-te la vida sense recorrer a la política. Temporalment, per un servei, vols dedicar-t’hi, doncs perfecte. Però no pot ser que l’únic ofici d’una persona sigui la política perquè implica que farà el que sigui per seguir-hi i això provocarà els problemes de sempre. Per sort, a Ciutadans no tenim aquest problema.”

- Quant de temps creu que és suficient per a fer coses bones en política?
- "Si aconsegueixo entrar en política, m’hi voldria estar vuit anys, i després cap a casa. Ho dic encantat. Vuit anys i ja has fet el teu servei. Després pots ajudar el teu partit de mil maneres diferents.”

- Segueix més l’actualitat municipal ara que fa uns mesos?
- “Sempre l’he seguit. Ara s’està accelerant perquè s’apropen les municipals i sembla que molts problemes només existeixin un any abans. El fet que nosaltres haguem sortit a escena també ha accelerat alguns canvis perquè molts partits creuen que els podem treure regidors. Cadascun d’ells per uns motius diferents.”

- L’atomització del plenari municipal podría ser un fet si, a part de vostès, també hi entressin Esquerra, la CUP o el recentment creat Ara Tarragona.
- “A veure què treu el PSC perquè per molt que l’alcalde Ballesteros digui que s’ha dedicat a fer política propia, forma part d’un partit que és més gran que ell. I ja sabem quina tendencia que està agafant. Hi ha molta gent que vota el PSC, però és del PSOE. Nosaltres també treballen dins l’àmbit autonòmic i possiblement a l’estatal, però a Tarragona volem treballar només per la ciutat.”

- Es trobarà algun dia amb els líders dels altres partits?
- “Oficialment no hem tingut cap contacte, però extra oficialment, sí, perquè sóc de Tarragona de tota la vida. A l’únic que no conec personalment és a l’alcalde, però a la resta, sí i puc dir que tots són bones persones. Amb qui tinc millor relació del PSC és amb Carles Castillo perquè som amics.”

- Si entra com a regidor, què farà el primer dia?

- “Voldré conèixer a tothom qui treballa a l’Ajuntament. Voldré presentar-me a tothom i preguntar-los com hauria de fer per poder tenir una bona comunicació.”


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar