loader
menu

CIUTAT

Només un 17% dels tarragonins dorm més de 7 hores al dia

El Circ Ciutat dijous, 13 de març de 2014

Un estudi encarregat i finançat per Dormity.com ha analitzat la qualitat de son dels catalans amb motiu del Dia Mundial de la Son.

Www.hombre.starmedia.com

Www.fotolog.com

Malgrat que la “percepció subjetiva” dels catalans és que la seva qualitat de son és bastant bona (72%), l'Índex de Qualitat de la Son de Pittsburgh (IQSP) ha revelat que només un 17% dels catalans té una excel·lent qualitat de la son. L'alteració més freqüent observada ha estat “l'èficiència de la son”: Tres de cada quatre enquestats afirma dormir menys del 65% del temps que passa al llit, i un 5% incideix en una important afectació durant el dia.

Segons l'estudi, amb la col·laboració de la Dra. Odile Romero, Cap de Secció de Neurofisiologia de la Unitat de la Son de l'Hospital de la Vall d'Hebron, el 72% dels catalans destina mitja hora a adormir-se i dorm una mitjana de 6 hores al dia, si bé l'estudi ha detectat que el 14% de gironins en dormen menys de 6. Atenent a cada demarcació, a Barcelona, el 20% de la població dorm més de 7 hores, a la província de Girona un 26%, a Tarragona el 17% i a Lleida el 31%.

Com a aspecte comú a les quatre províncies, un 27% dels catalans pateix “disfunció diürna” de moderada a greu.

Un altre aspecte interessant recollit en l'estudi és que els catalans en general, no acostumen a prendre medicació per millorar la qualitat de son.
Quant a la pertorbació, que fa referència a aquells símptomes que ens fan despertar a la nit (malsons, passar fred o calor, roncar, dolor, haver d'anar al bany, apnea, mala respiració, etc.) afecta un 15% dels catalans. “

L'estudi ha inclòs també la consulta sobre malalties relacionades amb el descans dels catalans i la meitat dels catalans (51%) ha afirmat patir-ne alguna. La més comuna ha estat la lumbàlgia, amb una afectació del 56% i la cervicàlgia, amb un 29%. Altres patologies com la dorsàlgia, la fibromiàlgia o l'osteoporosi afectarien al voltant del 5% de la població.

Per últim, l'estudi ha recollit també el tipus de material que utilitzen els catalans per dormir. La viscoelàstica (33%) i el làtex (25%) són els dos tipus de materials més utilitzats pels catalans, si bé el 22% utilitza matalassos de motlles. Una dada curiosa també és que l'11% de la població analitzada no sap de quin tipus de material és el matalàs on dorm.

L'Índex de Qualitat de Son de Pittsburgh (IQSP) ha estat emprat com a estudi observacional sociològic sobre una mostra de 1000 catalans majors d'edat de les quatre demarcacions.

El Dia Mundial de la Son va ser importat a Espanya el 2008 per la Sociedad Española del Sueño. Aquest any es celebra el dia 14 de març sota el lema “Respira bé, Dorm millor, és salut” i centra l'atenció en les queixes freqüents produïdes per trastorns de la son.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar