loader
menu

El Metropol es torna a quedar petit per escoltar quatre dones icones del sobiranisme

Sergi Casado divendres, 14 de març de 2014

Com era de preveure, el Teatre Metropol de Tarragona s'ha quedat petit i més d'un centenar de persones s'ha quedat sense poder escoltar l'opinió de quatre dones que s'han significat molt per la causa independentista.

D'esquerra a dreta, Núria Bosch, Carme Forcadell, Muriel Casals i Issona Passola. / ANC Tarragona

Una imatge de l'acte. / ANC Tarragona

Una imatge de l'acte. / ANC Tarragona

Una imatge del teatre Metropol, ple de gom a gom. / circdetarragona.com

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Tarragonès, Òmnium Cultural i "Sobirania i Justícia" s'han unit per portar fins a Tarragona la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell; la presidenta de l'Acadèmica del Cinema Català, Issona Passola; l'economista Núria Bosch i la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals. L'acte portava com a nom "La dona al dapdavant del procés sobiranista".

Cadascuna ha donat la seva visió actual sobre la transició nacional que travessa el país i ha donat els seus arguments per donar fe que no ha de fer por creure que en una Catalunya lliure i independent no hi hauria cap terratrèmol, com ve vaticinant el govern espanyol del PP i tots els que també auguren el caos si Catalunya esdevé un nou estat.

D'entre totes les ponents, l'economista Núria Bosch ha tractat d'explicar les raons per les quals, en matèria econòmica, Catalunya podria ser un estat pròsper si s'allibera del llast del dèficit fiscal que arrossega perquè els catalans reben de l'estat molt menys que el que donen. Per fer comprensible la magnitud del desgreuge, Bosch ha recordat que cada català ha regalat a l'estat espanyol més de 46.000 euros des de l'any de la entrada en la Unió Europea, l'any 1986. I això que ara hi ha més de 7 milions de catalans.

Anualment, són 2.260 els euros que surten de les butxaques catalanes i, segons Bosch, "van a fons perdut i no tenen retorn" . En xifres ja superiors, una Catalunya independent eixugaria les pèrdues actuals de 16.000 milions d'euros. Tan sols caldrien 4.000 milions d'euros per tenir totes les estructures d'estat, i amb els altres 12.000 milions que ja no marxarien, es podria fer front a les pensions, la seguretat social i d'altres despeses pròpies d'un estat.

"Catalunya no naixeria més endeutada que altres països", ha conclòs Bosch. Abans ha intervingut Issona Passola, qui en la seva faceta de directora de cinema, està rodant una pel·lícula on es recrea l'escenari d'una Catalunya independent. Portarà com a títol "L'endemà".

Passola ha avançat que el film narra una realitat "molt tranquil·litzadora", posant com a exemple la necessitat de "fer sentir còmodes" els qui votin no, i naturalment, guanyi el #sisí. A més, considera que "estem en un moment de construir i no de defensar-se".

L'acte estava programat inicialment per la setmana passada, tot coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, tot i que per motius d'agenda es va haver d'endarrerir una setmana. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, és una de les altres dones presents i actives en el procés sobiranista i que també ha estat al Metropol. "Fidels als nostres creadors, treballem per construir el nostre propi estat".

Casals ha clicat l'ullet als tarragonins i tarragonines posant com a exemple que "des que hi ha dones, es poden fer més castells".

Tot i que el faristol només ha estat utilitzat per la conductora de l'acte, la periodista Rita Marzoa, Carme Forcadell també n'ha tret profit. L'acte ha adquirit rang de míting. La presidenta de l'Assemblea Nacional, el moviment que ha acabat de sacsejar la consciència col·lectiva del país, s'ha excusat dient que "asseguda no sé parlar".

Crits d'Independència al Metropol i estelades al vent. La crida a la independència ha estat clara, directa i contundent: "Tots hem d'assumir la responsabilitat i ens hem de comprometre perquè tenim un deute moral amb els nostres avantpassats i hi ha una generació de catalans que tornarem la dignitat a Catalunya".

Forcadell ha relegat els partits polítics a un segon terme, apel·lant a la voluntat del poble. "El que tenim ara era impossible pensar-ho fa només dos anys. Tenim data", ha celebrat Forcadell. Només veu dos perills: la falta de confiança en un mateix i que es trenqui la unitat.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar