loader
menu

CIUTAT

La presó de TGN acull més d'un centenar dels reclusos previstos

El Circ Ciutat dijous, 20 de març de 2014

La presó de Tarragona està menys saturada que fa uns anys, però ho continua estant. Actualment, la mitjana d'interns ha experimentat un descens que l'ha situat en uns 360; una forta baixada respecte de fa només dos anys, quan acollia a 420 interns, però lluny encara del seu aforament, que és de 250 interns.

Font: circdetarragona.com

Així doncs, s’ha pogut passar d’una ràtio de quatre interns per cel·la a la d’un màxim de tres. Són dades fetes públiques pel Departament de Justícia de la Generalitat.

El mateix s’ha esdevingut als centres penitenciaris de Girona i Figueres, que van tancar l’any 2013 amb 155 i 162 interns, respectivament, mentre que el primer dels centres havia estat fregant els 190 interns fa tres anys, i el segon va tancar el 2012 amb 200 reclusos.

La presó Model a finals d’any registra el nombre d’interns més baix dels darrers 14 anys: 1.356 reclusos. Actualment la xifra és de 1.262 interns, encara més baixa. Soler ha remarcat que el punt de partida d’aquest centre era de 7 interns per cel·la a principis del mandat.

L’evolució de la població reclusa a Catalunya continua en sentit descendent. El nombre d’interns se situa per sota dels 10.000 —concretament és de 9.818—, xifra que retorna als registres de l’any 2007. Així, Catalunya assoleix una taxa de 130 interns per cada 100 mil habitants, inferior a les d’Anglaterra i Gal·les (148), l’Estat espanyol (144) i Portugal (137), i onze punts més baixa que fa quatre anys.

Igualment, durant el 2013 s’ha aconseguit la millor ràtio de personal de serveis penitenciaris dels últims anys, que ha estat de 2,03 interns per cada treballador. Actualment, la plantilla que treballa als centres penitenciaris catalans és de 4.845 persones.

Perfil dels interns

Entre la població reclusa de Catalunya, el perfil majoritari és el d’un home (93,44 %) de nacionalitat espanyola (55,7 %). Actualment, la població estrangera a les presons catalanes ha descendit fins al 44,3 %. Aquesta xifra consolida la tendència a la baixa del nombre d’interns estrangers apuntada al 2012 i se situa als nivells de l’any 2009.

La majoria dels interns de les presons catalanes, un 84,4 %, són penats, enfront del 15,6 % de preventius. En un gran nombre dels casos (41 %), la causa de l’ingrés han estat delictes contra el patrimoni, als quals segueixen els delictes violents (28 %) i els delictes contra la salut pública (20,9 %). La mitjana de la condemna imposada és de 2.648 dies.

Règim de vida

Els interns en tercer grau representen el 21,2 %. Del conjunt de la població, 5.040 reclusos gaudeixen de permisos com a preparació per a la vida en llibertat (un 30 %). Durant l’any passat es van concedir 1.205 llibertats condicionals, 400 més que fa dos anys.

La llibertat condicional té un doble objectiu: preparar els interns per a la llibertat definitiva i la seva total reinserció en la societat, i alhora evitar la reincidència.

Rehabilitació penitenciària

Augmenta fins al 96 %, cinc punts més que l’any anterior, la població reclusa que participa en programes de tractament, activitats formatives i laborals. Concretament, un 29 % dels interns rep atenció especialitzada (delictes sexuals, violents, de gènere, de trànsit i conductes addictives).


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar