loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN té un nou grup de reconstrucció històrica dedicat als gladiadors romans

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 20 de març de 2014

Tarragona pot enorgullir-se de tenir un nou grup de reconstrucció històrica dedicat al món de la gladiatura romana: Tarraco Ludus. Fins aquest moment els grups locals s'havien especialitzat en reconstruir les legions, la vida civil, política i religiosa de totes les époques del periode romà de la ciutat; però cap havia incidit en aquest món directament.

Una imatge de Tarraco Ludus. /facebook.com/tarracoludus

La idea de Tàrraco Ludus va nèixer del seu entusiasta creador, Marc Solé, historiador amb l'ajut de l'arqueòleg César Pociña, ambdos amb coneixements d'arts marcials i autodefensa. Les primeres reconstruccions de gladiadors es van efectuar com a col·laboració amb el grup Nemesis (http://www.nemesis-arq.com), dins del marc de les activitats d'estiu del Museu d'Història de Tarragona.

Concretament, aquest grup reconstrueix molt fidelment la nit prèvia als jocs de Gladiadors. La primera d'aquestes col·laboracions va tenir lloc fa dos anys, a molt petita escala, i va ser l'any passat quan el grup va incorporar més efectius, tots entusiastes de la història.

Posteriorment, el grup es va consolidar i ha efectuat exhibicions de lluita de gladiadors en l'amfiteatre de Tàrraco per a una iniciativa turística innovadora de l'empresa de guies Itinere (http://www.turismedetarragona.com); i en altres indrets com ara Sant Boi de Llobregat, o Sádaba (Aragó).

El funcionament del grup es el habitual dels grups de reconstrucció, amb una recerca prèvia intensa del equipament dels gladiadors, armes, cascs, escuts, etc... Aquesta recerca es veu complementada amb un estudi de com lluitava cada tipus de gladiador segons investigació pròpia i d'altres grups de reconstrucció gladiatorial.

El següent pas és l'elaboració d'aquests elements, buscant als artesans que utilitzin les tècniques i materials més propers als de l'época. Després el grup realitza una tasca d'entrenament per poder mostrar combats molt creïbles, però sense risc físic per als participants. Aquesta és la part més dura perquè significa un entrenament constant de moviments i d'ús de les armes.

Les armes emprades són modificades per minimitzar riscos, i així es freqüent l'ús d'espases de fusta o encoixinades. Paral·lelament, es mostren al públic les armes autèntiques.

Amb la creació d'aquest grup, Tarragona compta amb una eina més per demostrar al públic tots els diversos aspectes de la vida de la ciutat en época romana. Cal dir que en les jornades de reconstrucció històrica Tarraco Viva ja es mostrava el món de les lluites de gladiadors per grups extranjers com Familia Gladiatoria, d'Hongria) i sobretot pels gladiadors de Ars Dimicandi, d'Itàlia.(http://www.arsdimicandi.net).

Precisament, els jocs gladiatoris celebrats a l'amfiteatre a Tàrraco Viva acostumen a ser l'espectacle amb més seguiment per part del públic.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar