loader
menu

CIUTAT

Albert Cortés (ANC Tarragona): "La independència hauria d'arribar abans de les municipals"

Sergi Casado Ciutat dilluns, 24 de març de 2014


- La setmana ha estat moguda per l’Assemblea Nacional Catalana. Ja n’hi ha que demanen la seva il·legalització.

El Circ entrevista el coordinador de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Tarragona, Albert Cortés.

- “Ho vam estar parlant després de l'acte de les dones amb la presidenta, Carme Forcadell. Ho trobem tot plegat una mica esperpèntic perquè no hi ha cap base fonamentada per il·legalitzar una entitat sense ànim de lucre i que tot el que ha fet, ha estat pacíficament i que en el seu full de ruta i en el seu ADN no hi ha cap referència bèl·lica. Però tractant-se del govern espanyol, tot és possible.”

El coordinador de l'Assemblea Nacional Catalana a Tarragona, Albert Cortés. / circdetarragona.com

-No ha agradat això de prendre possessió dels ports, aeroports i d'altres infraestructures...

- “Si, d’un text s’agafen dues frases i es treuen de context es pot muntar el que es vulgui. Parlem d’un full que ruta que contempla les quatre o cinc opcions que es poden dur a terme després del 9 de novembre. Que es faci la consulta, que es pugui fer amb l’estat en contra, que no es pugui fer, o amb la Generalitat intervinguda. També contempla, en el cas que el sí-si guanyi, que el Parlament declari de manera unilateral la independència de Catalunya. Amb consulta, sense, o amb unes eleccions.”

-I això de passar a controlar-ho tot?

- "I l’endemà de la proclamació, les noves autoritats d’aquest nou poble constituït com a estat han de controlar aquest mateix estat. Per exemple, les infraestructures i els impostos, però com qualsevol estat del món. Tots els estats ho fan i ningú s’escandalitza”.

-El neguit des de l'anomenada "caverna mediàtica" va en augment.
- “A mesura que veuen que el 9 de novembre s’apropa i que aquí ningú no afluixa i que, a més, ells contemplaven molt la figura de Mas com a únic objectiu i no els ha donat resultat. Ja ho sabien que no es tractava d'un únic polític, sinó de la societat civil. Ara han trobat l’ANC i un paràgraf tret totalment de context. Quan un estat es crea, bé s'ha de controlar.”

-La campanya de Signa un vot ha suposat un contraatac, almenys a Tarragona.
-“Ja es preveia que durant aquest mes es faria la segona recollida. No hi té una relació directa, i pel que fa a Tarragona, amb l’experiència de la primera campanya de recollida, tot ha funcionat més bé i la coordinació ha estat millor. Hem anat a nous llocs i hem agafat nou públic, com a l’Arrabassada o a l’estadi del Nàstic, aprofitant que hi havia partit”.

-Teniu xifres de vots recollits, però no ho ho voleu dir.
-“Com la primera campanya de recollida, amb prop de 240.000 vots, es tornaran a donar xifres només d’àmbit nacional. Però, de moment, preferim no donar xifres en clau local, i no perquè siguin un secret d'estat."

- Expliqui-m'ho, si us plau.

- "Perquè es podrien interpretar lliurement per qualsevol que les agafés. No volem que passi, preferim que no es jugui amb aquestes dades."

- Però l'onada de suport massiu a l'Assemblea Nacional també haurà tingut efectes per a TGN.
- “Sí, en dos dies vam pujar uns 140 nous membres de ple dret.”

- Qui si va donar dades, tot i que escasses, va ser el PP. Una enquesta diu que a Tarragona només hi ha un 37% de partidaris del sí-sí.

- “Una enquesta no només ha de donar xifres, sinó també d’on venen i en què s’han basat per fer l'estudi. Però només han donat quatre xifres, la qual cosa em fa donar-li una credibilitat baixa. Si la xifra del 37% la diu el PP, també és positiu. Que a ells els doni aquestes xifres per ser una enquesta del PP, ja és bo. Però un díptic i sense gaires explicacions, fa molt que dubtar. A més, quan al mateix temps surt l’enquesta del CEO, detallada i desglossada.”

- Quina és la relació de l’ANC amb el teixit polític, social i econòmic de Tarragona? Per exemple, amb l’Ajuntament.
- “Ja sabem el tarannà de l’Ajuntament, quin partit polític té la majoria i quin pensament té sobre el procés. Sabem que vam presentar 10.000 signatures per adherir-se a l’AMI. Però en el plenari moltes de les coses que es van dir per oposar-s'hi sobraven."

- El lleig per no deixar-los el Metropol per la conferència de Sala i Martin va fer que la imatge de Tarragona fos llastimosa.

- "Va ser flagrant. Creiem que portar un economista de prestigi mundial i que assessora governs, amb el qual pots estar d'acord o no, es mereixia un millor tracte, i el pitjor és que Tarragona va oferir una molt mala imatge. Vam demanar el Metropol, però ens van dir que ho hauríem d’haver demanat amb més temps.”

- El dia que va arribar la Flama de la Independència, des del consistori tarragoní tampoc no els van posar les coses fàcils.

- “És anecdòtic, però ens havien promès que ens deixarien ocupar el balcó del teatre Tarragona per poder gravar i enregistrar l’encesa, però a l’hora de la veritat ens van dir que no, tot al·legant motius de seguretat i no sé quines qüestions tècniques.”

- Quina relació tenen amb l’alcalde Balleseros?

- “Hi vam parlar un cop i la relació és, més o menys, fluïda i correcta”

- Com veuen els sectors contraris al procés sobiranista que hi ha a Tarragona?

- “Com a la resta de l’estat espanyol. Pensen que és una febrada d’estiu, però veuen que cada cop som més i l’arrelament també és més gran cada dia. A més, iniciatives com Súmate.cat eren del tot impensables fa uns anys. Això els descol·loca i veuen que se’ls està escapant de les mans.”

- El proper 5 d’abril Tarragona esdevindrà el gran focus d’atenció perquè l’ANC hi celebrarà l’assemblea en què anunciarà què té pensat fer per l’11-S.

- “Ja ho havíem demanat, perquè després de l’assemblea fundacional al Palau Sant Jordi i la primera que es va fer a Girona, si hi havia una ciutat que es mereixia organitzar la segona assemblea, una era Tarragona. Això segur que ens donarà molt impuls i molta projecció internacional.”

- Quina relació hi ha amb les direccions dels partits independentistes a Tarragona?

- “És bona bona perquè compartim un mateix objectiu, però sempre hem preferit mantenir-nos al marge”.

- Quin escenari preveu pel 2015? Què passara amb les eleccions municipals? I si es declara la independència per Sant Jordi?

- “La independència hauria d’arribar abans de les municipals. De fet, abans ja hi haurà la consulta, i qui sap si eleccions plebiscitàries. No volem allargar més el procés.”


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar