loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Setmana Santa de TGN tornarà a lluitar per pujar de categoria

Sergi Casado Cultura i patrimoni dijous, 24 d'abril de 2014

En els propers dies, l'Ajuntament de Tarragona iniciarà els tràmits per demanar que la Setmana Santa tingui reconeixement per part de l'estat. Des de 2009 té el rang de Festa Tradicional d'Interès Nacional, que atorga la Generalitat, i ara, un cop passats cinc anys de reconeixement únicament català, ja pot demanar el següent.

Una imatge dels Armats. / armats

Però no perquè el ple de l'Ajuntament aprovi la moció que defensarà el grup municipal del Partit Popular en el ple del dilluns 28 d'abril, sinó perquè ho demanarà formalment l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa. Només aquesta entitat, que és qui organitza els actes de la Setmana Santa tarragonina, pot proposar a l'Ajuntament que arrenqui el procés per rebre una denominació superior. Això és el que ha explicat al Circ el president de l'Agrupació, Joaquim Julià.

Per això, el mateix Julià, en declaracions al Circ insisteix que "políticament, no entrarem a valorar la decisió del PP", però deixa entreveure que la seva actuació tampoc té gaire lògica, ja que són ells, l'Agrupació d'Associacions, els que marquen la pauta en tot el procés. És a dir, que per molt que s'aprovi la moció, és el consistori qui espera la petició.

Les associacions ja han completat el dossier que han estat elaborant des de fa mesos. Són necessaris informes de persones independents, acreditacions d'haver participat en congressos d'àmbit estatal, modernitzar el web i tenir-lo en almenys mitja dotzena d'idiomes. Aquests són alguns dels requisits que es demanen per optar al reconeixement que atorga el Ministeri de Cultura i que traslladaran a l'Ajuntament perquè inici tots els tràmits. Primer, vistiplau de la Generalitat, i després, de Madrid.

Tot i que la Setmana Santa de Tarragona està datada des de l'any 1550, com la Processó del Sant Enterrament (té la denominació de Festa Patrimonial d'Interès turístic nacional des del 99), la realitat és que, fent la comparació en termes futbolístics, tot el conjunt de la festa tarragonina es troba ara mateix a segona B, com el Nàstic. Ara lluita per pujar a segona A. Casualment, també com el Nàstic. Només obtenint el reconeixement del govern espanyol, es podrà aspirar a l'internacional.

A l'estat espanyol, ja hi ha 23 festes de Setmana Santa de prestigi internacional, i algunes fa que el tenen des de fa més de trenta anys. Fins i tot n'hi ha que tenen menys antiguitat que la de Tarragona, però que, en canvi, ja juguen a primera divisió.

Les raons per les quals Tarragona va tant endarrerida "són múltiples", reconeix Julià, qui també confessa que "abans, potser vam creure que no era necessari. Això ho hem començat tard, però hem d'anar seguint els passos".


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar