loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Ca la Garsa, una propietat de l'Ajuntament oblidada

Sergi Casado Cultura i patrimoni dilluns, 14 de gener de 2013

Quina és la sensació que transmeten les restes del solar de l'edifici de Ca la Garsa? Deixadesa i oblit. Les restes conformen un dels vestigis més importants del call jueu de Tarragona, i per això, el consistori el va comprar a través d'una expropiació forçosa l'any 2007 al propietari d'aleshores, la immobiliària Fincas Catedral. La quantitat final que va haver de desemborsar va ser de 569.000 euros, ja que a la primera quantitat fixada pel govern de Joan Miquel Nadal (337.320 euros) es van afegir, ja amb Ballesteros com a alcalde, 232.541 euros més. Aquesta última quantitat va ser fruit d'un acord entre l'administració municipal i el propietari, que havia presentat recurs contra el Jurat d'expropiació, signat el febrer de 2009.

Una imatge de Ca la Garsa, situada a la plaça dels Àngels. / circdetarragona.com

Una imatge de Ca la Garsa, situada a la plaça dels Àngels. / circdetarragona.com

Una imatge de Ca la Garsa, situada a la plaça dels Àngels. / circdetarragona.com

Una imatge de Ca la Garsa, situada a la plaça dels Àngels. / circdetarragona.com

La raó d'expropiar l'edifici, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), era convertir-lo en un centre cultural que expliqués la presència jueva a la ciutat, ja que Ca la Garsa va ser construïda al cor de l'antic call jueu i és el vestigi més important que es conserva d'aquella època a la ciutat. Des de l'adquisició, però, l'Ajuntament tan sols hi ha fet treballs de consolidació d'urgència, en l'inici del primer mandat de Ballesteros, que van consistir en remuntar uns arcs medievals que havien caigut i en consolidar els que havien quedat dempeus. Així mateix, els tècnics també van instal·lar una tanca de base de blocs de formigó i d’obra damunt de la qual n’han col·locat una altra de metàl·lica amb la finalitat de tancar la finca i protegir el solar de cara a futures actuacions.

En total, la intervenció va tenir un cost de 72.000 euros. 30.000 d’aquests van ser per les tasques de consolidació, 12.000 per a la instal·lació del tancament i 30.000 per als treballs arqueològics. Amb això, la factura pagada per Ca la Garsa ja se situa en 641.000 euros. Una vegada finalitzats aquests treballs, es van reprendre els treballs arqueològics per tal de conèixer l’edifici medieval i els seus precedents de l’època romana i de l’antiguitat tardana. De fet, Ca la Garsa es troba molt a prop de l’antiga plaça del Fòrum provincial que data del segle I.

Les excavacions dutes a terme a Ca la Garsa van permetre ampliar el coneixement d'aquesta àrea de la ciutat. S'hi van documentar tres fases constructives: d'època romana alt imperial, al segle I; d'època romana baix imperial, entre els segles V i VII dC, quan s'hauria convertit en un complex eclesiàstic, i a l'època medieval, que seria quan es va bastir l'edifici que ara es coneix com a Ca la Garsa i que estava constituït per un saló gòtic. Fins i tot es va plantejar la idea de convocar un concurs d'idees entre els arquitectes per tal de determinar quina seria la millor opció.

Ha quedat en l'oblit

Amb el pas dels anys, però, res de res. Ni museïtzació, ni centre cultural jueu, ni cap actuació concreta. Ca la Garsa continua en un estat lamentable i totalment abandonat. Per això, passats més de cinc anys des de l'expropiació, i sense que el consistori hagi executat cap obra per la qual va practicar l'expropiació, l'antic propietari, Fincas Catedral, estudia acollir-se al dret de reversió, que li permetria recuperar-ne la propietat. Si més no, és una altra manera de denunciar la inacció del consistori i l'escassa predisposició per conservar unes restes de tanta vàlua. L'Ajuntament recomana als propietaris que mantinguin els seus edificis en bon estat, però un pel qual ha pagat 641.000 euros continua tancat i en estat de runes.

El dret de reversió es regula per l'article 54 de la Llei d'expropiació forçosa de 1954, que especifica que "en el cas de no executarse l'obra o no s'estableixi el servei que va motivar l'expropiació, així com si hi hagués alguna part sobrant dels béns expropiats, o desaparegués l'afectació, el primitiu propietari podrà recuperar la totalitat o la part sobrant del que s'hagi expropiat, mitjançant l'abonament a qui fos el titular de la indemnizació".
circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar