loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Thaleia: Les mil cares de Tàrraco Viva

Ariadna de Vilallonga Cultura i patrimoni dijous, 01 de maig de 2014

El grup de recreació històrica Thaleia participa enguany a Tarraco Viva amb cinc espectacles: els Vigiles, dos concerts de música romana, el monòleg d’un soldat que ha lluitat a la guerra civil i el monòleg d’una prostituta que va conèixer August; a Salou, organitzen una explicació de la família romana a la Vil·la dels Barenys.

Foto: Ariadna de Vilallonga

Foto: Ariadna de Vilallonga

Foto: Ariadna de Vilallonga

Els grups de recreació històrica com Thaleia estan formats per historiadors que es dediquen per amor a l’art a investigar i a portar escenes i experiències del passat als nostres dies: “Nosaltres no hi guanyem res, ho fem per passar-nos-ho bé –explica Mercedes Tubilla, arqueòloga i presidenta de Thaleia–, però som molt rigorosos i no ens inventem res més enllà dels diàlegs: si creem el personatge d’una prostituta és perquè sabem que va existir una prostituta que es deia Friné que va estar amb August”.

Thaleia estrena enguany l’espectacle dels Vigiles que, en paraules de l’historiador Paco Tovar, eren “per dir-ho ràpid i malament, un cos de bombers creat per August l’any 6 a.C. i pagat per l’estat”. L’espectacle de recreació dels Vigiles es fa dins el Circ, transformat en una excubitorium, una caserna de bombers, basada en les que s’han trobat als jaciments dels ports romans d’Ostia i Roma.

La feina entre bambalines

Cada grup de recreació presenta a l’organització del festival un projecte, que s’ha d’adaptar a la temàtica de cada edició del festival. “Enguany s’ha d’adaptar tot a l’època d’August”, explica Mercedes, que puntualitza: “A Thaleia estem especialitzats en època Imperial i ens hem hagut de desplaçar uns 100 anys. Això fa que per exemple puguem aprofitar els vestits, però no les perruques”.

Darrera de cada espectacle hi ha mesos d’investigació i de preparació. Cada grup s’encarrega de trobar un tema, fer-ne la recerca perquè tot sigui fidedigne, escriure el guió, crear l’attrezzo... A les obres, no hi ha materials moderns i tot està fet com a l’època romana, des de les perruques fins a les sabates.

La Mercedes explica que per a Thaleia compra les teles al nord d’Àfrica o a la Índia, on encara les teixeixen i tenyeixen a mà. I després venen mesos d’assaig amb els actors, que també són voluntaris de totes les edats i tots els oficis.

L’evolució del festival

Mercedes Tubilla participa en el Tarraco Viva des de la primera edició del festival el 1999. Des de llavors, el festival ha evolucionat “a més i millor”, afirma ella, i afegeix: “Tothom parla del festival, que ja ha esdevingut un esdeveniment de referència”.

La recreació històrica va néixer en el món anglosaxó a la dècada del 1970 amb el nom de Living History: als Estats Units, sobretot recreació de la guerra civil, i a Anglaterra, guerra napoleònica i època romana. Va ser Magí Seritjol, director de Tarraco Viva, qui va portar la recreació històrica a Tarragona convidant a grups cartaginesos i romans per veure com reaccionava la gent i per despertar el cuquet.

L’historiador Paco Tovar, que també és membre de Thaleia i fundador de l’empresa de guies Argos, explica que aquest any s’ha llençat la casa per la finestra no només a Tarraco Viva sinó a tota Europa: “El bimil·lenari de la mort d’August no passa cada any, i menys per a Tarragona. Es tracta d’un emperador que va viure a Tarraco i que ens va donar la capitalitat de província”.

La influència d’August a Tarragona arriba fins als patrons de la ciutat, doncs ell va néixer el dia de Santa Tecla i va morir el dia de Sant Magí. Per això aquest any s’amplia la durada del festival a 20 dies (un per segle) i s’ha augmentat una mica el pressupost.

També s’exhibeix la reproducció que s’ha encarregat per a Tarragona de l’Ara Pacis Augustae, l’original de la qual està a Roma i que es tracta d’un altar i monument dedicat a la Pau que el Senat va encarregar quan August va tornar victoriós de les campanyes militars a Hispania i la Gàl·lia.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar