loader
menu

CIUTAT

Els tarragonins prefereixen pagar multes abans que fer serveis a la comunitat

Sergi Casado Ciutat dimecres, 07 de maig de 2014

Fa set mesos que l'Ajuntament de Tarragona ja permet pagar les multes d'incivisme a canvi de serveis a la comunitat o assistint a jornades de formació, però de moment no s'hi ha apuntat ningú. Més que justa, el zero absolut posa de manifest que, molt possiblement, les raons que ho expliquin són perquè la gent no ho sap. I perquè ningú no li ha dit.

En un context de crisi i d'atur perllongat resulta complicat d'entendre comprovar, en base a les dades facilitades per l'Ajuntament, que cap tarragoní o tarragonina no hagi preferit invertir algunes hores del seu temps a canvi de no haver de pagar uns quants centenars d'euros. La realitat és que l'Ajuntament no n'ha fet cap tipus de publicitat i al web resulta molt complicat trobar-ne informació. És missió quasi impossible.

Font: circdetarragona.com

"Queda clar que la ciutadania potser no ho coneix i per això creiem que cal fer molta més difusió, cosa que, fins ara no hem sabut fer", confessa al Circ el regidor de Seguretat Ciutadana, Carles Castillo.

La mesura es va aprovar durant el plenari ordinari del juliol de 2013, en el qual també es va donar el vistiplau a la rebaixa de les sancions per conductes incíviques. Amb la nova ordenança, la graella de multes va quedar de la següent manera:

a) Infraccions lleus: fins a 100 euros ( abans fins a 750)

b) Infraccions greus: de 101 fins a 500 euros (abans fins a 1.500)

c) Infraccions molt greus: de 501 fins a 1.500 euros (abans fins a 3.000)

Cal remarcar que només són bescanviables les multes per incivisme, però no les de tràfic ni les de zona blava. Castillo no amaga que el fet que cap ciutadà ni tan sols s'hagi interessat per acollir-se a aquesta possibilitat "és molt estrany": "Em fa pensar que alguna cosa no hem fet bé", conclou el regidor. De moment, però, la mala salut financera del consistori no permet fer grans campanyes de comunicació.

Com funciona

Una hora de "treball" equivaldrà a 10 euros de sanció i, segons les modificacions afegides, en un dia, com a màxim, només es podrà invertir un màxim de quatre hores, és a dir, 40 euros. En principi, tan sols està previst per les multes tipificades en aquesta ordenança, la qual cosa significa que les multes per aparcament o la grua en queden excloses. Orinar a la via pública o destrossar mobiliari urbà en serien alguns exemples.

Segons diu l'ordenança, l’execució de les jornades estarà regida pel principi de flexibilitat per a fer possible el desenvolupament normal de les activitats diàries de la persona sancionada amb el compliment dels treballs, i es tindran en compte les seves càrregues personals i familiars.

El text també fa referència a les edats. En principi, tots els joves entre 14 i 21 anys es podran beneficiar d'aquesta mesura (en el cas de joves entre els 14 i els 17 amb consentiment per escrit dels pares). Les persones majors d'edat també ho podran fer, però necessitaran l'aprovació de Serveis Socials, que serà qui, un cop analitzat el suggeriment, haurien de donar el vistiplau.

Llavors s'atura el procediment recaptatori de la multa, i si, un cop realitzats els treballs en favor de la comunitat, es procedeix a l'anul·lació de la denúncia.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar