loader
menu

CIUTAT

El nou Col·legi d'Arquitectes de TGN estudiarà amb més calma el futur de la Savinosa

Sergi Casado Ciutat divendres, 16 de maig de 2014

El Col·legi d'Arquitectes de Tarragona té nou president. La candidatura encapçalada per Joan Tous, que ja s'havia presentat fa quatre anys, va guanyar les eleccions del dijous 15 de maig per poc més de 20 vots (122 a 103). El canvi a la presidència del col·lectiu, fins ara a mans de la junta de Josep Llop, farà que s'obri un parèntesi en el projecte de descatalogació de la finca de la Savinosa.

La candidatura de Joan Tous. / reactivem.cat

La finca de la Savinosa. / circdetarragona.com

Una imatge d'algues membres de l'equip de Tous (dreta). / reactivem.cat

Font: @reactivemelcoac

El Col·legi d'Arquitectes (COAC), durant el mandat de Llop, va aconseguir que la Diputació, propietària de la finca, i l'Ajuntament, participessin en diferents jornades de debat per tal de fixar un full de ruta. Per exemple, s'apostava clarament per la descatalogació i per acceptar ofertes público privades.

Llop va explicar al Circ que es va acordar que es convocaria un concurs de mèrits i experiència entre els diferents professionals de l'arquitectura, i que el guanyador rebria l'encàrrec de fer un estudi de valor patrimonial de l'edifici. "Es tracta de veure quins canvis d'usos s'haurien de fer, així com establir diferents propostes per a la descatalogació, si és que és viable", va revelar Llop, qui va obrir la porta a que s'hagi de fer un Pla Especial.

El lema de la campanya de Tous ha estat "Reactivem el COAC". Abans de fer visible aquesta reactivació, tant pel que fa a la Savinosa com d'altres activitats en les quals el Col·legi d'Arquitectes hi té una intervenció directa, la nova junta entrant necessita conèixer la casa, però per dins.

"No coneixem el redactat del conveni de la Savinosa, i com que no hi veiem cap urgència, abans cal trobar el punt d'equilibri entre la conservació del patrimoni històric i els possibles nous usos", afegeix Tous, partidaris, inicialment, d'endarrerir les tanques per ampliar el camí de ronda.

A més, una altra de les prioritats del nou equip directiu del Col·legi és ajustar-se a la realitat actual, en un context de crisi decreixent. Per això, per exemple, prefereix no mencionar tant el terme descatalogació: "Si descatalogues, perds l'edifici. Cal pensar-ho més", conclou.

La Savinosa

Conjunt de finques conegut com “La Savinosa”, adquirides per la Junta de la Casa provincial de Beneficència en nom i representació de la Mancomunitat de Catalunya entre els anys 1923 i 1926. El preu satisfet, 70.000 pessetes, provenia de l'herència del Sr. Luciano Schimd de Vilardaga.

En dissoldre's la Mancomunitat de Catalunya, la comissió gestora va atribuir a les respectives províncies, els béns existents dins del respectiu territori, atribució que es va formalitzar amb l'escriptura pública el 12 de desembre de 1927.

La Diputació de Tarragona va cedir les finques a l'Estat el 30 de desembre de 1927, per a destinar-les a Sanatori antituberculós. Van revertir a la Diputació el 9 de juliol de 1971.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar