loader
menu

CIUTAT

Procés Constituent també diu no a BCN World

El Circ Ciutat dimarts, 20 de maig de 2014

Noves veus contràries al projecte Barcelona World. I no una veu qualsevol. La de la monja, teòloga i metgessa Teresa Forcades, alma mater del moviment Procés Constituent, junt amb Arcadi Oliveres. En un comunicat, l'assemblea tarragonina del moviment argumenta el seu rebuig frontal al macro projecte de turisme i negocis perquè "és una continuació del model d'especulació urbanística que tant ha patit el país", assegura el col·lectiu de Forcades a Tarragona.

Falta de transparència, opacitat, grans empreses que sempre xuclen o que Barcelona World "fomenta l'adicció al joc i el joc a crèdit". Són només alguns dels inconvenients que hi troba Procés Constituent, com també que es tracta d'un projecte que trenca el model de turisme familiar.

Naturalment, el fosc passat immobiliari del principal promotor, Enrique Bañuelos, també genera interrogants, segons Procés Constituent.

A continuació, el comunicat íntegre:

Comunicat

"Des del Procés Constituent manifestem el nostre total desacord amb el projecte BCNWorld ja que respon als interessos d’unes grans empreses i va en contra del territori i de la majoria de la població. Així, sorprèn la confiança i l’interès del govern amb un projecte comandat per l’empresari Enrique Bañuelos amb un bon historial en la bombolla immobiliària.

Cal preguntar-se el perquè es vol fer aquest projecte en aquests terrenys i quins interessos hi ha darrere de la requalificació dels mateixos.

BCNWorld és un projecte amb manca de transparència i gran opacitat que requereix de lleis a mida, com la del joc, que li aportarà una fiscalitat molt beneficiosa i que, perquè s’apliqui, els seus promotors utilizen fins i tot el xantatge a les institucions catalanes.

Aquestes modificacions normatives favorables a les grans empreses suposen un greuge comparatiu respecte a les petites empreses, autònoms i cooperatives. Així mateix, el projecte de BCNWorld té unes dades d’ocupació sobredimensionades que estan creant moltes expectatives i que després es concretarà en un exemple més de les conseqüències negatives que l’economia especulativa comporta.

No s’ha d’oblidar, tampoc, quin tipus d’ocupació precària s’imposa en aquest tipus de complexos. Cal plantejar-se, doncs, si és aquest el model econòmic, laboral i de desenvolupament del territori que volem seguir i si no hi ha alternatives més interessants i viables començant, en l’àmbit laboral, per la de la defensa a ultrança del repartiment del treball i la riquesa.

BCNWorld és una continuació del model d’especulació urbanística que tant ha patit el país, en general, i la Costa Daurada, en particular. Un model que externalitzaria els beneficis cap a les grans empreses que hi ha al darrere i que comportaria una degradació tant social com mediambiental de la zona.

Així, per una banda, és un projecte que fomenta l’addicció al joc, el consumisme, l’accés no restringit i el joc a crèdit i que, alhora, pot obrir la porta al blanqueig de capitals.

Per altra banda, és un projecte que requereix d’una gran quantitat de recursos hídrics i elèctrics que no sabem d’on s’obtindrien, ni es coneix, tampoc, quin impacte mediambiental pot tenir per al territori.

Aquest projecte trenca el model de turisme familiar que existeix al territori i no ha tingut en compte ni el sector hoteler, ni el comercial, ni la població mateixa. És per això que, en el marc del dret a decidir i com a Procés Constituent, defensem, reivindiquem i exigim el dret a decidir sobre tot, també sobre si el model de desenvolupament que implica aquest projecte o similars és realment el que volem per al nostre país.

Per tant, cal engegar processos de debat oberts i participatius des de baix per repensar quin model econòmic i de desenvolupament territorial volem.

Des del Procés Constituent diem NO a aquests tipus de projectes, i donem suport a les mobilitzacions contràries que se’n facin; apostem per la potencialització del comerç, l’hosteleria i la restauració de proximitat, així com per tots aquells projectes que fomentin una ocupació digna i que respecti el medi ambient."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar