loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La versió mix d'Amparito Roca ideada per un músic de Tarragona es quedarà al calaix per qüestions legals

Sergi Casado Cultura i patrimoni divendres, 30 de maig de 2014

S'imaginen ballant l'Amparito Roca, en plena Santa Tecla, però en versió remix? Aquest era un dels projectes en què estava treballant actualment el productor musical tarragoní Paco Galera. El passat dilluns l'SGAE li va comunicar que els hereus de l'autor del famós pasodoble, el valencià Jaume Teixidó, i que són els propietaris dels drets de la peça, s'hi oposen.

Una imatge de la Baixada de l'Àliga, un dels actes en què més sona Amparito Roca. / circdetarragona.com

El productor musical i DJ tarragoní Paco Galera. / circdetarragona.com

Una imatge de la Baixada de l'Àliga, un dels actes en què més sona Amparito Roca. / circdetarragona.com

"L'únic que puc fer és respectar la seva decisió perquè jo també sóc músic i tinc els drets de les meves pròpies cançons", explica Galera, que treballa com a DJ resident al restaurant L'Orangerie de Clos de Barenys, de Vilafortuny. Ni arguments, ni raons, ni motius. Senzillament, li han denegat el permís per donar un altre aire a l'himne oficiós de les festes majors de Tarragona, principalment Santa Tecla.

Galera ja havia començat a treballar amb el remix d'Amparito Roca. Havia creat una base musical sobre la qual ja hi havia fet alguns arranjaments, per ensenyar-los només als seus amics. Un cop iniciada la feina, tocava contactar amb la Sociedad Española de Autores y Editores, però un cop va veure la dificultat que tindria per resoldre el tema des de la distància, va optar per anar personalment a la seu que l'SGAE té a Barcelona per resoldre els dubtes.

"Tampoc no volia cap percentatge dels guanys, tots serien pels propietaris dels drets, però ni això", lamenta Galera. En el cas que li haguessin concedit el vistiplau, la intenció era muntar el remix per poder punxar-lo durant les festes de Santa Tecla.

Ara fa quatre anys, durant Santa Tecla i inclòs dins dels actes festius, Els Pets van fer una versió d'Amparito Roca i amb lletra relacionada amb els Jocs del 2017. En aquest cas, però, es va tractar d'una nova interpretació de la peça, però no un enregistrament tancat, com pretenia el productor musical tarragoní.

En qualsevol cas, malgrat ser només una interpretació de l'obra, també ha quedat enregistrada a les diferents xarxes socials. En principi, els drets d'autor prescriuen al cap de 70 anys, encara que en el cas del copyright d'Amparito, dues persones encara en tenen els drets.

Galera és productor musical des de fa dos anys i també fa la música i elabora la lletra de les seves pròpies cançons, al més pur estil dance dels noranta, i que torna a tenir vigència després de 20 anys.

BSO de la festa major tarragonina

La banda sonora de les festes majors de Tarragona té un nom propi, que no és cap altre que el pasodoble composat pel valencià Jaume Teixidor (1884-1957) la tardor de l'any 1925. Segons ha explicat al Circ el gestor cultural Jordi Bertran, la relació d'Amparito Roca amb Tarragona es remunta als anys setanta del segle XX, quan encara se celebraven corrides de toros i les dues bandes de música que tocaven a la plaça (una de Municipal i una de militar) sempre incloien l'Amparito en el seu repertori.

Posteriorment, una de les bandes també es va incorporar al Seguici festiu, acompanyant el Ball de Gegants, i a principis dels anys 80, segons manifesta Bertran, la Colla Jove fa la primera apropiació popular d'Amparito. No serà fins que el Seguici incorpori tres bandes, a principis dels noranta, quan el pasodoble -un himne torero, en paraules de Bertran- esdevé de manera clara com l'himne oficiós de les festes de Tarragona.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar