loader
menu

CIUTAT

A Tarragona, els que no accepten el Dret a Decidir tampoc volen referèndum per la Monarquia

Sergi Casado Ciutat dimarts, 03 de juny de 2014

L'abdicació del Rei Joan Carles I en favor del Princep d'Astúries ha instaurat, el debat sobre la necessitat d'un referèndum perquè la ciutadania decideixi si vol continuar amb la Monarquia, tornar a la República o optar per un altre model d'estat. Amb excepció de la CUP, que encara no ha nomenat el seu cap de llista, el Circ ha consultat tots els líders tarragonins dels partits amb representació a l'Ajuntament i al Parlament per què expliquin el seu posicionament.

L'alcalde de TGN, Josep Fèlix Ballesteros, entrega una placa a l'aleshores Príncep d'Astúries. Ara, Felip VI. /circdetarragona.com

Com en la reivindicació del Dret a Decidir, l'abdicació de Joan Carles I i l'anunci del futur monarca Felip VI ha tornat a provocar dos bàndols polítics. Els que estan a favor de que es consulti la ciutadania si volen seguir estan "emparats" per la Monarquia Espanyola, com ERC, CUP, ICV-EUiA, Ara Tarragona i CiU, tot i que manera indirecta. I d'altra banda, els que hi estan en contra.

Però en contra d'aquesta nova consulta s'hi pot estar de moltes maneres. El PP, per exemple, hi està enèrgicament en contra. El seu líder, Alejandro Fernández, s'oposa al referèndum "perquè el que diu la llei és la Constitució. El normal és que entri el seu fill".

Al PSC, malgrat que fa uns mesos el seu secretari general, Pere Navarro, va suggerir que el Rei podria abdicar; ara resulta que Rubalcaba ja ha donat suport a Felip VI, però alguns dels barons ja s'han rebelat. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, s'hi va referir durant la trobada amb l'alcalde de Reus a Casa Canals. Ballesteros es va emparar en la Constitució per oposar-se al referèndum. Només l'admetrà si el permet la Constitució. "El referèndum vindrà tocat per la Constitució", va dir.

Això, sí, les Joventuts Socialistes de Tarragona i molts militants estan clarament a favor del referèndum i van estar presents en la concentració del dilluns 2 de juny.

Ciutadans tampoc no és partidari de que es consulti la ciutadania, si no és, és clar, complint la legalitat de manera escrupolosa: "No estem en contra de cap referèndum que segueixi els tràmits constitucionals que preveu l'article 92 de la CE", han assegurat fonts de l'executiva local de Tarragona.

Els que sí demanen referèndum

Les postures dels partidaris d'una nova consulta són molt més radicals. La portaveu municipal d'ICV-EUiA, Arga Sentís, explica que la Monarquia "ha perdut legitimitat i per això demano el dret a decidir, per saber quina fòrmula d'estat es vol".

L'alcaldable per ERC, Pau Ricomà, ha estat dur: "Toca canvid de règim i la República Catalana es pot fer". A més, també critica, tant la figura del Rei com la de la institució monàrquica: "El gran conductor durant els últims anys de la Transició s'ha desmuntat del tot. Són els mateixos tics franquistes d'abans, les mateixes famílies".

La portaveu de CiU, Victòria Forns, ha fet com el seu president. Donar-li suport, però de manera indirecta: "La Monarquia és una institució caduca, i no ens sentim representats. El nostre interès se centra en el procés que viu Catalunya i Tarragona." La líder nacionalista, però, no s'amaga i es defineix republicana: "Sempre he dit que sóc republicana i que la monarquia és una fòrmula de govern anacrònica." De moment, ja li ha fet un encàrrec a Felip VI: "Com a catalana m'agradaria que tornés a Catalunya i als catalans tot el que va manllevar Felip V".

El líder d'Ara Tarragona, Emili Rivelles també ha entrat en el bàndol dels favorables: "Una consulta és bona perquè dóna el dret a la gent a poder pronunciar-se."

Pel que fa a la CUP, va ser un dels partits més actius durant la concentració de dilluns a la plaça de la Font. Estan a favor del referèndum, però "no volem repúbliques que emulin monarquies espanyoles, i no volem la república feixista de Mas".


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar