loader
menu

CIUTAT

La incertesa sobre el finançament de l'EOI, més present que mai

Sergi Casado Ciutat divendres, 18 de gener de 2013

Les obres de reforma de l'antiga fàbrica de licors Chartreuse per convertir-la en la nova i flamant Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona ja encaren la recta final. Els treballs de restauració i d'adequació de l'edifici estan pràcticament enllestits i, a priori, tan sols faltaria instal·lar l'escomesa elèctrica perquè tingui subministre i col·locar tot el mobiliari propi d'un centre d'ensenyament. Això, pel que respecta a l'edifici on s'ubicarà l'EOI, ja que encara està pendent la urbanització del pati interior.

Una imatge de la façana principal de l'Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona / circdetarragona.com

Una imatge del pati interior de la futura EOI. / circdetarragona.com

Si no passa cap catàstrofe, els terminis per fi es compliran i el nou centre ja admetrà alumnes el curs 2013-14. L'únic que, a hores d'ara, amoïna l'Ajuntament de Tarragona, i molt, és el finançament. Com es pagaran els més de 8 milions d'euros de préstec que va demanar el consistori, a través de l'empresa d'Habitatge (Smhausa) per tirar endavant l'obra? La Generalitat va argumentar problemes de tresoreria per no fer-ho i això va fer que l'Ajuntament de Tarragona, en un acte de valentia, fes el pas i es comprometés a assumir-ne el cost, però amb la promesa de la Generalitat que li tornaria fins l'últim cèntim.

Això és el que estava pactat gràcies a un acord de govern entre les dues administracions. A més a més, existeix un mandat del Parlament de Catalunya que insta el Govern a fer efectiu el pagament just després que ho hagi fet el consistori tarragoní. L'ordre parlamentària, però, tampoc no compromet a res. A més, l'estiu de 2011 el govern de Convergència i Unió ja va intentar alentir el procés de pagament al consistori tarragoní. L'executiu de Mas pretenia condicionar el retorn dels diners que Tarragona ja ha avançat a la disponibilitat pressupostària del moment.

Comencen els recels

El recel de l'Ajuntament, molt fonamentat, es basa en què no té encara la garantia que l'executiu català complirà, i més tenint en compte el deute que té contret derivat de l'impagament del Fons de Liquiditat, de prop de 16 milions d'euros. De moment, ja ha començat a pagar els interessos del prèstec demanat, però la quantitat augmentarà de manera considerable quan l'equipament comenci a funcionar, a finals d'estiu, ja que llavors començaria a amortitzar el prèstec. Ara mateix, les dues administracions (l'interlocutor per part del consitori tarragoní és l'empresa d'Habitatge) continuen buscant fòrmules per mirar d'arribar a un acord i posar el fil a l'agulla per tancar una operació molt complexa.

L'Ajuntament té el dret de superfície, l'edifici pertany a la Generalitat, però la rehabilitació l'ha fet l'administració municipal. Una de les fòrmules, encara que rocambolesca, és que la Generalitat li pagués a l'Ajuntament un lloguer mensual equivalent a les quotes a les quals hauran de fer front les arques tarragonines.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar