loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Els Xiquets del Serrallo posen picant a les queixes pel nou local

Sergi Casado Cultura i patrimoni dimecres, 18 de juny de 2014

El 2014 havia de ser un any rodó per als Castells, per a Tarragona, amb la celebració del "Tarragona Ciutat de Castells" i per extensió, també per a les seves quatre colles. Però per a una, els Xiquets del Serrallo, continuarà sent l'any del malson i de les promeses incomplertes. Dit d'una altra manera, continuaran sense poder estrenar el nou local.

Foto: Xiquets del Serrallo

Fins que la Generalitat no cedeixi la seva part de l'edifici fitosanitari, l'Ajuntament no podrà treure l'obra a concurs i si no hi ha concurs, tampoc hi ha obra de reforma.

La colla marinera és conscient que aquesta temporada tampoc podrà disposar del nou espai i s'haurà de conformar amb el local actual, a la Part Baixa, i on les condicions per assajar no són dignes d'una colla castellera.

Per això, els Xiquets del Serrallo denunciaran el seu desamparament allà on calgui. Això, sí amb ironia i molt sentit de l'humor. La darrera imatge que ja ha fet circular un casteller de la colla per les xarxes és la de tres castelleres, d'esquenes i sense res a dalt, mirant l'edifici que haurà de ser, en algun dia, el nou local de la colla serralenca. "Sense local, ens sentim despullats", junt amb el hastag #volemlocal. A continuació, el text que acompanya elaborada pel casteller @elputuamu, però que no és cap campanya oficial de la colla.

Raons i arguments

"Encara que sembli mentida, a Tarragona encara hi ha una colla castellera que assaja al carrer. Aviat farà 26 anys que els Xiquets del Serrallo no tenim local d’assaig i actualment som l'única colla (no universitària) de Catalunya sense un local d’assaig. 26 anys de tracte discriminatori i un greuge amb comparació amb les altres colles de la ciutat a les que l’Ajuntament ha facilitat un espai on assajar.

Ni tan sols la proclamació dels Castells com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO i el seu reconeixement mundial han fet canviar aquesta situació.

Si és cert que “els castells que es fan a plaça són un reflex de com s’assaja”, podríem dir que nosaltres fem “castells passats per aigua”. Assajar sota la pluja, el fred i el vent i en uns horaris gens habituals, no és la millor manera de portar castells a plaça ni d’educar castellerament a la nostra canalla.

Com hem d’ensenyar als nostres crios valors castellers com l’equitat i la igualtat quan ells estan assajant descalços sota la pluja mentre la canalla de les altres colles tenen un local d’assaig a cobert?

Passar cada dia per davant del local que l’Ajuntament ens ha promès que algun dia serà nostre i veure com encara no s’hi està fent absolutament res, ens desespera, ens humilia i ens relega a castellers de segona classe.

Algú pot pensar que tampoc passa res per assajar al carrer… res més lluny de la realitat! Tenir un local d’assaig és tenir un punt de trobada, una seu social, un lloc on poder fer activitats extra castelleres, on poder vestir-te i dutxar-te, un lloc on poder assajar a l’esguard de les condicions meteorològiques i el sabotatge dels veïns, on tenir a la canalla protegida d'accidents de trànsit, on poder celebrar els èxits i plorar els fracassos… en definitiva, tenir local és tenir una llar.

Pot una família nombrosa viure a precari en un hostal tota la vida? I tant, però la seva qualitat de vida, les seves aspiracions futures i la seva dignitat es veu fortament trepitjada i massacrada. A nosaltres ens passa el mateix!

No tenir una llar on sentir-nos com a casa vulnera els nostres drets i ens fa sentir despullats, nus davant una injustícia i avergonyits davant la resta de companys castellers. La nuesa ens fa menys vergonya que la injustícia, la burocràcia i la incompetència que fan perdurar aquesta situació!"


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar