loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Cursa contra el rellotge perquè el Seguici Popular de TGN admeti un nou membre: el griu

Sergi Casado Cultura i patrimoni dimarts, 01 de juliol de 2014

El Seguici Popular de Santa Tecla podria admetre un nou element per a les festes d'enguany. Es tracta del Griu, un element mig lleó i mig àliga, i que pertany a l'Associació de Veïns de l'Arrabassada.

Una imatge del Griu. / AV Vall de l'Arrabassada

En la darrera reunió amb membres de la Comissió Assessora del Seguici Popular, aquesta va recomanar als veïns que introduïssin petites modificacions de l'element, que ja està creat. D'aquesta manera, se li podrà donar el vistiplau perquè el Griu pugui convertir-se en membre de ple dret del Seguici tarragoní, com la resta dels grups de foc: el Ball de Diables, el Drac, el Bou i la Víbria.

Això, sí, el calendari és curt, ja que segons va explicar Àlex Grau, el responsable veïnal del Griu, la data límit per dur a terme totes les modificacions suggerides per la comissió assessora és el 15 d'agost. Son, principalment, canvis de caire estètic, com ara el redimensionament de les ales, la transició cromàtica des de la ploma al cos, així com retocs a les potes o a la part de darrere de l'element festiu.

"Ens diuen que d'aquesta manera el Griu guanyarà en vistositat", indica Grau, confiat que el Griu podrà formar part del Seguici el proper setembre. Des de la comissió assessora, la voluntat també és que el Griu pugui sortir per Santa Tecla i per això treballen colze a colze amb els veïns de l'Arrabassada. Això, sí, asseguren que qui té a les seves mans que el Griu surti són els veïns, que són els que han de fer les millores a l'element.

Un cop fetes, caldrà que la comissió les avalui i doni el llum verd definitiu.

Inicialment, desestimat

Inicialment, els serveis tècnics de l'Ajuntament de Tarragona van desestimar la tramitació argumentant la inexistència de documentació històrica suficient i obviant, segons expliquen experts en cultura popular, l'antecedent de la víbria del 1993, que era a priori exactament el mateix cas. L'equip de govern tarragoní va considerar que el dictamen tècnic era correcte i no es podia admetre el Griu.

Tot i així, l'associació no es desanima i durant la tardor del mateix 2013 constitueix un equip de treball en què participen els veïns al costat d'estudiosos de la festa popular de Catalunya, com el Premi Nacional de Cultura Popular Bienve Moya, el fotògraf especialitzat en bestiari popular Ramon Saumell, l'investigador de la imatgeria festiva Eloi Miralles, i el gestor cultural i investigador del seguici Jordi Bertran.

Amb l'aval d'aquests experts el 28 de març d'enguany s'aconsegueix presentar a tràmit la proposta del Griu, ja que queda plenament establerta l'analogia amb l'antecedent tècnic i administratiu de la Víbria de Tarragona, així com els antecedents històrics del Griu a la ciutat.

La figura del Griu era la que presidia l'altar major de la catedral de Tarragona durant la celebració de Santa Tecla ja en la Consueta o Protocol de l'any 1369. A més, el tapís del griu es col·locava en el frontal de l'altar major i era un emblema que sintetitzava el doble caràcter cívic i religiós de la festa gran de Tarragona. També va ser la icona del rei Ferran I d'Antequera (1412-1416).

Justificats els antecedents administratius i històrics, que la comissió assessora del seguici reconeix, aleshores sorgeixen una sèrie d'inconvenients de tipus artístic, que són els que ara cal enllestir abans del 15 d'agost. La comissió argumenta que no s'ha seguit el procés de presentar primer el projecte sinó que es va construir de facto.

La Comissió Assessora no sempre ha donat el vistiplau

Però el grup de treball del Griu va argumentar que la Comissió Assessora es va crear el 1991, i que amb anterioritat a aquesta data els balls de dames i vells, patatuf, diables, cercolets, gitanes, turcs i cavallets i pastorets, així com les figures del drac, l'àliga i la mulassa, s'havien recuperat sense participació de la comissió assessora.

Pel que fa a la construcció de l'element, en aquests moments, el grup de treball que col·labora amb els veïns de l'Arrabassada recorda que l'ajuntament de Tarragona no subvenciona nous elements del seguici.

I el cas del Griu és un retorn als temps del no finançament municipal, per la qual cosa, segons l'opinió dels experts, la negociació per la inclusió del griu pertany a un altre context econòmic diametralment oposat. Els veïns de la Vall de l'Arrabassada aprofiten la possibilitat de finançar i construir el griu a través d'un taller d'ocupació de la Diputació de Tarragona que posa un mestre imatger -reconegut per la Generalitat- a disposició d'un projecte concret.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar