loader
menu

CIUTAT

"No ens presentem per ajudar a algú a ser alcalde, sinó per governar"

Sergi Casado Ciutat divendres, 04 de juliol de 2014

- Com estan vivint des de Tarragona l’eclosió d’ERC arreu del país?

Entrevista a Pau Ricomà, cap de llista d'ERC per a Tarragona a les municipals de 2015

- “Amb molta il·lusió, pero no només per les enquestes, perquè el que importa és el projecte nacional. I si ens relacionen amb l’instrument més útil per tirar-lo endavant, evidentment hem pujat. I animats i disposats per arribar fins el final.”

El cap de llista d'ERC per Tarragona a les properes municipals, Pau Ricomà. / circdetarragona.com

- Però ara estan fora de l’Ajuntament. Suposo que se senten allunyats.

- “Tot són desavantatges perquè no tenim presencia als mitjans. Ara reclamen l’opinió dels partits que hi ha a l’Ajuntament, cosa que és normal, però també és curiosa la nostra situació. Perquè som el partit que ha guanyat les darreres enquestes a la ciutat i el que, segons les enquestes, també podría guanyar les properes eleccions al Parlament. Penso que no el partit a Tarragona no té l’atenció mediática que hauria de tenir.”

- Però és que vostès s’ho van guanyar l’any 2011, quan vostè, precisament, anava de número 2.

- “És cert. Al 2011 hi va haver uns resultats, però hi ha molts mitjans que tenen un concepte massa estàtic. És veritat que és un problema nostre a conseqüència dels mals resultats del 2011, però també crec que els caps de comunicació haurien de ser sensibles als canvis polítics.”

- Vostè anava de número 2 l’any 2011 i si el que demanen són canvis, potser el seu nomenament no ho és massa...

- “A les llistes hi ha renovació profunda. El fet d’encapçalar una llista significa donar-li el teu aire. L’any 2011 no vaig ser el candidat i ara sí ho sóc. Això crec que ja és prou canvi.”

- És millor que el 9-N arribi abans que les municipals?

- “El 9-N serà l’acte més important dels darrers 30 anys. Més que unes plebiscitàries i més que unes eleccions al parlament i òbviament molt més important que unes municipals. ”

- Té la llista feta?

- “La llista serà molt oberta i amb gent molt capaç de gobernar i amb gent de diferents sensibilitats dins i fora del partit.”

- Tindrà un lloc la presidenta, Mònica Alabart?

- “No ho tenim definit. A mí m’agradaria, però primer m’hauria de dir que sí. Però el que tenim clar és que hem de fer la feina conjunta. Tots els que formaran la llista estan capacitats per governar”.

- Tothom els veu altre cop a l'Ajuntament el 2015. I dins del govern?

- “Acabem de guanyar les eleccions europees. Això és pot minimitzar, però també es pot relativitzar. Hem fet un bon paper i hem tingut una actuació inèdita. Estem en situació de competir amb els partits que volen governar la ciutat”.

- Les municipals de 2015 s’afronten amb un repte oposat al 2011?

- “Nosaltres no ens presentem per ajudar a algú a ser alcalde. Nosaltres ens presentem per governar i transformar Tarragona de manera radical. Sincerament, l’objectiu no és només entrar al govern.”

- Posem-nos en un escenari post municipals en el qual són necessàries les aliances entre partits. Com afectarà el moment polític nacional?

- “El plenari podria quedar fragmentat i llavors veurem si ens cal associar amb algú. De vegades, s’ha demostrat que sense governar també es pot influir en l’acció de govern.”

- Com veu la manera de funcionar de l'Ajuntament i dels que manen?

- “No són conscients del canvi que viu el carrer. No només en l'àmbit nacional, sinó també perquè els falta més corresponsabilitat en les decisions. L’últim exemple és el del conflicte amb La Mora i Tamarit. En lloc de sumar, sembla que es busquin aconseguir triomfs polítics.”

- Què en pensa dels projectes estratègics de la ciutat?

- “Fa quatre anys n’hi havia, i tots pensats per nosaltres. Per exemple, l’Anella Verda o el Pla de Competitivitat Turística.”

- Si haguessin de fer coalició amb algun partit, què posaríeu com a prioritat?

- Tres coses: canviar la manera de funcionament de l’Ajuntament: els ciutadans han de participar més. També canviar el concepte que es té de la cultura. Cal molta més interrelació. La cultura afecta a la creativitat, al patrimoni i també a l’urbanisme.”

- I la tercera?

- “El dret al treball. I la gran aportadora de feina ha de ser la Química i ha de tenir un paper important. L’Ajuntament també ha de generar una economía productiva diferent de l’actual.”

- La corrupció política mai ajuda, i ara el cas Torredembarra ens toca de més a prop.

- “És el pitjor mal que se li pot fer a la gent. A tot arreu pots tenir una poma corcaada, però el tema és que si ho mires estadísitcament on es produeix, passa més en uns partits que en uns altres.”

- Ja sé que els Jocs del 2017 no li fan gaire gràcia. Només queden tres anys.

- “És molt difícil dir què farem quan no es té coneixement de moltes coses. S’han perdut grans oportunitats. No sabem on dormiran els atletes, per exemple.”

- En hotels de Salou, però si vostè té cap novetat…

- “Havia sentit que hi havia tensió. Les coses s’haurien pogut fer de manera molt millorable. El que em preocupa és si el 2017 provocarà encara més deute a l’Ajuntament.”

- Smart city.

- “És un concepte tan buit de contingut… La societat s’està digitalitzant i els avenços són grans a cada dia que passa. Però això no pot ser el projecte de la ciutat. Les ciutats han de ser per a les persones. S’ha creat una superestructura, però el cert és que tampoc es crea… El concepte d’smart city, en sí, està molt criticat. Els avenços venen perquè els fan les empreses, però no perquè l’Ajuntament ho faci”.

- I entre mig, les pugnes per veure qui defensa millor la marca Tarragona.

- "El tema marca està fent molt de mal. Ara tothom viu de les modes. Vaig llegir en el blog de José Fariñas que crear la marca és fácil, però el que costa realment és crear identitat. Les marques, de vegades, duren menys que un mandat perquè poden ser fins i tot obsessions. La identitat sí perdura.”

- Qui ho fa pitjor?

- “Es fan coses només per a l’aparador, però s’ha de saber que l’aparador dura només una temporada".

- Com està Esquerra a Tarragona. Està unida?

- “La militànica d’ERC és molt generosa i ara ho haurà de ser més. Saben que el projecte va molt més enllà de la propia militància. A la llista hi haurà independents perquè encara tot està obert.”

- Al marge de l’ascens que tothom preveu per a ERC, a Tarragona també es preveu que irrompin altres partits, com Ciutadans, la CUP, Ara i qui sap si Podemos. Com creu que serà el panorama?

- “Tinc el màxim respecte per a tothom, però els partits no haurien d’obviar el procés que està vivint el país perquè afectarà a molts altres problemes, com el preu de l’energia, les infraestructures…”

- I el paper del PP, què li sembla?

- “Han situat a Tarragona com si estiguèssim en un altra esfera, o poc compromesos amb el procés nacional. I s’ha de recordar que Tarragona sempre ha sabut estar a l’alçada de les circumstàncies en moments importants i històrics i crec que ho tornarà a estar.”


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar