loader
menu

CIUTAT

Victòria Forns: "El pla de mobilitat ha desconcertat els ciutadans" (I)

Sergi Casado Ciutat dimarts, 22 de gener de 2013

Primera part de l'entrevista a la portaveu de Convergència i Unió a l'Ajuntament de Tarragona, @Victòria Forns.

Un moment de l'entrevista a la portaveu de CiU al consistori, Victòria Forns. / circdetarragona.com

-Tothom diu que ara @CiU està més per la governabilitat que abans. Vostès segur que em diran que la clau és que el govern municipal ha canviat el tarannà.
Sempre hem estat per tirar endavant la ciutat, però el que sí hem observat és que durant el primer any de mandat en minoría de Ballesteros no s’ha tractat a tots els partits polítics per igual i això corresponia fer-ho a l’equip de govern. Ara se n’adonen que no poden deixar a ningú al marge i s’han acostat a Convergència i Unió i a les altres formacions en temes tant cabdals com les ordenances fiscals i els pressupostos. Ens van buscar per poder fer les nostres propostes i hem de dir que de totes les propostes importants que van plantejar CiU la majoria van ser acceptades. El canvi d’actitud ha estat radical perquè sap que no ens pot deixar fora.

-Aquest apropament pot anar més enllà? El PP sí ha admès que va engegar converses amb el PSC, però al final no es van entendre.
Nosaltres no ens hem plantejat mai un acord de govern, però el que sí hi ha hagut és una aproximació perquè no hem d’oblidar que som la segona força en vots després del partit de govern. En el moment excepcional que vivim ara el que sí hem d’arribar al màxim de consensos posibles.

-Vostès tenien un pacte amb el PP i des de Barcelona la van desautoritzar.
No havíem arribat a cap acord. Hem de ser més precisos amb el que es diu perquè no s’havia arribat a cap acord amb el Partit Popular, i per tant no es va trencar res. Sí va haver converses, igual que amb el PSC.

-En el marc de la política nacional catalana, un pacte amb el PP els podría estar passant factura ara, tant a vostès com també a ells.
Hauria estat molt complicat i en el debat de política municipal del dia a di aja es veu. En determinats temes hi ha posicionaments molt diferents i mai ens posem d’acord, tot i que en altres sí.

-Posem-nos ja en el 2015. Els candidats del PP, sobretot, i el del PSC semblen bastant clars. A CiU sempre sonen molts noms per rellevar-la.

Per a mi està claríssim i per la gent que treballa amb mi al grup municipal i pel partit que em representa, també. No hi ha ningú que hagi dit el contrari. El debat en aquest moment no existeix.

-Surti al carrer i veurà com sí que n’hi ha de debat.
No sé amb qui parla vostè. Jo parlo cada dia amb molta gent i ningú no m’ho pregunta. De vegades, els debats són artificials i sobretot intencionats. I si em pregunta si el debat és intencionat, doncs li diré que potser sí perquè a algunes formacions polítiques els agrada generar polémica a casa del veí.

-La política és així.
Jo no hi entraré. Ara mateix, jo sóc la candidata del 2015, la cap de llista i la cap de l’oposicio amb un grup municipal que té les piles carregades per treballar per Tarragona, i això és el que ocupa i també més em preocupa.

-El distanciament que es percep amb Unió Democràtica pot tenir efectes en el grup municipal?
D’entrada, li diré que tampoc hi ha una gran distancia. Sí hi poden haver matisos i posicionaments diferents en el tema sobiranista, però la política municipal es juga en un escenari totalment diferent i no té ni tindrà cap conseqüència. El que ens mou a tot el grup és treballar per la ciutat. El projecte és de Convergència i Unió; no de cap partit per separat. Tenim un programa refrendat per les dues formacions.

-Quina relació hi ha amb la resta de l’oposició?
Depèn molt dels assumptes a tractar, però en general la comunicació és fluïda.

-Quines diferències troba entre el primer govern de Ballesteros, amb majoria absoluta, i l’actual, en minoría?
Principalment, major proximitat, cosa que no la vaig notar durant el primer mandat. I durant el primer any del segon mandat tampoc li va caler perquè amb el PP es van fer “el abrazo del oso” i ja no es van encomanar a ningú més. No se’n van recordar per res que CiU i Iniciativa per Catalunya també estiguessim al plenari.

-Amb la greu situació, tant econòmica com social, com es presenta el 2013? Hi ha alguna raó per ser optimista?
No ens hem d’enganyar. El 2013 serà un any difícil i molt complicat perquè serà un any de remuntada. I això s’ha vist clarament la proposta de pressupo de l’equip de govern. A més, totes les deicions que pren l’Ajuntament estan encotillades pel pla d’ajustament que vam aprobar per unanimitat. Ens marca un full de ruta molt clar fins el 2022. Això ens dóna molt poca autonomía.

-En els pressupostos la partida que més ha crescut és la de serveis socials. Era una de les condicions perquè CiU aplanés el camí al govern…
Nosaltres vam demanar un increment en altres polítiques socials que no fa directament l’aj sino que assumeixen subsidiàriament entitats del tercer sector, com Càritas o la Muntanyeta. Assumeixen competències municipals, tot i que la línea de subvencions que rebien era molt escassa. Nosaltres vam negociar amb l’equip de govern perquè totes aquestes activitats que duen a terme diferents entitats les acabi assumint l’Ajuntament. La proposta era de 60.000 euros i nosaltres vam demanar que, com a mínim, fos de 100.000 i ho vam aconseguir.

-A Tarragona la taxa d’atur comença a fer por. Són realment vàlides les polítiques d’ocupació?
Tenim un atur juvenil elevadíssim, crec que frega el 50 per cent, i els plans d’ocupació estan pensats per la gent jove. Tots els diners que es gasten en fomentar l’ocupació, com els plans d’ocupació o les iniciatives del Tarragona Impulsa no es poden considerar despesa, sinó inversió.

-Què passa amb les obres del mercat? La regidora responsable, Patrícia Anton, va admetre al Circ que hi havia un petit endarreriment fruit d’unes petites esquerdes, però que es recuperarà.
L’obra és complicada però quan es va fer el projecte ja s’hauria d’haver tingut en compte tot això. Fa vint mesos que es treballa en aquesta obra i considero que és temps suficient per saber i conèixer totes les posibles complicacions que tenia.

-Li preocupa que finalment no hi hagi calers per pagar-lo?
L’Ajuntament no es cansa de dir que té un crèdit, però hi ha una part del finançament que hauria de venir del govern de l’estat i dels 8 milions promesos pel govern del PSOE només n’han arribat 1,9.

-Doncs als pressupostos de l’estat pel 2013 tampoc no hi ha ni un cèntim.
No hi ha diners i no sé quan arribaran. I això, a la llarga, pot comprometre el finançament de l’obra perquè en un dels darrers plens de l’any passat l’interventor de l’Ajuntament va emetre un informe en que advertia de la dificultat que hi hauria en el finançament de les obres del mercat. Com a alt funcionari que és, aquest informe ens l’hauriem de creure.


-A vostès no els quadren els números.

Hem demanat una justificació per veure en quin moment es troben els treballs, i de moment, no l’hem rebut. Volem saber si els problemes de finançament són reals o no. També volem que ens aclareixin el nivel d’execució de les obres. I el retard que s’ha acumulat és considerable perquè dels 30 mesos previstos d’obres, ja en portem 20 i l’execució d’obra només arriba al 30 per cent. Això vol dir que les coses no van bé.

-Des de l’estiu passat hi ha hagut una certa polémica amb l’aplicació del Pla de Mobilitat, principalment amb la reordenació dels aparcaments. Vostès van votar a favor.
Els ciutadans estan desconcertats perquè no saben encara amb quin objectiu s’ha fet el pla, si recaptatori o per millorar la rotació.

-Li repeteixo la pregunta. Vostès també el van votar.
Sí, tots coneixíem el pla de mobilitat, encara que alguns detalls no els teníem. En qualsevol cas, el que no sabíem és que l’equip de govern no havia parlat amb totes les parts. Nosaltres crèiem que totes les entitats i les associacions de veïns estaven perfectament informades i al corrent del pla, però pel que es veu, potser no. El que sí és cert és que ha donat la sensació que el govern no té les coses del tot clares i si al darrere hi ha un afany recaptatori, encara que el que recapti després ho destini, per exemple, a polítiques socials i d’activació económica.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar