loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Música d'arreu del món a la 7ena Setmana Cantant de TGN

Arnau Curto Cultura i patrimoni dimarts, 15 de juliol de 2014

Des de 1997, Tarragona acull cada tres anys un dels certàmens musicals de cant coral amb més projecció internacional. Es tracta de la Setmana Cantant, organitzada per l’Associació Cor Ciutat de Tarragona i en el marc dels esdeveniments de l’Associació Coral Europea, Europa Cantat, que enguany celebra la seva setena edició.

Un component del Cor Ciutat de Tarragona amb la partitura de la cantata de Sant Nicolau. / Arnau Curto

Imatge del concert de cant comú del 2011, durant l'última edició de la Setmana Cantant. /cor ciutat de Tarragona

Del 19 al 27 de juliol, un total de 225 cantaires vinguts de diferents indrets del món participaran en aquest esdeveniment. Segons paraules del director musical de la Setmana Cantant, Josep Prats, “participar en aquest tipus de certàmens és bo tant pels cors participants com pels cantaries”, ja que assegura que, “trobar-se amb altres agrupacions suposa una nova manera de treballar i de conèixer la música”.

En total hi seran presents quatre agrupacions corals. A més del Cor Ciutat de Tarragona, hi seran presents l’Studio Vocale de Karlsruhe (Alemanya), la Cantoría de la Merced (Córdoba, Argentina) i l’Expresso 25 (Porto Alegre, Brasil).

El concert d’inauguració es farà aquest dissabte, 19 de juliol, a l’Auditori de la Diputació de Tarragona, i anirà a càrrec del Cor Ciutat de Tarragona, amb la participació de la soprano Marta Matéu, el pianista Jordi Domènech, i la direcció de Josep Prats. L’entrada és gratuïta, però s’hauran de recollir les entrades (ja disponibles) a la guixeta del Teatre Metropol.

Tallers variats per a tots els gustos
Els participants gaudiran de diversos tallers dirigits per personalitats conegudes en el món del cant coral com Elisenda Carrasco, Werner Pfaff, Santiago Ruiz, Pablo Trinidade i Jordi Casas, i que clouran amb un concert per a cada activitat

Carrasco serà l’encarregada de dirigir el taller per a veus femenines, Textures del S. XXI, que cerca conèixer les diferents visions que diversos autors donen a un mateix text. El repertori es compondrà del Salve Regina (un de J. Busto i l’altre de M. Kocksár), l’Ave Maris Stella (versions d’ E. Ugalde i I. Antognini) i de les Jazzsongs of innocence de B. Chilcott. Carrasco serà també l’encarregada de dirigir el cor infantil que participarà en el concert de cloenda de la Setmana Cantant.

Pfaff, per la seva banda, serà l’encarregat de dirigir el taller de Romanticisme Alemany. El repertori del taller es compon dels Schöne Nach op. 92 i del Waldesnacht op. 62 de Johannes Brahms, i del Zigerunerleben op. 29 de Robert Schumann, obres dedicades a la nit, figura qe representa el descans i la fugida del dia a dia.

En un canvi radical d’estil trobem el taller de Santiago Ruiz, dedicat a les Indianas de Carlos Gustavino. A cavall entre la música popular i la música acadèmica, Ruiz proposa un repertori format per la Gala del día d’Arturo Vazquez, Chañarcito, Chañarcito i Una de dos de León Benarós, i Viento norte d’Isaan Aizenberg.

Trinidade durà a Tarragona la música popular llatinoamericana de Brasil, Argentina i l’Uruguai. Ho farà a través de diverses obres com Redescobrir de Luiz Gonzaga Jr., Adios Nonino d’Astor Piazolla i la Ronda Catonga de Carlos Benavidez i Ildefonso Pereda. També treballarà amb l’Estrada do sol de Tom Jobin i Dolores Durán.

El concert que mostrarà el resultat d’aquests quatre tallers es farà el dia 25 de juliol a les 21 h del vespre, al Palau de Congressos de Tarragona. L’entrada serà gratuïta i, al contrari del concert d’obertura, en aquest cas l’organització no espera problemes d’aforament a causa de les dimensions de la localització.

Finalment, el taller gran, de Cant Comú, anirà a càrrec de Jordi Casas, que prepararà la magnífica cantata de Sant Nicolau de Britten, de la qual es podrà gaudir en directe el 26 de juliol a partir de les 21h del vespre a l’Auditori del Camp de Mart de Tarragona.

La cantata de Sant Nicolau, una tria integradora
Un dels motius pels quals s’ha triat la cantata de Sant Nicolau per aquesta edició de la Setmana Cantant és perquè engloba tots els elements que participen en el certamen: veus masculines, femenines i, seguint l’exemple de la passada edició amb la tria del Somni d’una nit d’Estiu del compositor Felix Mendelssohn, un cor infantil.

“La inclusió de les veus infantils va ser rebuda amb una gran acceptació” assegura Prats, que avisa que el públic també participarà en la Cantanta. “Farem un assaig previ amb els espectadors. És una estrofa senzilla que es canta durant l’obra”, explica el director musical.

La cantata de Saint Nicolas, op. 42, neix d’un encàrrec que el Lancing Collage de Sussex (Anglaterra) va fer al compositor britànic Benjamin Britten amb motiu de la commemoració del centenari de la institució, i que va ser estrenada l’any 1948.

La formació inclou piano a quatre mans, orgue, percussió, corda, tenor solista, a banda del cor. Prats assegura que La idea que tenia Britten durant la composició “era que l’obra havia de ser interpretada per un grup amateur”, i afegeix que aquesta característica la converteix en “una obra adequada en el marc de la Setmana Cantant”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar