loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Circ de Tarragona recupera el seu passat romà

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 07 d'agost de 2014

Les darreres intervencions a la capçalera i a les grades del Circ Romà de Tarragona permetran que un dels principals monuments del conjunt patrimonial de Tàrraco recuperi el seu passat romà.

Foto: Ajuntament de TGN

Foto: Ajuntament de TGN

El Museu d’Història de l’Ajuntament ha estat l’encarregat de recuperar i integrar el monument dins el teixit urbà. El procés ha culminat aquest any amb la recuperació de la Porta Triumphalis, la de la graderia nord i les obres al carrer Enrajolat i Trinquet Vell que han millorat la seva vialitat i potencialitat arqueològica i museogràfica.

La tinent d’alcalde de Patrimoni, Carme Crespo, ha destacat la tasca feta en els darrers dos anys que ha permès recuperar i fer visibles nous espais del Circ Romà, i ha afegit que ara s’integren dins el conjunt monumental declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i cal preservar-lo i donar-lo a conèixer. Es tracta d’un dels monuments millor conservats i més singulars del món romà, ja que va ser construït dins el recinte emmurallat.

Millora Porta Triumphalis

El projecte s’ha centrat en recuperar l'àrea pertanyent, al que en època romana va ser la Porta Triumphalis del circ, mitjançant una pavimentació actual que restitueix la vialitat antiga d'aquest espai. La zona fou altament afectada per les voladures franceses del 1813, aquesta circumstància donava a l’espai un aspecte d’acumulació de terres i enderroc, fruit del citat episodi històric així com de la reurbanització de l’espai i de les ja contemporànies actuacions de recuperació de l’edifici del Circ romà.

S’han recuperat els límits de la volta que uniria la volta de la porta triomfal amb les escales d’accés al visorium (o part més alta) del circ situades al peu de l’actual Pretori. Aquesta circumstància ha permès integrar a la visita del monument les estructures originals.

També els treballs d’excavació arqueològica han permès documentar el tancament d’aquesta volta pel costat nord de la porta triomfal. La unió entre la porta triomfal i la nova volta es produiria a través d’una porta a la qual s’hi accedia mitjançant un o dos graons (no localitzats en aquests moment). D’aquesta porta es conserven part del marxapeus i el forat de polleguera amb restes del piu de ferro (la part inferior de l’eix giratori per a poder tancar i obrir la porta).

Remodelació Trinquet Vell

S’han renovat els paviments i les instal·lacions existents, s’han suprimit les voreres per donar un tractament continu i potenciar l’espai per a vianants i s’han arranjat les escales d’accés a la baixada de Peixateries Velles. Per posar en valor el restes de la graderia i la sorra del Circ s’ha creat un fossat per arribar a la cota original de l’antiga arena del Circ i es permet la visió del prop de tres metres d’alçada del podi a l’arena.

S’ha instal·lat una barana i una tanca al voltant del monument que segueix el mateix disseny que la resta d’elements monumentals de la Part Alta i s’han emprat paviments i revestiments que permeten explicar l’estructura i organització del recinte provincial de l’antiga Tàrraco.

Consolidació graderia del Circ Romà

El projecte integrat dins l’arranjament del carrer Trinquet Vell ha permès protegir l’àrea del fossat i la claveguera romana, els talussos naturals de terra a l’àrea del fossat. S’han habilitat accessos per facilitar el manteniment i neteja i s’ha substituït la porta de l’antiga sala Tàrraco per fer-ne una sortida a mode de mirador. Les grades compten ara amb quatre plafons informatius fixes amb imatges de realitat augmentada de recreació històrica que es corresponen amb els punts visuals reals del vestigis del circ en l’actualitat.

Remodelació Enrajolat

La intervenció va consistir en la urbanització del carrer amb la instal·lació de nous serveis i paviments i la recuperació de nous trams de graderia del Circ, a més de la col·locació d’elements que permeten la visibilitat del monument.

El projecte ha estat guardonat amb el premi Catalunya Construcció 2014, el jurat en va reconèixer que és una proposta que integra en una solució formal, singular i acurada, tres aspectes complexos com són la regeneració urbana d’un àmbit singular del nucli històric de Tarragona, la resolució del problema funcional de la trama urbana existent (accessos, trànsit) i la posada en valor i protecció de les restes romanes del circ que és patrimoni mundial, ubicades al subsòl i en la zona adjacent.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar