loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Una seixantena de persones i 10 carros portaran l'aigua des de la Brufaganya a TGN

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 13 d'agost de 2014

El diumenge 17 d’agost els portants de l’aigua sortiran de les fonts de Sant Magí de la Brufaganya renovant així, una tradició secular associada a les festes patronals d’estiu a Tarragona. En tenim constància des de l’any 1843, tot i que probablement és molt més antiga. La tradició es bassa en el miracle de sant Magí . L’arribada està prevista el dilluns 18, a les 19h. Els portants tarragonins aniran acompanyats de la Societat Sant Antoni de Valls.

Entre la història i la llegenda
L’ emperador Dacià, era enemic dels cristians. Coneixedor de l’existència de Magí predicant el cristianisme el va empresonar. La filla del prefecte es va posar malalta i Dacià va ordenar que Sant Magí la visites perquè deien que ell era l’ únic que la podia guarir. Malgrat tot, el pretor féu tancar a Magí en una altra presó més dura que la primera, on romangué fins que varen aparèixer uns àngels que obriren les portes i trencaren les cadenes que li havien posat. Magí, quan es veié lliure s'escapà de Tarragona i sortí pel portal de la muralla anomenat del "Carro", i tornà a la seva cova. Dàcia en saber que havia fugit, va ordenar que fos degollat. En arribar a la Brufaganya els soldats estaven assedegats. Quan Sant Magí va veure que els seus botxins patien set, va picar amb el seu gaiato a terra tres cops i va fer brollar una font d’aigua de la qual en van veure. Un cop havien begut els soldats no van tenir compassió del Sant i el van degollar, un 19 d’agost de l’any 360.

En el decurs dels segles la portada d’aigua ha sofert canvis. Els Dominics van recuperar el culte a Sant Magí al segle XIII, fent un convent al costat de Santuari de la Brufaganya i l’Hospital de la Font.

La Font, va fer que els malalts tinguessin confiança en l’ aigua miraculosa. Degut a les limitades possibilitat econòmiques de molta gent, el capellà administrador de la Capella de l’Ermita del portal del Carro va encarregar a un grup de gent anar a cercar l’aigua amb el seus carros i cavalleries a la Brufaganya. Així, els malalts i els devots del Sant, que no podien anar-hi, calmaven la seva set.

Al segle XX, la guerra civil va interrompre la portada de l’aigua. L’any 1994, un grup de Tarragonins va decidir recuperar la tradició de la baixada de l’Aigua de Sant Magí amb carros.

Entrada a Tarragona
En arribar EMATSA els portants seran rebuts pel conseller de Relacions Ciutadanes, Paco Zapater i la tinent d’alcalde consellera de Festes, Begoña Floria que els acompanyaran en el carruatge camí de Tarragona.

Com cada any milers de tarragonins i tarragonines sortiran als carrer a rebre’ls. L’ajuntament de la ciutat, és qui rep als Portants quan arriben a la plaça de la Font per beneir l’aigua per part de l’ Arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, que els acompanyarà fins a l’Ermita del Portal del Carro.

El trajecte urbà des de l’Ajuntament fins al Portal del Carro transcorre des de la Plaça de la Font, enfilant la Part Alta, Cos del Bou, Baixada Peixateria, La Nau, Major, Merceria, Patriarca, Les Coques, Arc de Sant Llorenç, aquí a la cruïlla del Carrer del Portal del Carro, els Portants pugen les portadores que han dut tot el camí lligades als carros, fins a la Capella de l’ermita de Sant Magí lliurant l’aigua al capellà administrador, Mossèn Gallart, perquè sigui repartida a tots els tarragonins i fidel del Sant.

“Un gest val més que mil imatges. La portada de l’aigua de Sant Magí és un fet històric molt entranyable. Els portants eren voluntaris que portaven l’aigua miraculosa als malalts pobres, una mostra solidària i altruista del tarannà tarragoní”, diu Paco Zapater, regidor de Relacions ciutadanes. “Emulant a Raimon, qui perd els orígens perd la identitat”, afegeix Zapater.

La comitiva de portants de l’aigua de Sant Magí està formada per 65 persones, deu carros –vuit en ruta, més el carro de la bota i el carruatge de les autoritats- i 12 cavalls.

El portant de l’any del penó
La novetat d’ enguany és la figura del portant de l’any. És una manera de distingir a les persones que en el decurs d’ aquests anys han fet possible la portada de l’aigua ajudant amb els carros, els cavalls o fent possible l’acampada. Fins ara portaven el penó membres d eles famílies dels portants.

Foto: Jordi Bertran

El portant d’ enguany és Magí Pernau, propietari de la finca a l’entorn de la Font de Sant Magí de la Brufaganya, que assistirà a la processó acompanyat dels seus fills a l’acordió.

Horari de la XXI baixada de l’Aigua de Sant Magí amb carros

Dia 16-08-2014
18,00 arribada a les fonts de la Brufaganya,
18,30 recollida de l’aigua i col·locació dels barrals als carros
20,00 missa a la Capella de les Fonts.
21,15 sopar a les fonts de la Brufaganya
24,00 dormir a les fonts de la Brufaganya

Dia 17-08-2014
6,00 llevar-se
6,30 Cafè, i Coca
7,00 sortida de la Capella de les fonts de la Brufaganya direcció Santes Creus
9,15 esmorzar passat Santa Perpetua de Gaià.
11,00 parada a Querol
12,15 parada al Pont d’Armentera
13,15 arribada a Santes Creus
14,00 dinar a l’arbreda de Santes Creus
17,00 sortida direcció Bràfim passant per Aiguamúrcia
19,00 arribada a Bràfim
20,15 missa a l’ermita del Loreto de Bràfim
21,00 sopar al poliesportiu de Bràfim
24,00 dormir a l’ermita del Loreto de Bràfim


Dia 18-08-2014
7,00 sortida de Bràfim direcció Sant Pere i Sant Pau
7,30 cafè i coca al Restaurant Coll de Nulles proper a Nulles
8,00 passejada per Nulles
9,30 esmorzar a la població de l’Argilaga.
10,00 sortida cap a La Secuita
10,45 parada a Els Pallaresos
12,30 arribada a Sant Pere i Sant Pau (EMATSA)
14,00 dinar de germanor a un restaurant de Tarragona (Mas Rosselló)
18,00 sortida des de Sant Pere i Sant Pau direcció Tarragona
19,00 benedicció de l’Aigua a la Plaça de la Font

Arribada a la Capella de Sant Magí del Portal del Carro sobre les 20 hores.
Fi de la baixada


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar