loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Xoc de cultures a la Rambla de TGN: el flamenc neutralitza la sardana

Sergi Casado Cultura i patrimoni dimecres, 20 d'agost de 2014

Tot i que les festes de Sant Magí s'han desenvolupat amb absoluta normalitat, el darrer dia de festa, el 19, es va viure un xoc de cultures a la Rambla Nova, en el tram més pròxim al Balcó, i amb la cultura catalana com a principal perjudicada. A les 9 del vespre estava previst que l'Associació Sardanista de Tarragona celebrés la ja tradicional Ballada de Sardanes, amb la Cobla Reus Jove.

Una imatge del cartell de l'acte de sardanes. / cedida

Una imatge del "programa" d'actes de les casetes regionals. / facebook.com

Una imatge de l'entrada a l'espai Sabors de Sant Magí. / facebook.com

L'activitat estava dins dels actes de les festes, i marcava clarament les 21h, tot i que ho van haver d'endarrerir una hora a causa de la música en directe que sortia de l'entorn de les casetes de "Sabors de Sant Magí", on s'hi van vendre, durant tres dies, productes de diferents indrets de l'estat, com ara Extremadura, Andalusia, Galícia, Astúries...

Malgrat que la Cobla Reus Jove va començar a tocar, el soroll procedent de la zona de Sabors de Sant Magí, a escassos 50 metres, i amb actuacions en directe no incloses en el programa, va fer del tot impossible que les sardanes, amb més de 40 anys de tradició, poguessin començar.

En el vídeo que s'adjunta es pot comprovar com les dues músiques es fusionen i és la Cobla Reus Jove qui decideix parar. Fins i tot es veuen parelles ballant la música de les casetes regionals pràcticament davant dels sardanistes.

L'Associació denuncia la impunitat i lamenta la passivitat total i absoluta de la Guàrdia Urbana per la seva desatenció. "Els vam trucar des de 5 o 6 mòbils diferents i ningú va fer res per trobar la solució. L'únic que ens van dir que es podria fer era obrir-los un procediment administratiu i res més". El president de l'ens, Alfred Abad, també critica que la intermediació de l'Ajuntament no tingués cap efecte, ja que la música flamenca va seguir inintrrompudament fins a les 10 de la nit, segons ha explicat al Circ.

En nom de Sabors de Sant Magí, Pablo Arias ha restat importància als fets: "Va ser un petit error d'interpretació". Consultat sobre si l'actuació de flamenc, i no inclosa en el programa d'actes, tenia permís, Arias ha explicat que ells van comunicar que farien aquesta activitat i que tindríem actuacions i "vam entendre que ho podíem fer des de les 8 a les 10 de la nit", ha afegit Arias.

A més, també desmenteix que trepitgessin l'actuació de la Cobla Reus Jove: "Van venir tècnics de cultura de l'Ajuntament i ens van dir que no podíem seguir tocant. Per això van sonar dues cançons més i vam plegar". Aquesta versió, però, la neguen des del col·lectiu sardanista, que insisteix que des de les cases regionals no els van tenir cap mena de respecte amb música a tot drap i aixafant el so de les sardanes i es van haver d'esperar una hora a que s'acabés la música flamenca.

El Circ ha consultat l'Ajuntament de Tarragona perquè doni la seva versió dels fets: "Des de l’Ajuntament lamentem la disfunció en la programació que es va produir. Ara estem analitzant què va passar per prendre les mesures correctores que pertoquin i que no es repeteixi aquesta situació i puguem gaudir de tots els actes de les festes."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar