loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Jove torna a portar la gamma extra al Catllar

Laia Díaz Cultura i patrimoni dissabte, 23 d'agost de 2014

Hi ha places que sembla que amb el pas dels anys es van encongint i la del Catllar és una d'elles. Els castellers ho saben i quan encara falta més d'una hora perquè comenci la diada, pel poble ja s'hi poden veure les primeres camises. Tot i això, als castellers la puntualitat no els hi servirà de gaire, més que per haver trobat lloc per aparcar a la primera, ja que, finalment, també acabaran rebotits entre centenars de camises.

3de9f de la Colla Jove de Tarragona (Foto: Neus Baena)

3de9f de la Colla Vella de Valls (Foto: Neus Baena)

5de9f de la Colla Jove de Tarragona (Foto: Neus Baena)

3de9fa dels Castellers de Vilafranca (Foto: Neus Baena)

4de9f de la Colla Jove de Tarragona (Foto: Neus Baena)

Pilar de 7 amb folre de la Colla Jove de Tarragona (Foto: Neus Baena)

Això sí, tot i l'aglomeració de gent, tan bon punt sonen dos quarts de set de la tarda, la Colla Jove de Tarragona comença a muntar el peu del seu primer castell. Els liles decideixen sortir de 3de9 amb folre, una estructura que aquesta temporada se saben de memòria i que, com és d'esperar, puja segura i baixa amb totes les garanties possibles.

Els segueixen els Castellers de Vilafranca que, ja d'entrada, porten al Catllar el primer gamma extra de la tarda, el 9de8, amb la particularitat que, com fan sempre els verds, únicament li posen una enxaneta. I com és d'esperar, la petita Mariona Olivella vola de pom en pom com si allò fos el més fàcil del món.

Per la seva banda, la Colla Vella també escull el 3de9 amb folre de sortida, un castell que no han portat a plaça tants cops com la Jove aquesta temporada, però que demostren que també se'l tenen molt ben après i que són capaços de descarregar-lo sense gairebé despentinar-se.

Segona ronda de gamma extra
A la segona ronda la Jove torna a repetir l'efemèride de l'any passat en aquesta mateixa plaça i hi descarrega la catedral folrada. Aquest cop, però, ja és la segona vegada que la porten a plaça aquesta temporada (de fet, és la segona de la setmana) i, tal i com ha dit el seu cap de colla, Carles Ribas, sembla que el 5de9 amb folre ja s'ha convertit en un castell "marca de la casa". El Catllar esclata en aplaudiments i els liles acaben la festa amb aquell crit tan seu de "I Jove, i Jove, i Jove...!".

I com era d'esperar, els verds responen. Primer li desmunten un peu, però al segon intentent tiren amunt el seu primer 3de9 amb folre i agulla de la temporada. L'estructura es mostra tremolosa sobretot en el moment en què l'acotxadora ha de fer el pas a l'interior del castell per posar-se sobre el pilar que ha pujat bastant lent, però els de Vilafranca saben redreçar la situació i l'acaben descarregant sense problemes. El desenllaç és el mateix que instants abans, però en aquesta ocasió la plaça brama "Vilafranca, Vilafranca, Vilafranca...!".

La Vella de Valls també ho intenta i, com la Jove, escull la catedral folrada com el seu primer gamma extra de la tarda. Ara bé, les coses no surten tan rodades. Quan tot just es comencen a col·locar els dosos de la part del tres, el castell s'enfonsa i deixa als vallencs sense el tan esperat gamma extra, una situació que el cap de colla dels rosats, Manel Urbano, considera "un simple accident perquè a l'assaig el teníem".

El paperàs de la Vella a la tercera ronda
La tercera ronda comença quan toquen les vuit del vespre al campanar de l'església del Catllar. És el torn de la Jove i en aquesta ocasió escull el 4de9 amb folre que tampoc els hi genera cap problema, al contrari, els del Cós del Bou fan que, fins i tot, sembli fàcil fer castells d'aquesta magnitud. Tot i la tripleta de nou pisos, amb el 3, el 4 i el 5 descarregats, a la Jove encara li queda l'oportunitat d'arrodonir la feina a la ronda de pilars i sembla que no la desaprofitarà.

Aquest cop a la Jove no la segueix Vilafranca, sinó la Vella, que recupera la ronda anterior on el seu 5de9f només els hi ha quedat en intent. Tot i que de ben segur que la sotragada de la caiguda els hi ha passat factura, els rosats no pitgen del tot el fre i porten a plaça un 4de8 amb l'agulla. L'estructura puja una mica remoguda aixecant certa remor a la plaça, però finalment el pilar queda net i s'acaba descarregant sense més sotracs.

Arriba així, l'últim castell dels verds, el 3de9 amb folre. Poca a cosa a dir d'una estructura que puja fermament i que es descarrega amb moltíssima finura.

I llavors arriba de nou la Vella i acaba demostrant a tota la plaça que encara tenen corda per estona. Intenten el 4de9 amb folre, però l'estructura se'ls hi comença a remenar perillosament quan els dosos s'acaben de col·locar i el castell s'acaba tirant avall quedant únicament en intent desmuntat. Tot i això, els rosats ho tornen a intentar i s'emporten una calorosa ovació per la seva constància. El castell tira amunt molt tancat, però el treball èpic del pis de terços permet que l'estructura s'acabi descarregant arrencant un aplaudiment eixordador que no fa altra cosa que reconèixer el bon treball fet pels rosats.

I encara queden els pilars
Quan al Catllar ja s'ha fet ben fosc comença la ronda de pilars. La Jove és l'encarregada d'obrir-la i ho fa descarregant amb seguretat un pilar de set amb folre que ja comença a fer flaire d'un pis més (sembla que el pilar de vuit podria arribar per Sant Fèlix) i que desferma l'eufòria entre els liles. Els segueixen els verds, que també arrodoneixen la seva actuació completant el pilar de set. L'actuació s'acaba passat un quart de deu de la nit amb la Vella descarregant també un espadat de set pisos en aquest cas defensat amb ungles i dents.

Les tres colles es tornaran a trobar aquest diumenge a partir de la una del migdia a l'Arboç, on actuaran juntament amb els Minyons de l'Arboç.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar