loader
menu

CIUTAT

Ballesteros: "Tardarem tres, quatre o sis mesos, però ja ningú dubta que el Mercat s'acabarà" (I)

Sergi Casado Ciutat diumenge, 31 d'agost de 2014

- Què farà per la Diada de l’Onze de setembre, a part d’assistir a l’acte d’homenatge a Rafel Casanova?

Primera part de l'entrevista a l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC).

- “Anar als castells i a l’acte que també li fem a Salvador Allende.”

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC). / Ajuntament de Tarragona

- I res més.

- “I res més. Ah, i si fa bo, passejar amb la família per la ciutat que tenim tant maca.”

- Tot i la moguda que hi haurà al país.

- “Jo no sóc independentista i per tant no aniré a una manifestació que ho és. Però per respecte. Com tampoc assistiré a l’acte convocat per Societat Civil Catalana perquè estic en contra dels frontismes.”

- Li agrada que hagin escollit precisament Tarragona?

- “Ni em sap greu ni no me’n sap. L’Assemblea Nacional Catalana també ha organitzat diferents actes a Tarragona. A l’Amfiteatre, al Camp de Mart, la Via Catalana… A més em vaig reunir amb ells recentment i em van asegurar que estaven contents amb nosaltres. I si ve Societat Civil Catalana, tot el que fa és legal i demanen els permisos i paguen les seves taxes, no tinc perquè dir res.”

- És una concentració que ha generat força controvèrsia.

- "Represento a tots els tarragonins i tarragonines pensin com pensin, i en tant que alcalde no puc ser-ho només d’una part de la ciutat. Aquesta consciència plena la tinc des de fa molts anys. L’any 2007 ja ho vaig dir: seria l’alcalde de tots. Per cert, l’Onze de setembre també rebré diferents persones pro consulta perquè em volen entregar un document en el que demanen poder votar el 9-N.”

- Què passarà amb la Consulta.

- “Veig que no hi haurà una consulta legal i que és una pena perquè en el cas que la pregunta s'hagués fet dins de la legalitat segur que hauria tingut credibilitat interna i molta més en l'àmbit internacional. La gent ha de ser consultada, però dins de la legalitat, com ja es va fer amb l’Estatut.”

- Però votar no hauria de ser l’expressió màxima en una democràcia?

- “La llei de consultes, a la qual nosaltres (PSC) donarem suport, no avala una consulta que no sigui legal ni tingui encaix legal. És cert que és la legalitat espanyola, però és la que tenim, tant si ens agrada com si no. Què s’ha de fer? Doncs canviar lleis. Provocar majories parlamentàries que permetin canviar les lleis.”

- Quin escenari preveu, doncs, pel proper 9 de noviembre?

- “Un escenari de tensió i de molta frustració, probablement. I la culpa la tindran des dels que ho han promogut inconscientment, o conscientment, que encara seria pitjor, fins el frontisme de l’altre costat.”

- No ho veu gens clar.

- “És la desentesa i el xoc de trens, i això provocarà la frustració del 9-N en aquest país. Això sempre és dolent per un país i per una societat.”

- Parli’m del seu partit, el PSC. N’hi ha passat de tots els colors, tant a nivel nacional com estatal. Troba que han agafat el camí correcte?

- “A nosaltres ens ha passat el mateix que li ha passat al país. Som el partit, que pel bo i pel dolent, millor representem el que hi està passant. Som gent que té visions de país diferents, encara que coincidim en idees d’esquerra i en les tesis socialistes. Això fa que es produeixin tensions i fractures internes. Però és el mateix que està passant a Convergència i Unió o a Iniciativa per Catalunya, però és que les nostres van ser molt notòries. Llavors, qui no té problemes? Qui promet el paradís? Esquerra Republicana, o Ciutadans, que són frontistes. També una mica i el PP, encara que ja té la seva pròpia problemàtica interna.”

- Però vostès han canviat els seus dos grans líders i els altres, no.

- “Quan recuperem el lideratge amb Miquel Iceta, es desfà el corsé que ens oprimia, i per exemple, es permet votar a favor de l’acte de la V o fins i tot anar-hi amb algun sindicat. La tensió interna se suavitza i ara hi ha un lideratge que vol la consulta però es continua preguntant perquè no té un aval legal perquè veu que no tindrà credibilitat internacional.”

- Creu que hi ha algun regidor del grup municipal socialista que participarà en l’acte de la Diada a Barcelona? Li ho dirien?

- “No sé què faran. El partit els ha donat llibertat.”

- N’hi ha que creuen cegament que el 9-N alterarà tot l’escenari polític, tant nacional com municipal. I l’any que ve hi ha eleccions.

- “A les municipals no tant perquè són unes eleccions molt en clau de la persona.”

- Potser, fins ara.

- “No, no. Recordo unes eleccions de principis anys noranta que es van celebrar abans d’unes generals, en les que nosaltres vam guanyar bé. I vam dir, pim pam, segur que nosaltres també i Nadal va guanyar per golejada. Aquesta vegada el soroll será més important pel fet nacional, però crec que el matís local serà important si tu has sabut liderar i guanyar-te la confiança de la gent. Les dades demoscòpiques de fa uns mesos ens fan ser optimistes.”

- La classe política està en procés de desprestigi, sobretot pel que fa als grans partits, als que han tastat el poder.

- “Afortunadament, els alcaldes són els polítics més ben valorats per la ciutadania. No tenen un 8 ni un 9, però està clar que la gent valora molt la proximitat.”

- Té pensada la llista pel 2015?

- “No, no. Vaig dir fa temps que la començaria a pensar tres mesos abans i així ho faré. Tampoc faré campanya, ni precampanya, ni campanyeta, ni màrqueting previ ni res. Em dedicaré a gestionar i a governar la ciutat fins el darrer dia i em limitaré a fer campanya els quinse dies estrictes.”

- I dels pesos pesants de l’actual equip de govern. Els mantindrà a tots?

- “Hi haurà una gran continuïtat de l’equip de govern, però també hi haurà canvis. Sempre ho han fet.”

- Té pensat el número 2?

- “Sempre he incorporat gent nova i de fora del partit, però m’hi posaré cap al mes de març.”

- Tothom preveu un plenari tarragoní molt fragmentat a partir del 2015.

- “No hi haurà terratrèmol, però sí tindrem més diversitat al saló de plens.”

- Què passa amb el Mercat?

- “Fins ara anàvem de la mà en els grans temes de ciutat, i en molts encara hi anem, però en sec l’oposició se n’ha despenjat. I més en un assumpte com el Mercat, que era crucial i fonamental. Quan vaig dir que teníem pla B era perquè comptàvem amb els diners que suposa la concessió de la mitjana superficie i d'aquesta manera aconseguiríem finançament mentre no arribessin els 8 milions de l’estat. I l’oposició ho sabia. L’equilibri financer del projecte contemplava que abans de l’estiu s’havia d’engegar l’adjudicació de la mitjana superficie. Quan cau aquesta pedra angular, cau el finançament i sobretot el calendari previst.”

- I no hi ha ningú content.

- “Quin objectiu tinc? Acabar el mercat abans possible, però que l’entorn estigui actiu per la campanya de Nadal perquè l’entorn del mercat torni a bategar. Reding, Colom, Corsini, Canyelles i Governador González.”

- Però mentrestant, l’obra altra vegada aturada o frenada.

- “Ara ja ningú dubta que el Mercat s’acabarà. Tardarem tres, quatre o sis mesos, però s’acabarà.”

- Al setembre intentaran que el ple aprovi l’adjudicació de la mitjana superficie, oi?

- “No sé si al de setembre o al d’octubre, però està clar que és la pedra angular per poder garantir el finançament . Sense això no hi ha mercat, excepte que el senyor Fernández (Alejandro) compleixi amb la seva promesa i ens porti els 8 milions promesos per l’estat.”

- Però creu que arribaran algun dia?

- “Segur perquè si vaig aconseguir el compromís del govern va ser a base de burxar, burxar i burxar. Han de ser 8, i no 2 com es va arribar a dir.”

- Últimament fa la sensació que alguns barris se li han rebelat. El més recent a la Granja, tot i que sembla que ja està solucionat, oi?

- “Va haver un escrit que s’hauria pogut explicar millor. Però no es reclamava cap pagament. Els hem dit que tenen dret a saber que havia pendent una liquidació de 90.000 euros perquè han de saber-ho, com es fa en totes les urbanitzacions. Com a veí, has de saber que has fet unes contribucions especials perquè es faci un carrer o una plaça i t’han de dir si allò que has pagat és el que toca, si falta i fins i tot si sobren diners.”

- Els ànims de més de 600 veïns es van escalfar, i molt.

- “Doncs va ser, possiblement, per una lectura errònia. És cert que s’havien excitat els ànims, però en la reunió que vam fer va anar molt bé i els veïns ho van entendre.”

- Sant Salvador vol els mateixos privilegis que La Mora. Una gestió descentralitzada.

- “Això és part de la dinámica d’una ciutat perquè mai és una bassa d’oli. Carrers i urbanitzacions fan les seves demandes i l’equip municipal ha d’estudiar-les i resoldre-les. A Sant Salvador, per exemple, el període actual és quan s’han fet més inversions."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar